Här samlar vi svar på vanliga frågor från frivilliga och förtroendevalda i kretsar som handlar om vårt arbete med stöd för människor som drabbas av den väpnade konflikten i Ukraina. Sidan uppdateras löpande.
Vi vill starta verksamhet enbart för människor som drabbats av en specifik pågående konflikt – kan vi göra det?
I enlighet med grundprincipen enhet är Svenska Röda Korset en förening som är öppen för alla. Vår verksamhet utgår från lokala behov och enligt opartiskhetsprincipen måste vi alltid tänka på att stöd ges utan åtskillnad, till alla som behöver det. Vi behöver säkerställa att vi har en verksamhet där vem som helst är välkommen att delta, både utifrån opartiskhet och neutralitet. Det kan exempelvis handla om att vi bemöter alla på samma sätt eller att vi inte tar ställning i meningsskiljaktigheter som kan uppstå personer emellan. Genom grundprinciperna säkerställer vi att verksamheten bidrar till trygghet och människovärde – för alla som behöver vårt stöd, oavsett vem du är. Mer information om grundprinciperna finns i Kunskapsbanken.
Kan vi dela ut kläder, saker eller pengar i våra verksamheter?
Kretsen kan lokalt tillhandahålla exempelvis kläder och andra saker, om ni anpassar arbetet till Svenska Röda Korsets riktlinjer som ni hittar här. I enlighet med grundprincipen opartiskhet ger vi materiellt bistånd till alla som behöver det, utan åtskillnad. Genom att se till behov och inte person säkerställer vi att vi är och uppfattas vara en medmänsklig och opartisk humanitär aktör. Mer information om grundprinciperna finns i Kunskapsbanken.
Vad är Röda Korsets roll när det gäller att samordna eller anordna boende?
Om en person söker asyl i Sverige är det Migrationsverkets ansvar att ordna boende till den personen. Alla som kommer till landet och inte har ett ordnat boende ska direkt vända sig till Migrationsverket och ska då erbjudas boende. Kommunerna har det yttersta ansvaret för alla som befinner sig i kommunen så om man möter någon som saknar sovplats eller har andra akuta behov ska man vända sig till Socialtjänsten i kommunen. Om behovet inte kan tillgodoses på något annat sätt och kretsen har kapacitet så har vi möjlighet att bistå enligt Riktlinje för materiellt bistånd och med hjälp av material i Kunskapsbanken Starta och bedriva verksamhet - Grundläggande behov.
Ta kontakt med infoservice för att få stöd av tjänsteorganisationen eller TIB i akuta frågor. Det är viktigt att vi på Röda Korset arbetar i enlighet med våra grundprinciper och vår stödjande roll.
Hur beställer vi västar och annat material till insatsen?
Reflexväst rekommenderas att vi alltid har på oss under insatser. Beställ västar i Profilbutiken.
SIM-kort att dela ut till människor på flykt kan nu beställas i Föreningsbutiken, med artikel nr. ROK1058. Om du är ny kund och behöver skapa ett konto i Föreningsbutiken kan du läsa mer om det på den här sidan Föreningsbutiken - via Åtta.45
SRK har fått tillgång till SIM-kort som är laddade med möjlighet att dels ringa till Ukraina, dels ringa inom Sverige samt tillgång till surf.
Tanken med dessa SIM-kort är att möjliggöra för flyktingarna att kommunicera med sina familjer/anhöriga/vänner som befinner sig kvar i Ukraina eller hamnat på andra platser under flykten.
Korten skall hanteras med omsorg och skall delas ut till flyktingar när man har möjlighet att förklara vad det är man erbjuder samt vilka begränsningar som SIM-kortet är laddat med.
Det innebär att utdelning av SIM-kort vid snabba möten på färjeterminaler, tågstationer etc. där man bara mycket snabbt möter flyktingarna när de är på väg mot en buss eller liknande är olämpligt.
Ordinarie produkter finns att beställa i Föreningsbutiken.
Vad gör vi om lokal media kontaktar oss specifikt med anledning av konflikten i Ukraina?
På sidan Press och media finns nu uppdaterade råd och tips för hur kretsar kan göra om media hör av sig.
Var kan jag hänvisa personer som behöver mer eller annat stöd än vi som krets kan ge?
I Kunskapsbanken finns Nationell hänvisningslista med kontaktuppgifter. En lista som du kan skriva ut för att dela ut till människor vi möter i insatser och i verksamheter, och en lista till stöd för dig som frivillig eller tjänsteperson som möter människor med hjälpbehov.
Hur ska vi finansiera insatsen?
Det finns olika sätt att finansiera kretsars arbete på. Om kretsen har begränsade medel, men vill göra en insats utöver den ordinarie verksamheten, kan kretsen söka medel från Svenska Röda Korsets beredskapsfond. Kretsar kan också söka finansiering från Länsstyrelsen för viss verksamhet. Läs mer här om ansökan och kriterier för att söka pengar från beredskapsfonden eller Länsstyrelserna.
Får vi dela ut läkemedel när vi står vid mottagningsplatser och -enheter?
Som frivilliga i denna verksamhet så är det viktigt att komma ihåg att du inte får dela ut några läkemedel inom Svenska Röda Korsets verksamheter, inte ens receptfria såsom Ipren eller Alvedon. Det är en säkerhetsfråga, eftersom det kan räknas som sjukvård att dela ut och ge råd om läkemedel. Det är viktigt att vi inte bedriver någon vård som vi inte har registrerade i vårdgivarregistret hos IVO. Undantag kan göras vid kriser, katastrofer och väpnade konflikter, om undantaget har beslutats om av Svenska Röda Korsets krisledningsorganisation. I pågående insatsen har inget undantag beslutats. Du som frivillig ska därför inte dela ut läkemedel.
Uppdaterad .