Att ha en trygg plats att sova på är ett grundläggande humanitärt behov och en mänsklig rättighet. I Sverige har kommunen det yttersta ansvaret att bistå människor i utsatta livssituationer så i första hand ska en person som saknar sovplats alltid kontakta Socialtjänsten, det är särskilt viktigt att kontakta Socialtjänst när det gäller barn som far illa.
I akuta situationer där det humanitära behovet inte tillgodoses av myndigheten eller någon annan aktör har kretsar möjlighet att bistå och genomföra insatser.
Starta verksamhet
Börja med att bestämma om insatsen ska genomföras i samverkan med andra kretsar eller andra organisationer och i så fall hur denna samverkan ska genomföras. Gör en översikt av andra organisationer som kan tänkas vara intresserade av att bidra eller samverka och bjud in dem till ett möte för att gemensamt diskutera hur ett samarbete skulle kunna se ut. Det är alltid att rekommendera att ha kommunikation och söka samverkan med kommunen. Gör en riskbedömning och ta beslut i kretsstyrelsen om insats/verksamhet ska startas.
Var tydliga med hur länge insatsen/verksamheten ska pågå och säkerställ att det finns en planering för var personerna kan få stöd när den avslutas. Säkerställ att alla frivilliga går obligatoriska och rekommenderade kurser och att gällande riktlinjer följs.
Bedriva verksamhet
Värmestuga
För att möta ett akut behov av tak över huvud kan en krets tillfälligt öppna upp sin egen Mötesplatslokal alternativt i samverkan med en annan aktör använda någon annans lokal för insatsen. Det kan handla om en kortare tillfällig insats för en begränsad grupp som hamnat i en krissituation eller så kan det vara en lite längre insats till exempel under vintermånaderna för att förhindra att människor fryser ihjäl. Beroende på vilken typ av verksamhet som ska bedrivas kan olika tillstånd från kommunen behövas. Det är viktigt att brandföreskrifter och bygglov följs och att tydliga rutiner för säkerhet finns.
Erbjuda natt på vandrarhem/hotell
En möjlighet för att möta det akuta behovet för en eller ett par nätter kan vara att ordna övernattning på ett vandrarhem eller hotell. Då är det bra om kretsen har en överenskommelse eller avtal med det aktuella vandrarhemmet/hotellet, som gör det lättare att hänvisa personer och att man är överens om betalning och kostnad.
Samverka med andra aktörer för mer långsiktiga lösningar
En krets kan bidra till mer långsiktiga boenden för människor i hemlöshet och utsatthet genom att bidra med psykosocialt stöd, hälsofrämjande verksamhet och andra insatser på andra aktörers befintliga boenden. Om en krets går in och tar en mer aktiv roll i att driva boenden så bör det då ske utifrån Röda Korsets stödjande roll i samverkan med kommun eller annan ansvarig myndighet.
Kurser för frivilliga:
- Skapa konto eller logga in på utbildningsplattformen för att komma åt kurserna
- Obligatoriska: Rödakorskunskap; Att vara frivillig; Uppförandekoden
- Rekommenderas: Första hjälpen online; Att mötas i vardag och kris; Psykologisk första hjälpen; Att arbeta med ett grundläggande skyddsperspektiv
Länkar med verktyg och checklistor
Krisberedskap
Skydd
Psykosocialt stöd
Barn och unga
Uppdaterad .