Vad är Trygghetsvandring?
Trygghetsvandring är en verksamhet eller en insats som genomförs av Röda Korsets frivilliga i ett område för att öka den upplevda tryggheten. Genom att vandra i området, samtala med människor och vara synliga ute kan frivilliga tillsammans med boende i området skapa en ökad känsla av sammanhållning och tillit. Trygghetsvandring handlar om att finnas närvarande både i vardag och kris, och verksamheten kan drivas både regelbundet och i anslutning till en händelse som skapat social oro. Frivilliga i trygghetsvandringar bidrar till en social gemenskap, ger medmänskligt stöd och kan vid behov hänvisa personer vidare till andra stödinsatser.
I verksamheten kan frivilliga upptäcka tidiga tecken på social oro, eller ge respons vid en kris som orsakat otrygghet. Genom att Röda Korset finns på plats i utemiljöer kan vi fånga upp behov från en bred målgrupp och arbeta med trygghetsinventering och påverka för förändring.
Varför arbetar Röda Korset med Trygghetsvandring?
Behov av trygghetsvandring finns i på platser eller i områden där det finns en upplevd otrygghet, framförallt i utemiljöer. Upplevd otrygghet kan begränsa tillvaron för människor, exempelvis att en avstår från aktiviteter eller från att besöka vissa platser. Upplevd otrygghet påverkar också sammanhållningen och tilliten i ett område. Genom att driva en trygghetsvandring kan Röda Korset finnas på plats och bidra till ökad trygghet både före, under och efter en kris.
Hur drivs Trygghetsvandring?
Trygghetsvandring kan drivas och organiseras på olika sätt, antingen som regelbunden verksamhet eller som en tillfällig insats vid ett plötsligt behov. Utgå från lokala behov och involvera frivilliga och boende som känner till området. Verksamheten leds av en frivilligledare och består av en grupp utbildade frivilliga. De frivilliga samlas på en angiven plats och går sedan gemensamt i det prioriterade området. Vandringarna kan genomföras på dagtid eller på kvällstid. Anpassa tiden efter behov, säsong och er kapacitet. Vandringar pågår oftast mellan 2-4 timmar.
Frivilligas roll är att vara uppsökande och prata med människor som rör sig ute. Promenera på torgen, vid busshållplatser, utanför butiker eller andra samlingsplatser. Var uppmärksam på om någon verkar må dåligt, vara orolig eller på annat sätt behöva stöd. Frivilliga ska alltid vandra i grupp och ingen får vara ensam på ett uppdrag. Minst två frivilliga krävs för att en vandring ska genomföras.
Se Starta och bedriva verksamhet som stöd i uppstartsfasen.
Använd Rutin för Trygghetsvandring för planering av verksamheten.
Uppdaterad .