Vad är Det offentliga vardagsrummet?
Det offentliga vardagsrummet beskriver olika verksamheter och insatser som görs i den offentliga miljön i ett bostadsområde. Det offentliga vardagsrummet är något som skapas tillsammans då frivilliga, boende och organisationer producerar aktiviteter i den offentliga miljön och skapar sociala verksamheter som kan främja tillit och sammanhållning.
När vi gemensamt tar ansvar för den offentliga miljön och gör aktiviteter i så kan nya tankar om platser skapas. Kanske kan en plats som anses tråkig plötsligt upplevas som trevlig om den dekoreras med lyktor eller gatukost? Kanske kan ett torg upplevas som tryggare om det serveras fika, spelas musik eller blir en mötesplats utomhus just där?
Det finns många lyckade exempel på aktiviteter som redan gjorts av kretsar. Men var inte rädda att prova nya saker!
Varför arbetar Röda Korset med Det offentliga vardagsrummet?
I många områden som är trångbodda finns det behov av att umgås på platser utanför hemmen. Att skapa sammanhang där boende kan mötas i utemiljö kan bidra positivt till gemenskap, trygghet, och stärka egenmakt för individ och område. Genom att Röda Korset finns på plats ute kan vi fånga upp behov från en bred målgrupp och stötta boende i att själva arrangera aktiviteter och verksamheter. Både i vardag och kris kan positiva inslag i den offentliga miljön vara viktiga och trygghetsskapande.
Hur drivs verksamhet i Det offentliga vardagsrummet?
Verksamheter i det offentliga vardagsrummet kan drivas och organiseras på flera sätt, antingen som återkommande verksamhet, eller som en tillfällig aktivitet vid ett plötsligt behov. Aktiviteter kan drivas av frivilliga, boende och anställda, och gärna i samverkan. De viktigaste komponenterna är att utgå ifrån lokala behov och involvera människor från området där aktiviteterna görs.
- Jobba med mobilisering i området och säkerställ att boende kan vara med och planera vilka platser och vilka aktiviteter som görs.
- Stötta boende i att själva arrangera aktiviteter och verksamheter.
- Bestäm vad ni har för budget och hur ni fördelar den.
- Bestäm var och när aktiviteten görs. Är den återkommande eller extrainsatt vid en särskild händelse?
- Om det är en extrainsatt insats är det bra att genomföra minst tre tillfällen i rad i nära anslutning till varandra. För att bygga trygghet och tillit behövs tid och uthållighet.
Exempel på sådant som gjorts är:
- Grillkväll, gårdsfest eller kvartersfika.
- Uteloppis eller evenemang
- Lek och spel, ex kubb, boule, ansiktsmålning, dansstopp, hoppborg.
- Gemensam odling eller annan dekoration av allmänna ytor
Se Starta och bedriva verksamhet som stöd i uppstartsfasen.
Arbetssätt
Det offentliga vardagsrummet är en del av arbetssättet Socialt hållbara städer. Det handlar om att etablera sig långsiktigt i ett område, bygga och förvalta ett förtroende och samverka med andra aktörer, samtidigt som de boende i området hela tiden står i centrum. Läs mer om Socialt hållbara städer på Rednet.
Samverka lokalt
För att genomföra aktiviteter eller insatser i det offentliga rummet är det ofta bra att samverka med andra aktörer. Det kan se olika ut beroende på vad som planeras, samverka gärna med:
- Andra föreningar eller nätverk. Gör gärna gemensamma aktiviteter med andra ideella aktörer.
- Företag eller lokala butiker. Om det finns behov av sponsring, exempelvis av mat eller fika.
- Fastighetsbolag och kommunen. De ofta äger marken i ett bostadsområde och kan kanske bidra med praktiska saker såsom tillstånd, lokaler, eller annan infrastruktur
Skapa engagemang
Sprid information om den aktivitet som ni planerar att genomföra lokalt i området. Med hjälp av samverkansorganisationer kan informationen spridas till fler målgrupper. Annonsera eller besök platser där människor befinner sig, både digitalt och fysiskt. Gör ett inlägg som kan delas i sociala medier, eller dela ut till de som kanske vill delta. När boende själva är med och planerar för aktiviteten så skapas ofta ett större engagemang och informationen förs vidare till fler personer.
Tips: jobba aktivt med att fånga upp nya förslag och behov i aktiviteterna! Detta kan göras på flera sätt, exempelvis kan en frivillig ha ansvar för att samla in förslag och nya idéer genom samtal eller förslagslåda. Det går också att anordna en workshop med boende och diskutera behov och önskemål.
Dokumentera och arbeta med röstförstärkning
I samband med utåtriktade aktiviteter är det bra att samla in vittnesmål och röster om vad som kan förändras eller förbättras i området. Underlaget från dessa samtal kan sedan användas i dialog med kommunen eller fastighetsägare för att samtala om förbättringsförslag i området. Dokumentera gärna med bilder eller citat från den genomförda aktiviteten.
Material att använda
Beroende på vad som ska göras krävs olika material, men det kan vara bra att ha en eventlåda som innehåller följande saker:
- Rödakors-västar.
- Roll-up eller beachflagga.
- Första hjälpen kit.
- Gatupratare eller skylt.
- Termos/muggar/servetter/tallrikar.
- Högtalare för musik.
- Leksaker, spel, färger för ansiktsmålning, gatukritor etc.
Uppdaterad .