Insatserna syftar till att ge flyktingar ett medmänskligt och tryggt mottagande vid Sveriges gränser och vid Migrationsverkets kontor, bistå med relevant information och säkra hänvisningar. Mottagandeuppdraget - oavsett var det genomförs - syftar till att ge flyktingar ett så medmänskligt och tryggt mottagande som möjligt och genom säkra hänvisningar kunna gå vidare i en asylprocess.
Starta insats
- Diskutera förutsättningarna tillsammans i kretsstyrelsen
- Riskbedömning
- Finansiera krisinsats - Stärka ekonomin
- Frågor och svar - Ukraina
- Riktlinje för materiellt bistånd
- Säkra hänvisningar och ett grundläggande skyddsperspektiv
- Corona: För att motverka smittspridning vid mottagande verksamhet
- Rekrytering av spontanfrivilliga
Driva insats
- Checklista vid insats (pdf)
- Nationell hänvisningslista med kontaktuppgifter
- Checklista - Skydd vid första mottagande
- Beställ rödakorsvästar i Profilbutiken
- Beställ SIM-kort i Föreningsbutiken, artikel nr. ROK1058
- Namnskylt
- Förhållningsregler
- Försäkringsinformation
- Hantera utlägg
- Tips inför kontakt med media
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Avslutningssamtal och intyg
Följa upp, utvärdera och avsluta insats
- Uppföljning av verksamhetsplan
- Utvärdering av insats
- Exitplan
- Avtackning av frivilliga
- Vid avtackning av frivilliga - mallar för diplom och intyg på Mediabanken (kräver inloggning)
Fördjupning om lokal krisberedskap
Samlingssida för materiel lokal krisberedskap
Frågor och svar
När använder vi spontanfrivilliga?
En spontanfrivillig är en person som inte sedan tidigare är organiserad i en av Svenska Röda Korsets verksamheter och vars engagemang utgår från en specifik händelse och den introduktion dessa frivilliga får är en så kallad snabbintroduktion. Snabbintroduktionen avser akuta kriser av den dignitet att ordinarie grundutbildningar inte hinner genomföras. Frivilliga som enbart genomgår snabbintroduktionen ska tilldelas en väldigt avgränsad uppgift. När uppgiften avslutas, avslutas även engagemanget. För att den frivillige ska kunna engagera sig i andra rödakorsuppdrag, krävs att denne genomgår utbildningstrappan, likt ordinarie frivilliga.
En viktig rutin som gäller både spontanfrivilliga och frivilliga i verksamhet är att alltid vara minst två och aldrig arbeta ensam i uppdraget.
Det passerar barnfamiljer - behöver vi ha utdrag från polisens belastningsregister på våra spontanfrivilliga?
När det kommer till temporära akutinsatser vid mottagningsplatser och mottagningsenheter där vi använder oss av spontanfrivilliga så använder vi inte polisregisterutdrag. Men det är mycket viktig att följa våra rutiner kring att aldrig vara ensam i verksamheten utan alltid minst två på plats. Undantag gäller om exempelvis ett ställe där barn och minderåriga kan göra aktiviteter sätts upp inom ramen för insatsen. Då är ett tips att samarbeta med Röda Korsets Ungdomsförbund. Ungdomsförbundets frivilliga har redan registerutdrag då det är ett krav för all deras verksamhet eftersom den är riktad mot målgruppen barn. Här finns rutiner och stöd att ta del av när det handlar om utdrag från polisens belastningsregister för frivilliga.
Uppdaterad .