Som alltid så är det våra sju grundprinciper som vägleder oss i vårt arbete. Just här trycker vi lite extra på neutralitetsprincipen och utgår från nyheten Varför är det så viktigt med neutralitet.
Sammanfattningsvis innebär neutralitetsprincipen att Röda Korset inte väljer sida i fientligheter eller att engagera sig i meningsskiljaktigheter av politiskt, etniskt, religiöst eller ideologiskt slag. Detta för att bevara allas förtroende och på så sätt kunna nå fram till alla som behöver vår hjälp.
Det är vår neutrala hållning som gör att vi respekteras och kan verka i situationer där få eller ingen annan organisation släpps in. För oss i Sverige kan det kännas främmande, men i många fall jobbar våra systerföreningar i farliga situationer och områden där det säkra tillträdet är skillnaden på liv och död för både oss och dem vi hjälper.
Neutralitetsprincipen innebär inte i något sammanhang likgiltighet inför lidande människor. Vi kommer alltid att ta ställning för den enskilda människan och mot våld och övergrepp, men vi gör det i den konfidentiella dialogen med de direkt ansvariga – vilken vi har tillgång till tack vare just vår neutralitet.
Frågor och svar utifrån neutralitetsprincipen
Hur ska vi som rödakorsare tänka kring deltagande i fysiska och digitala manifestationer eller liknade
Som en del av en global rörelse måste vi solidariskt alltid tänka på och väga in vad våra handlingar och uttalanden kan få för konsekvenser, inte i första hand för oss i Svenska Röda Korset, utan för kollegor i andra nationella föreningar eller delar av rörelsen. Det är den största anledningen till att vi inte deltar i exempelvis manifestationer. Vi hamnar då i ett sammanhang där vi inte har full kontroll över vilka som i övrigt deltar eller vad som sägs. Att riskera att hamna i ett sammanhang där personer tydligt tar ställning för en part genom ord eller handling är ett avgörande skäl att tacka nej – vi ska inte enbart vara neutrala utan också uppfattas som en neutral humanitär aktör.
I stället behöver vi känna oss trygga i att vi som rörelse finns på plats i Ukraina och närområdet, för att bistå med humanitärt stöd. Neutralitetsprincipen är inte ett självändamål utan ett medel för att nå, förhandla och samverka med alla parter för att kunna bistå utsatta människor. Rörelsens huvudmetod för att påverka i humanitära frågor är den tysta diplomatin – direkt dialog med de som bär ansvar och har makt att förändra. I Sverige skapar vi förutsättningar för humanitärt stöd, framför allt genom insamlingar och att kretsar avsätter överskott av försäljning från second hand-butikerna.
Hur ska vi som rödakorsare tänka kring bössinsamling i samband med manifestationer
Se ovan. Även här riskerar vi att hamna ett sammanhang där vi inte har full kontroll över vilka som i övrigt deltar eller vad som sägs. Möjligheten att hamna i situation när andra deltagare tydligt tar ställning för en part genom ord eller handling är ett avgörande skäl att tacka nej – vi ska inte enbart vara neutrala utan också uppfattas som en neutral humanitär aktör.
Insamlingen till Ukraina har hittills nått stora summor – allmänheten har möjlighet att bidra på flertalet sätt och kretsar skickar pengar från exempelvis egna insamlingar och överskott från försäljning i våra second hand-butiker. Vi fortsätter våra insamlingar genom dessa kanaler och behöver därför inte vara i sammanhang där vi riskerar att inte vara och uppfattas vara en neutral humanitär aktör.
Hur ska vi som rödakorsare tänka kring sociala medier
Vi kan, som privatpersoner, vara aktiva i sociala medier. Som rödakorsare finns det dock några saker att ta i beaktan. För att säkerställa att Svenska Röda Korset uppfattas som en neutral aktör, behöver varje enskild frivillig och medarbetare särskilt fundera hur ställningstaganden kan uppfattas externt. Detta är särskilt viktigt om ens engagemang i Svenska Röda Korset är tydligt, antingen i den personliga informationen, om ens profil har nära koppling till Röda Korset eller om man fungerar som talesperson för Röda Korset.
Som rödakorsare behöver vi sprida tillförlitlig och bekräftad information. Dessutom behöver vi fundera på vilka signaler vi sänder då vi använder oss av flaggor eller andra symboler i exempelvis profilbilder. Även om man har goda avsikter med att markera sitt stöd och tänker att det är ett stöd till behövande, kan det på andra håll uppfattas som att stödja exempelvis en befolkning framför en annan. Som en del av en global rörelse har vi systerföreningar i ytterligare 191 länder och ska bistå dem alla.
Vi alla har såklart yttrandefrihet, men som rödakorsare, vare sig du är frivillig eller medarbetare, är det alltid viktigt/nödvändigt att tänka på hur olika ställningstaganden kan uppfattas externt och hur de kan påverka uppfattningen om Röda Korset som en neutral aktör.
Även i detta fall ska vi känna oss trygga i att vi finns på plats i Ukraina och närområdet för att ge stöd – och detta kan vi göra därför att vi är och uppfattas vara en neutral humanitär aktör. Du som vill visa solidaritet med de påverkade av konflikten och visa humanitet kan dela det som sprids från Svenska Röda Korset och andra delar av rödakors- och rödahalvmånerörelsen.
Hur ska vi som rödakorsare tänka kring kommunikation av misstänkta överträdelser av krigets lagar?
För att värna uppfattningen om oss som en neutral aktör, är det viktigt att vi undviker att uttala oss på ett sätt där vi kan uppfattas anklaga den ena eller andra parten till en konflikt för att ha gjort sig skyldiga till att ha brutit mot den humanitära rätten. Det är därför vi inte öppet kommenterar misstänkta överträdelser av den humanitära rätten eller specifika händelser. Detta är nödvändigt för att vi ska bevara det förtroende från alla parter till konflikten som behövs för att vi ska kunna nå de som drabbas. Detta är också nödvändigt för att inte riskera säkerheten för våra kollegor som arbetar på plats eller i närområdet.
Internationella rödakorskommittén (ICRC) för en konfidentiell dialog med alla parter i konflikter, vare sig de är statliga eller icke-statliga, för att säkerställa respekten för internationell humanitär rätt och för att få tillträde till att hjälpa drabbade. I många väpnade konflikter är ICRC den enda oberoende aktören som har denna möjlighet. Det är viktigt att komma ihåg att nationella föreningar som Svenska Röda Korset inte har ett mandat att samla bevis om eller att öppet fördöma överträdelser av den humanitära rätten. Det finns andra aktörer och organisationer som har en sådan roll. Om vi skulle komma över information om misstänkta överträdelser av krigets lagar, kan denna i stället delas med ICRC, så att de kan lyfta information inom ramen för sin konfidentiella dialog.
Som nationell förening, fortsätter vi att sprida kunskap om den humanitära rätten i enlighet med vårt uppdrag. Vi kan sprida generella budskap om vikten av att krigets lagar respekteras och vad reglerna innebär. Vi uttalar oss däremot inte om specifika händelser.
Mer information om krigets lagar finns på vår hemsida. Dessutom finns två webbkurser som ger mer information om krigets lagar samt en fördjupning kring krigsbrott:
- Webbkursen Krigets lagar och folkrätten runtomkring består av tecknade filmer och övningar som ger dig en grundläggande förståelse om vad krigets lagar handlar om och varför reglerna spelar roll.
- Den helt nya webbkursen om Krigsbrott består av filmer samt korta övningar som ger dig en grundläggande förståelse om det internationella och nationella arbete som finns för att se till att brott mot krigets lagar straffas.
Hur kan vi informera om vårt arbete kopplat till Ukraina och vilken grund vi står på?
För att kunna hålla oss uppdaterade och informera andra har ett kort informationsmaterial kring Grunden för vårt arbete i Ukraina tagits fram. Fokus ligger på mandat enligt den humanitära rätten och rörelsens stadgar samt våra grundprinciper. Vårt arbete i Ukraina och Sverige tas också upp. I slutet finns en tom bild där kretsen själv kan fylla på vad som görs mer specifikt på orten eller i kommunen. Kretsen kan antingen använda materialet själv, för att informera internt och externt eller via utbildning@redcross.se boka en informatör som digitalt håller i tillfället.
Uppdaterad .