Behoven av efterforskning varierar över tid och är i den svenska kontexten en avspegling av händelseutvecklingen i omvärlden. Krig, konflikter och migrationsrutter i kombination med utbildningsnivå och teknikmognad är faktorer som styr hur många förfrågningar som Svenska Röda Korset tar emot från personer i Sverige som vill efterforska anhöriga utomlands och från andra nationella föreningar och ICRC där saknade personer antas finnas i Sverige.
Sociala medier, mejl och mobiltelefoni skapar möjligheter för många familjer att själva upprätthålla kontakten med varandra under flykten men för de som på egen hand inte kan eller har tillgång till teknik eller när stater och militära aktörer ligger bakom försvinnanden spelar rödakors- och rödahalvmånerörelsen en avgörande roll i sökandet efter anhöriga och i upprätthållandet av kontakten mellan familjemedlemmar.
Avancerade databassökningar har skapat nya sätt för matchningar och utveckling av DNA-teknik har skapat fler möjligheter att identifiera kroppar och ökar svaren till familjerna om de saknades öde. Det har även medfört att insamling av data från våra klienter som vill efterforska har blivit alltmer omfattande och komplicerad. Förutom grundläggande uppgifter som namn, adresser och orsaker till separationen behöver även ärenden, när situationen kräver, kompletteras med uppgifter om kroppsliga kännetecken och medicinska fakta om saknade personer..
Förändrad frivillighet inom efterforskningen
Svenska Röda Korset har sedan millennieskiftet arbetat med specialutbildade frivilliga inom efterforskningsverksamheten. När behoven var som störst var närmare 30 frivilliggrupper från norr till söder verksamma med uppdraget att ta emot och intervjua personer som letar efter saknade anhöriga. Med förändrade behov av efterforskning, med alltmer komplicerade ärenden och med hjälp av ny teknik för insamling av uppgifter ser frivilligas roll annorlunda ut och har gått från att vara ett uppdrag med krav på utbildning, fortbildning och löpande handledning till att bli ett generellt uppdrag för alla frivilliga som möter migranter i verksamheten som de är engagerade i.
Det nya generella uppdraget för alla frivilliga kan sammanfattas i tre punkter:
- Alla frivilliga ska ha kännedom om Svenska Röda Korsets och hela rödakors- och rödahalvmånerörelsens unika mandat att efterforska saknade anhöriga som har förlorat kontakten med varandra på grund av krig, konflikt, naturkatastrof eller migration.
- Att som frivillig vara lyhörd för behov av efterforskning och våga fråga om en person saknar/tappat kontakt med anhöriga.
- Att veta hur personer som har behov av eller har frågor om efterforskning kan hänvisas till Svenska Röda Korsets Migrationsrådgivning.
Därutöver, i händelse av större flyktingmottagande, kan det uppstå behov där kretsarna har en uppgift att sprida information till nyanlända om vikten av att säkra kontakten mellan familjemedlemmar.
Hur kan du som frivillig hänvisa till migrationsrådgivningen?
Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning bemannas av experter inom efterforskning. Hit ska personer hänvisas för att få mer information om hur efterforskning går till och om det går att efterforska i just det området som de anhöriga antas befinna sig i.
För att komma i kontakt med migrationsrådgivningen kan du som frivillig:
- Hjälpa klienten att fylla i, eller guida klienten till kontaktformuläret på Svenska Röda Korsets webbsida. När formuläret är ivägskickat tar Migrationsrådgivningen kontakt med klienten.
- Lämna ut telefonnumret 020 41 50 00 till klienten som själv eller med hjälp av någon ringer till migrationsrådgivningen (öppet onsdagar mellan kl. 09.00-12.00)
- Tillsammans med klienten titta på informationsfilmer om hur efterforskning går till och om hur vi arbetar med datasäkerhet.
Viktigt att komma ihåg
Det är viktigt att inte ge någon falska förhoppningar. Vi kan aldrig lova att vi ska hitta någons familj men vi ska självklart göra vårt yttersta utifrån de förutsättningar som finns.
Här kan du läsa mer om säkra hänvisningar och ett grundläggande skyddsperspektiv.
Uppdaterad .