På denna sida finns råd och stöd samlat för kretsar som planerar inför - eller som genomför ett mottagande av flyktingar i Sverige. Vi bjuder in till regelbundna träffar, se Röda Korsets kalendarium. Sidan uppdateras löpande.
Bakgrund
Röda Korset stöttar människor på flykt och arbetar för att förhindra och lindra mänskligt lidande vart det än uppstår och vem det än drabbar. Just nu har den väpnade konflikten i Ukraina drivit ett stort antal människor på flykt. Majoriteten av de som lämnat landet har korsat gränsen till Polen, men också till övriga grannländer som Ungern, Moldavien och Rumänien. Ett växande antal ukrainska medborgare har anlänt till Sverige. Röda Korset följer situationen, finns på plats vid Sveriges gränser, hjälper till i flyktingmottagandet, i våra verksamheter och på våra mötesplatser.
Vad kan kretsen göra?
Vi ser behov för Röda Korset att finnas på plats i det akuta skedet, på ankomstplatser, vid Migrationsverkets mottagandeenheter och vid temporära och långsiktiga boenden, ge psykosocialt stöd och materiellt stöd, arbeta med säkra hänvisningar och ge information. Vidare behöver vi arbeta med det långsiktiga hälsofrämjande arbetet i verksamheter runt om i landet och på mötesplatser.
- Mer information om mottagande vid ankomstplats och vid Migrationsverkets kontor
- Mer information om verksamhet på boende
Med grundprinciperna som kompass
För att kretsens verksamhet ska ge bästa möjliga stöd, både i vardag och kris, lutar vi oss mot våra grundprinciper. Denna kompass har vi alltid med oss, både när vi ska planera och starta upp en insats eller verksamhet samt ställa om en verksamhet utifrån ett akut behov som kan ha uppstått. Till vår hjälp kan vi använda oss av följande reflektionsfrågor:
- Hur bidrar vi på bästa sätt för att förhindra och lindra mänskligt lidande (humanitet) – exempelvis genom att dela ut vatten, kläder eller ge medmänskligt stöd.
- För att uppnå detta frågar vi oss om våra insatser utgår från behoven? Är målgruppen delaktig i utformning av insatsen, alltså blir tillfrågade vilket stöd som behövs. På så sätt säkerställer vi att vi grundar insatsen på fakta och inte enbart på våra känslor och vad vi tror någon annan människa behöver (opartiskhet). Samtidigt måste vi tänka på att stöd ges, utan åtskillnad, till den som än behöver det, men prioriterar det största behovet.
- Hur säkerställer vi att vi uppfattas som en verksamhet där vem som helst är välkommen att delta, både utifrån opartiskhet och neutralitet? Det kan exempelvis handla om att vi bemöter alla på samma sätt eller att vi inte tar ställning i meningsskiljaktigheter som kan uppstå personer emellan.
- Finns det andra som genomför verksamheten som kan det ”bättre” eller som vi kan samverka med utan att riskera vår självständighet?
- Frivillighet gäller för att både ge och ta emot stöd. Men när beslutet att bedriva verksamheten är fattat så måste det säkerställas att frivilliga fullföljer sitt uppdrag för att inte riskera att behov inte tas om hand.
Genom att ställa dessa frågor säkerställs att verksamheten bidrar till trygghet och människovärde. För att också vara hållbara i verksamheten behöver stödet grunda sig i våra grundprinciper, både för deltagare och frivilliga.
Fördjupning Corona: Ökad migration och risk för smitta med covid-19
Vaccinationsgraden i Ukraina är ca 35 % vilket innebär att en stor del av de som kommer till Sverige kan vara ovaccinerade. Samtidigt är smittspridningen fortsatt hög i Europa och än är pandemin inte över.
För att motverka smittspridning vid mottagande verksamhet:
- Som frivillig behöver du tänka på att stanna hemma om du är sjuk
- Frivilliga i riskgrupp bör inte rekryteras till mottagningsuppdrag, både för egen och för migranternas skull
- Försök skapa luftiga utrymmen om ni är inomhus
- Se gärna till att det finns munskydd och handsprit att tillgå
- Stäm gärna av med kommun/region kring vilka möjligheter som finns för provtagning och vaccinering, om önskemålet finns från migranterna
- Kom ihåg att det är frivilligt att vaccinera sig och att vi inte värderar huruvida en person väljer att göra det eller inte
- Corona - Generella råd till kretsar
Information från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till hälso- och sjukvård som är nödvändig ur ett smittskyddsperspektiv. Detta innefattar testning och vid behov behandling av smittsamma sjukdomar, samt vaccination enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet och mot covid-19.
- Folkhälsomyndighetens samlade information med anledning av rådande situation i Ukraina
- Folkhälsomyndighetens faktablad på ukrainska till den som ska vaccinera sig
Fördjupning och tips
Här nedan listas länkar till material och information som kan vara användbart vid planerandet inför en insats.
Information från svenska myndigheter
Information från Migrationsverket med anledning av situationen i Ukraina
Krisberedskap
Tjänsteperson i beredskap, TiB
Psykosocialt stöd
Skydd och RFL
Efterforskning och säkra kontakten mellan familjemedlemmar
Uppdaterad .