Övning är en viktig del i kretsens lokala beredskapsarbete och för den frivillige som ska agera vid en krisinsats. För att på bästa sätt kunna bistå personer i utsatta situationer behövs såväl kunskap som färdigheter. Kunskaperna inhämtas ofta genom att gå kurser och färdigheterna tränas upp genom att praktisera dem, antingen skarpt i en allvarlig händelse eller genom att öva tillsammans med kollegerna i verksamheten.
Ett form för egen övning i krisstöd är att gå kursen Våga möta. Här ställs du inför val på hur du ska bemöta människor i kris. Är ni flera som tillsammans går Våga möte så kan ni funder på följande frågor:
- Tycker ni lika om olika svarsalternativ? Resonera kring fördelar och nackdelar med olika förslag
- Tycker du att någon person är lättare eller svårare att möta? Tycker ni lika eller olika? Resonera kring vad som gör en person lättare eller svårare för dig
- Vilken person valde du först? Gjorde ni lika eller olika?
- Prova att sätta in personerna i olika scenarion och se om det påverkar hur du/ni tänker. Exempelvis, går det någon skillnad om du möter personerna efter en brand i ett flerfamiljshus, efter en skjutning i ett bostadsområde; eller på ett uppsamlingscenter som upprättats efter massivt elavbrott i tre dygn.