Svenska Röda Korset har under lång tid arbetat med verksamhet i socioekonomiskt utsatta områden. Det har ofta genomförts inom ramarna för olika projekt eller satsningar. Lärdomar från de olika arbetssätten har sammanställts till vårt program Socialt hållbara städer, vilket har stärkt vår förmåga att på ett hållbart och långsiktigt sätt arbeta områdesbaserat. I dagsläget finns Röda Korset i ca 33 socioekonomiskt utsatta områden i Sverige. I alla dessa områden drivs olika verksamheter utifrån de lokala behoven. Här presenteras några goda exempel på arbete i områdena:
Helsingborg - Söder
Kretsen har sen 2021 arbetat med att utveckla verksamhet på Söder. Med hjälp av medel från Delmos kunde kretsen tillsammans med två paraplyorganisationer Helsam och Invasam driva en mötesplats i området Söder 2021-2023. Initialt i arbetet genomfördes en områdesanalys som låg till grund för start av de olika aktiviteter och verksamheter, exempelvis café, takodling, loppis, språkträning, läxhjälp, föräldragrupper, familjeutflykter, event i det offentliga rummet och mycket annat. Det visade sig finnas ett stort behov av att få stöd i kontakt med myndigheter och samhällsinformation vilket kretsen valde att fokusera framåt på. En rad lärdomar drogs under denna period och även om mötesplatsen ej finns kvar i befintlig form har det varit viktigt för kretsen och samarbetspartners att finnas kvar i området om än i annan form. Kretsen arbetar vidare på Söder med bland annat samhällsrådgivning som också kommer startas upp i området Planteringen. Utöver detta arbetar kretsen med att vidareutveckla verksamhet inom grundläggande basala behov i anslutning till samhällsrådgivningen och planerar även ett samarbete med Stadsmissionens nyöppnade butik Matmissionen. Fokus för kretsens arbete är långsiktighet och att arbeta för ökad mångfald och inkludering.
Linköping - Skäggetorp
I Skäggetorp centrum finns kretsens stora second hand-butik och mötesplats. Med utgångspunkt i mötesplatsen drivs flera verksamheter med fokus på delaktighet, hälsa och krisberedskap. Frivilliga både från Skäggetorp och andra delar av Linköping är engagerade i butiken och de övriga verksamheterna som bedrivs i mötesplatsen. Andra hälsofrämjande verksamheter som drivs i området är exempelvis promenadgrupp, cykelskola och matlagningsgruppen Matprat. Mötesplatsen är ett nav för de aktiviteter som kretsen gör i området, både inne på mötesplatsen eller utomhus. I samband med kriser, såsom bränder eller oro vid våldsdåd, har kretsen öppnat för att möta oroliga eller bistå med kläder eller leksaker till de drabbade.
Malmö - Lindängen
Malmökretsen driver ett gediget områdesbaserat arbete med flertalet verksamheter tillsammans med boende och olika samverkansorganisationer på Lindängen. Verksamheterna är fokuserade på hälsa, trygghet och krisberedskap och drivs både i egna och delade mötesplatser och till stor del även på offentliga platser i området. Samverkan sker i tät dialog med bland annat Rädda Barnen, Svenska Kyrkan och Malmö stad. Tillsammans med de olika aktörerna som är aktiva på Lindängen drivs även nätverket Lokal beredskap NHL. Det är ett lokalt samverkansnätverk där de aktiva organisationerna gått samman och engagerar sig för områdets beredskap både före, under och efter en kris.