För att utveckla vår önskade arbetskultur och ett starkt ledar- och medarbetarskap arbetar vi med tre kärnmetoder:
- Roll, mål, sammanhang (RMS)
- Grupputveckling
- Kommunikation och feedback
Kärnmetoderna är lika relevanta för medarbetare som ledare och ger oss ett gemensamt språk och förhållningssätt i arbetet. De hjälper oss att formulera vår roll i sammanhanget, fungera bättre tillsammans och utveckla vår kommunikation. Läs mer om respektive kärnmetod nedan.
Kärnmetoderna är framtagna i samarbete med organisationspsykologer på Sandahls Partners. De är forskningsbaserade och utgår från ett systemteoretiskt och gruppdynamiskt perspektiv. Det betyder att mänskligt handlande ses som något som sker och uppstår i ett samspel mellan andra människor. Människor är delar av ett system som fungerar tillsammans. Vi är alla beroende av våra relationer i gruppen och påverkar och påverkas av dessa.
För att kunna utveckla ett starkt ledar- och medarbetarskap behöver vi få förståelse för kärnmetoderna och öva på dem i vår vardag. För varje kärnmetod finns därför en utbildningsfilm och ett tillhörande workshopmaterial. Varje workshop tar drygt 60 minuter.
Det finns också två böcker, ”Ta din roll på jobbet” och ”Jaget och jobbet”, som kan användas för fördjupning. Böckerna kan beställas till gruppen eller enheten av närmsta chef via exempelvis Bokus eller Adlibris. HR-service har även några exemplar för utlåning. Du som medarbetare kan själv kontakta HR-service@redcross.se om du önskar låna någon av böckerna. Lånetiden är 4 veckor. Förutsatt att det finns tillräckligt många böcker tillgängliga går det bra att du som chef lånar böcker till hela arbetsgruppen, men rekommendationen är att böckerna köps in eftersom det ofta ger mer om gruppen kan jobba med dem över tid.
Med ett så viktigt uppdrag som att rädda liv, lindra mänskligt lidande och sprida hopp är det lätt att vara engagerad. Att vara engagerad är fantastiskt, roligt och utvecklande. Men engagemanget behöver också vara hållbart över tid. Våra kärnmetoder hjälper oss att tydliggöra vår roll, skapa effektiva grupper och kommunicera på ett bra sätt med varandra, vilket också hjälper oss att må bra på jobbet. Lär dig mer om hållbart engagemang och hitta fler övningar och verktyg här.
RMS (Roll, mål och sammanhang)
Modellen Roll, mål, sammanhang är ett slags klädhängare för hur vi navigerar i tillvaron. Vilken större helhet är jag del i just nu – varför och för vem finns den här organisationen? I vilka skiftande sammanhang agerar jag i min roll, vad har de för konkreta mål och vilka andra ingår? Vilken rolltagning ser jag därför att jag kan öka eller minska – kort sagt: vilka av alla mina möjliga beteenden ska in i just nu, just när, givet målen?
En roll är alltså ett sätt att vara som är i kontakt med mål och uppgift just nu. När vi får in de delar av vår personlighet, talang och kompetens och våra reaktioner, tankar och känslor som bäst bidrar till målet för stunden, har vi riktigt god rolltagningsförmåga. Ibland innebär det att vi måste lägga band på oss och andra gånger att vi ska kliva fram även om det är ovant. Då bidrar vi också till vår egen hållbarhet.
Workshop-material: Roll mål sammanhang
Grupputveckling
Lyfter man blicken kan man se att grupper och samtal förlöper olika beroende på hur hög grad av tydlighet som finns vad gäller mål, uppgift och roller.
Det finns gedigen forskning som visar på att alla mänskliga grupper har gemensamma utvecklingsmönster. Susan Wheelans integrerade grupputvecklingsmodell beskriver detta i fyra olika fasklimat. Vilken fas en grupp befinner sig i har tydliga statistiska samband med måluppfyllelse, oavsett om det handlar om elevers akademiska resultat, som för ett lärarlag, eller om antalet räddade liv, som för ett akutvårdsteam. Vi kan som medlemmar och ledare hjälpa grupputvecklingen framåt med vårt eget beteende.
Workshop-material: Grupputveckling
Kommunikation och feedback
Mellanmänsklig kommunikation är beteenden som går att observera och mäta – och träna! Vi vet att beteenden som att visa att man lyssnar, att ställa öppna frågor och att bygga på det andra sagt är beteenden som bygger en vi-känsla i samtal. Det är exempel på beteenden som gör att samtalet rör sig mot det som är målet just nu.
Om vi tänker på kommunikation som ett trafikljus så kan vi konstatera att just det att bygga, att spegla vad man hört och att visa aktivt lyssnande är beteenden som ger informationen fri lejd, det är grönt ljus för att vi ska förstå varandra. Beteenden som att uttala en tydlig förväntan, åsikt eller konkret förslag eller ställa en fråga eller att ge fakta i en fråga är gult ljus: det kan lugna ett huggigt tempo och bana väg för att vi lyssnar och tar in varandra bättre. Beteenden som att avbryta, attackera, fastna i småprat eller i ”ja, men”-argumentation är rött ljus som hindrar oss att förstå varandra och komma framåt.
Det här kokar ner till en ganska enkel princip – lyssna, fråga, utforska. Vad hör du? Vilka dialoger om roller och mål behövs för att rolltagningen ska kunna vara levande och bidra till sammanhanget?
Uppdaterad .