Den strategiska inriktningen 2020-2023 som antogs av riksstämman 2019 innehåller bland annat målet att kretsar ska informera och utbilda i första hjälpen i landets alla kommuner.
Idag ser vi spridning av första hjälpen-kunskaper som så mycket mer än enbart fysiska kurser. Här har vi därför samlat olika aktiviteter och verksamheter som kretsen kan göra för att jobba mot den strategiska inriktningens mål.
Gör kretsen en eller flera av nedanstående punkter jobbar den i linje med den strategiska inriktningen 2020-2023.
Arrangera första hjälpen-kurser för allmänhet, frivilliga och medlemmar
Marknadsföra första hjälpen-verksamheter
Ambassadörer för Första hjälpen i skolan
De tre första punkterna kan göras i så stor eller liten utsträckning som kretsen bedömer att den har resurser till. Har kretsen inte möjlighet att driva löpande verksamhet så är de ett bra alternativ. Första hjälpen för alla och Övningshubbar första hjälpen kräver att kretsen har möjlighet att bedriva löpande verksamhet.
Arrangera första hjälpen-kurser för allmänhet, frivilliga och medlemmar
Kretsen skickar en bokningsförfrågan om digital eller fysisk kurs och utbildningsenheten kopplar sedan ihop förfrågan med utbildare. För att boka en kurs, läs mer här och fyll i formuläret.
Det är kostnadsfritt för kretsen att boka kurser. Kretsen ordnar lokal och utbildaren tar med sig allt material som behövs. Kurserna är populära och för att ge kretsar bäst chans att få kurser när de önskar finns möjlighet att boka innan vi tar emot förfrågningar från allmänheten.
Följande datum öppnar vi för förfrågningar från kretsarna:
1 november för kurser januari-april
1 mars för kurser maj-augusti
1 juni för kurser september-december
Marknadsföra första hjälpen-verksamheter
Även om kretsen inte själv anordnar kurser eller driver verksamheter relaterade till första hjälpen så finns möjligheter att marknadsföra aktiviteter som sker på annat vis. Exempelvis närliggande kretsars fysiska kurser, den digitala kursen Första hjälpen Online, webbkurserna Våga rädda liv och Våga möta samt Svenska Röda Korsets första hjälpen-app. Kretsen kan även i sina egna kanaler på sociala medier eller webbsidor sprida filmer och annat material som Svenska Röda Korset publicerar.
Ambassadörer för Första hjälpen i skolan
Stötta Svenska Röda Korset att nå ut till skolelever med kunskaper inom första hjälpen genom att ta kontakt med skolor i kretsens område. Just nu är det aktuellt med skolor med årskurserna 7-9. Under 2023 utökas det till att även beröra yngre elever. Läs mer om satsningen på Första hjälpen i skolan här.
Första hjälpen för alla
Första hjälpen för alla är ett förenklat utbildningskoncept där kretsens frivilliga informatörer genomför korta informationstillfällen i första hjälpen för särskilda målgrupper. Läs mer om Första hjälpen för alla här.
Övningshubbar första hjälpen
Övningshubbar vänder sig till deltagare på våra digitala kurser Första hjälpen Online och Våga rädda liv där de kan komma till kretsen och öva praktiskt på det de lärt sig. Läs mer om Övningshubbar här.
Andra områden inom första hjälpen
Det finns också andra sätt att jobba med första hjälpen som inte innebär att informera och utbilda, till exempel:
Första hjälpen-grupper
Första hjälpen-gruppernas primära uppgift är att vara en aktiv del av Röda Korsets beredskap för insatser. I vardagsuppdraget är Första hjälpen-grupperna ute på event och tillställningar. Läs mer om Första hjälpen-grupper här.
Sälja första hjälpen-väskor
Kretsen kan köpa in första hjälpen-väskor och sälja på mötesplatsen eller second hand-butiken. Läs mer och beställ här.
Uppdaterad .