Metoderna som används i ett lokalt förankrat hälsoarbete är anpassade för att skapa ägandeskap och stärka egenmakten hos lokalsamhället och målgruppen. Grundläggande för ett lokalt förankrat hälsoarbete är att målgruppen är drivande i kartläggning av behov, genomförande av verksamhet och mobilisering av sina medmänniskor. Detta bör genomsyra alla de verksamheter eller aktiviteter som genomförs inom arbetet med lokalt förankrat hälsoarbete.
De föreslagna verksamheterna eller aktiviteterna kan ses som inspiration, eftersom grunden i arbetet är att grupperna ska forma egna verksamheter och aktiviteter efter sina egna behov eller intresseområden.
Vad är Hälsa och kostforum?
Hälsa och kostforum är ett samlingsnamn på verksamheter som har hälsofrämjande fokus på samtal om mat och kosthållning. Genom dialog och samtal så har forumet som syfte att öka kunskapen om bra matvanor och vad vi kan göra för att behålla en god hälsa. Det kan exempelvis vara en verksamhet där en grupp träffas för att prata om kost från olika teman och som sedan avslutas med att laga och äta en måltid tillsammans.
Varför arbetar Röda Korset med Hälsa och kostforum?
Röda Korset arbetar med hälsa för att stärka människors förutsättningar att hantera och påverka sin livssituation. Även om folkhälsan i Sverige har blivit bättre så ökar hälsoklyftorna. Exempelvis skiljer sig medellivslängden mellan olika stadsdelar i en och samma stad. Flera olika faktorer påverkar en individs hälsa som biologiska förutsättningar och att åldras. Även strukturella faktorer påverkar hälsan som till exempel fattigdom, diskriminering och ojämlikhet.
Röda Korset anser att skillnaden i hälsa mellan människor med olika förutsättningar och bakgrunder inte bara är orättvis utan också ett problem för en socialt hållbar utveckling av samhället. För att jämna ut hälsoklyftor tycker Röda Korset att det är viktigt med verksamheter som genom delaktighet arbetar kunskapshöjande kring hälsa, kost och mat.
Hur drivs Forum för hälsa och kost?
Hälsa och kostforum startas av en grupp som samlas kring gemensamma behov och intressen om hälsa, kost och mat. I forumet planeras olika aktiviteter beroende på vad de som deltar har för önskemål och förutsättningar. Det är viktigt att alla i gruppen känner ett gemensamt ägandeskap för innehållet. Hälsa och kostforum kan startas som en samtalsgrupp eller en aktivitetsgrupp beroende på de lokala behoven.
På Livsmedelsverkets hemsida finns faktaunderlag om kost och hälsa att använda. Ni kan även använda material från Världshälsoorganisationens hemsida (WHO). Välj det som passar gruppens önskemål och lokala behov. Planera hur ni kan använda faktaunderlagen för att starta samtal eller aktiviteter. Exempelvis kan samtal om kost kombineras med att gruppen lagar mat tillsammans eller med en promenad till affären där innehållsförteckningar, recept och kost diskuteras. Gruppen kan också bjuda in föreläsare på de teman som planeras.
- Börja med att välja eller rekrytera en eller flera frivilligledare ur gruppen.
- Identifiera behoven tillsammans med gruppen. Vilka intressen och förutsättningar finns för hälsa och kost?
- Ta stöd i de faktabaserade råden från Livsmedelsverket och WHO, se länkar i tipsrutan!
- Bestäm var och när ni ska träffas. Hur ofta, och vilka tider fungerar bäst för gruppen?
- Bestäm tillsammans om det ska vara samma aktivitet varje gång eller olika.
- Hur ser arbetsfördelningen ut? Vem gör vad? Vilken budget har ni?
- Bestäm hur ni utvärderar och dokumenterar det ni gör.
Faktabaserade råd
Livsmedelsverket- Råd om bra mat
Välj de faktabaserade råd som passar gruppens önskemål och behov, men var noga med att använda evidensbaserat material, utgå därför från Livsmedelsverket och WHO. Planera hur ni kan använda faktaunderlagen för att starta samtal eller aktiviteter. Exempelvis kan samtal om kost kombineras med att gruppen lagar mat tillsammans eller med en promenad till affären där innehållsförteckningar, recept och kost diskuteras. Gruppen kan också bjuda in föreläsare på de teman som planeras.
Uppdaterad .