Det här är en aktivitet som alla frivilliga inom Svenska Röda Korset kan göra.
Bakgrund
Efterforskning av saknade anhöriga är ett mandatuppdrag för hela rödakors- och rödahalvmånerörelsen och ett tydligt utpekat uppdrag som Svenska Röda Korset har fått av den svenska staten.
Svenska Röda Korset efterforskar försvunna anhöriga, förmedlar rödakorsmeddelanden och återförenar splittrade familjer i enlighet med vad som stadgas i de fyra Genèvekonventionerna från 1949 och de två tilläggsprotokollen från 1977 som reglerar statens ansvar och Röda Korsets särskilda roll.
Rödakors- och rödahalvmånerörelsens världsomspännande arbete inom Restoring Family Links (RFL) omfattar familjer som splittrats och förlorat kontakten med anhöriga på grund av krig, konflikt, naturkatastrof och migration. SRK:s arbete utförs med tydlig utgångspunkt utifrån rörelsens RFL Strategi 2020–2025.
Varför?
Tillgång till sin familj eller kännedom om var ens anhöriga befinner sig är grundläggande och viktigt för att klara påfrestningar och svåra situationer. Ett kort meddelande, ett samtal eller annat livstecken kan vara avgörande och lindrar oro och lidande.
Behovsanalys
Utgå ifrån att det finns ett behov. Beroende på miljön skapas olika förutsättningar att möta det behovet.
- På en plats där människor passerar utan att stanna upp bör fokus ligga på att sprida budskapet om RFL.
- På en plats där människor uppehåller sig under en tid exempelvis ankomstplatser eller boenden, finns det möjligheter att erbjuda olika tjänster eller aktiviteter inom RFL.
I checklistan nedan hittar du förslag på vad du kan göra.
Checklista, vad kan du göra?
Du kan också ladda ner checklistan om du vill skriva ut den, du hittar den längst ner i artikeln tillsammans med annat material.
Vad du kan göra på platser där människor passerar:
- Sätta upp affisch om Svenska Röda Korsets nationella migrationsrådgivningstelefon (du hittar den längst ner i artikeln). Glöm inte att Svenska Röda Korsets logga alltid ska vara i färg.
- Sätt upp affischer om förebyggande åtgärder för att upprätthålla kontakten med familjen (du hittar dem längst ner i artikeln). Glöm inte att ICRC's logga alltid ska vara i färg.
- Om det är möjligt, lägg ut visitkort till migrationsrådgivningen. Du beställer visitkorten via vår föreningsbutik: Föreningsbutiken - via Åtta.45.
Vad du kan göra på platser där människor befinner sig en tid:
- Samma aktiviteter som ovan.
- Erbjud papper och penna till personer som själva vill upprätta fysiska kontaktlistor.
- Upprätta laddningsstationer så att personer kan ladda sina telefoner. Affisch för att indikera platsen hittar du längst ner i artikeln.
- Undersök möjligheten att erbjuda Wi-Fi genom att ta kontakt med fastighetsägare eller motsvarande. Affisch för att indikera Wi-Fi hittar du längst ner i artikeln.
Det här behöver du tänka på:
- Om du träffar barn är det särskilt viktigt att du påminner att de ska memorera sina föräldrars telefonnummer.
- Om det blir aktuellt att teleoperatörer donerar SIM-kort, tänk då på att uppmana personer ni kommer i kontakt med att spara de gamla SIM-korten som ofta innehåller kontaktuppgifter till familj och vänner.
- Svenska Röda Korset har tagit fram en nationell hänvisningslista och en handbok i Säkra hänvisningar. Du kan möta många olika typer av frågor när du möter människor och det är viktigt att personer får korrekt information från oss. Du hittar underlaget här: Säkra hänvisningar och ett grundläggande skyddsperspektiv
Detta ska du inte göra:
- Ta inte emot en efterforskningsförfrågan på plats. Hänvisa istället till vår migrationsrådgivningstelefon eller kontaktformuläret på hemsidan. Kontaktformuläret hittar du här.
Har du frågor eller behöver vägledning?
Då är du välkommen att kontakta Enhet Skydd och efterforskning på tracing@redcross.se.
Uppdaterad .