Bakgrund
Svenska Röda Korset ska vara en organisation där alla oavsett bakgrund, könstillhörighet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion, etnicitet och ålder känner sig välkomna och där det finns lika möjligheter till utveckling. Vår mångfald och inkludering ger oss ökad trovärdighet, handlingskraft, engagemang och delaktighet i våra uppdrag. Arbetet med att förebygga och på lämpligt sätt reagera mot utestängande mekanismer är avgörande för att vår organisation ska genomsyras av våra grundprinciper och vara livskraftig och inkluderande. Vi ska vara en organisation fri från diskriminering och kränkande särbehandling i alla dess former.
Svenska Röda Korset ska också vara en organisation som speglar samhället genom personer med olika egenskaper, bakgrund och erfarenheter. Det är av största vikt för att vi ska leva upp till våra grundprinciper, främst humanitet och opartiskhet. En breddad representation av perspektiv hos frivilliga, förtroendevalda och anställda är en grundförutsättning för att Röda Korset ska hitta nya och bättre lösningar till humanitära utmaningar, förstå behov och kunna vara en relevant organisation för alla olika typer människor och perspektiv som vi arbetar med.
Så går undersökningen till
I ett första steg behöver vi förstå nuläget i organisationen för att se hur vi kan bli ännu bättre. Detta gör vi genom en enkät som delas med frivilliga, förtroendevalda samt anställda i ett antal utvalda kretsar och samtliga medarbetare i tjänstepersonsorganisationen. Undersökningen syftar till att identifiera eventuella brister och förstå våra styrkor i det du som frivillig, förtroendevald eller anställd ser inom mångfald och inkludering.
Målet är att säkerställa en arbetsmiljö där olikheter tas tillvara och där alla känner sig trygga. Resultaten kommer att användas i vårt arbete med likabehandling, mångfald och inkludering. Alla frivilliga, förtroendevalda och anställda ska känna sig trygga i Svenska Röda Korset och vi ska vara en öppen och inkluderande organisation. Resultatet kommer att sedan delas inom organisationen under år 2023. I nästa steg kommer vi att påbörja arbetet med långsiktiga åtgärdsplaner där vi kommer att bjuda in till deltagande.
Undersökningen görs av The Social Few, en tillväxtpartner som arbetar med inkluderingsfrågor på ett datadrivet sätt. Genom att genomföra medarbetarundersökningar och interna analyser hjälper de organisationer med deras interna arbete med mångfald, inkludering och delaktighet. The Social Few arbetar utifrån evidens och rådande forskning nära sina uppdragsgivare för att med inkluderande, digitala och interaktiva metoder lösa verkliga utmaningar på ett mätbart sätt. The Social Few’s kunder är idag flertalet myndigheter, kommuner och företag. Läs gärna mer på www.thesocialfew.com
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna
Frågor och svar hittar du i bilagan längst ner på sidan.
Här finns inspelningar av FAQ-sändningar för frivilliga och anställda. Nedan finns presentationen från Live FAQ.
Digital frågestund för anställda
Digital frågestund för krets
Uppdaterad .