Migrationsverket och Svenska Röda Korset har sedan 2015 haft en avsiktsförklaring om stöd och samarbete. Avsiktsförklaringen, som reviderades och utökades 2019, syftar till att utveckla samarbetet i gemensamma frågor relaterade till människor som söker skydd i Sverige. De samverkansområden som ryms inom avsiktsförklaringen är utbildning och erfarenhetsutbyte, mottagande och samhällsinformation, återvändande och förvar, vidarebosättning och krisberedskap samt efterforskning av saknade anhöriga. Inom merparten av dessa områden har gemensamma nätverk och mötesstrukturer etablerats, vilket möjliggör dialog, informationsutbyte och problemlösning.
Kompetensutveckling för Migrationsverkets personal
Under 2022 har fem utbildningstillfällen genomförts om tortyrskadeutredningar, med handläggare, beslutsfattare, teamledare och processförare från Migrationsverket som målgrupp. Deltagarna har fått kunskap om tortyrens konsekvenser och tortyrskadeutredningar i enlighet med Istanbulprotokollet. Utbildningen har också gett utrymme till fördjupade diskussioner med stöd av jurister och psykologer från Svenska Röda Korset.
Svenska Röda Korset har även tagit fram en digital utbildning som riktar sig till Migrationsverkets medarbetare och syftar till att förklara Svenska Röda Korsets uppdrag att efterforska försvunna anhöriga. Dessutom har ett handläggningsstöd lanserats för hantering av förfrågningar i efterforskningsärenden från Svenska Röda Korset. Stödet rör förfrågningar i öppna ärenden hos Migrationsverket och riktar sig därför till all personal som handlägger migrationsärenden.
Etablerade samverkansstrukturer har gett mervärde inom återvändande, förvar och mottagande
Inom samverkansområdena återvändande, förvar och mottagande finns sedan flera år tillbaka etablerade strukturer för samverkan, med regelbundna möten på nationell och regional nivå. Under det gångna året har detta bland annat resulterat i att Svenska Röda Korset har kunnat lämna synpunkter på Migrationsverkets samtalsguider om återvändande, liksom ett samarbete i framtagandet av riktlinjer för frivilligorganisationers besök vid förvar.
Likaså har det upparbetade nätverket inom området mottagande varit till stor hjälp i samband med mottagandet av skyddsbehövande från Ukraina, genom att det redan har funnits en samverkansstruktur som man har kunnat växla upp när kriget bröt ut.
Aktuellt under 2023
Ambitionen är att det goda samarbetet inom avsiktsförklaringens områden ska bibehållas och utvecklas ytterligare under 2023. En förhoppning är också att ett utökat samarbete ska kunna ta form inom områdena vidarebosättning och krisberedskap.
Svenska Röda Korset kommer under våren att slutföra en kartläggning om skyddsfrågor på boenden, vilket förväntas ge möjlighet till en närmare dialog inom området.
Migrationsverket och Svenska Röda Korset fortsätter också att undersöka möjligheten till en långsiktig lösning för direktåtkomst av personuppgifter i syfte att effektivisera arbetet och öka möjligheterna för saknade anhöriga att kunna återetablera kontakt.
Uppdaterad .