Röda Korset jobbar varje dag för att rädda liv och sprida hopp i Sverige och runt om i världen. Ingen ska lämnas ensam i en kris eller en katastrof. Alla har samma rätt till hjälp, men hur man drabbas av en kris eller katastrof kan se olika ut beroende på faktorer som etnisk eller social bakgrund, kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, ålder, religion eller annan trosuppfattning, minoritetsgrupper, sexuell läggning, funktionsvariation, språk eller politisk uppfattning. Dessa faktorer kan i hög grad påverka maktförhållanden och fördelning av resurser, människors roller och ansvar, tillgång till resurser, information, ekonomiska möjligheter, beslutsfattande, hjälp och skydd.
Ett genus- och mångfaldsperspektiv tar dessa typer av faktorer i beaktande. Det bidrar till att identifiera och nå de mest utsatta, minimera risker och utsatthet, samt att säkerställa att insatserna är icke-diskriminerande, grundade i värdighet, tillgänglighet, delaktighet, trygghet och säkerhet, samt syftar till jämställdhet. Till detta kommer att insatser som bygger på människors egna prioriteringar, önskemål, engagemang och delaktighet ger större effekt. Ett genus- och mångfaldsperspektiv bidrar på så sätt till effektivitet, kvalitet, relevans och hållbarhet av verksamheten. För att kunna bedriva arbete på ett relevant, effektivt och inkluderande sätt, krävs att insatser analyseras, planeras och genomförs utifrån ett risk-, genus- och mångfaldsperspektiv.
Skydd, genus och inkludering är centrala begrepp för Röda Korset och det finns en stor expertis inom området. För att kunna nå de mest utsatta med störst behov, utan diskriminering, behöver Röda Korsets insatser bygga på kunskap om de individer som insatserna är menade att rikta sig till. Insatserna ska planeras och genomföras med hänsyn till individens sårbarhet, behov av särskilda skyddsåtgärder, förutsättningar, behov, kapacitet, motståndskraft, egna prioriteringar samt möjlighet att bidra på olika sätt.
Röda Korset ordnar utbildningar, tar fram verktyg, riktlinjer och policys, samt hjälper till att utforma program så att de ser till individers särskilda behov och minskar utsatthet och risker.
Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsens arbete med mångfald och inkludering är en konkretisering av våra grundprinciper. Det gäller framför allt humanitet och opartiskhet som handlar om icke-diskriminering.
På Federationens senaste generalförsamling i juni 2022 antogs en ny policy om skydd, genus och inkludering, av alla nationella rödakorsföreningar. Policyn finns som bilaga nedan.
För genomförande av policy kopplas ett operationellt ramverk så att alla nationella föreningar kan leva upp till den gemensamt antagna policys. Du hittar det operationella ramverket som bilaga nedan.
Svenska Röda Korset har varit drivande i framtagandet av dessa dokument både med finansiellt och med personellt stöd. På detta vis bidrar vi till det globala arbetet på området. Även delegatrådet som innefattar alla nationella föreningar, Federationen och ICRC behandlade inför det senaste delegatrådet dessa frågor i en workshop under rubriken En rörelse fri från rasism, främlingsfientlighet och andra former av diskriminering. Rapport finns som bilaga nedan. Svenska Röda Korset deltar i arbetsgrupper efter denna workshop.
Uppdaterad .