Här hittar du information, stöd och råd till kretsar med anledning av coronavirusets spridning
I ett områdesbaserat trygghetsarbete kan ett flertal olika verksamheter och insatser ingå. Grunden till arbetssättet är att utgå från de lokala behoven och tillsammans med boende göra verksamheter eller insatser som bidrar till en ökad känsla av trygghet. Det finns möjlighet att utforma ert trygghetsarbete enligt de behov som finns där ni verkar. På sidan nedan finns det stöd i den övergripande processen.
Mer detaljerat stödmaterial finns för
Material socialt hållbara städer ger handledning och vidare stöd i hur arbetet i socioekonomiskt utsatta områden kan bedrivas med enligt ett områdesbaserat arbetssätt.
Starta verksamhet
För att starta verksamhet behöver vi undersöka vilka behov som finns, och planera för hur verksamheten eller insatsen ska bedrivas. Alla kommer givetvis igång på olika sätt, men att samla de involverade och prata igenom momenten nedan är en bra start i de flesta fall.
- Identifiera behoven. Vad känner ni till om den upplevda tryggheten på platsen?
- Skapa engagemang. Hur kan ni prata med boende, frivilliga och samverkansaktörer för att bestämma vad ni ska göra?
- Lokal samverkan. För att genomföra trygghetsskapande insatser eller verksamheter är det ofta bra att samverka med andra. Vilka kan vara aktuella för det ni vill göra?
- Var och när ska ni genomföra er verksamhet eller insats?
- Hur ser arbetsfördelningen ut? Vem gör vad?
- Hur kan ni skapa förutsättningar för att dokumentera boendes tankar och röster för eventuellt påverkansarbete?
- Hur ska ni utvärdera er insats eller aktivitet?
I länkarna nedan hittar du information, mallar och tips som ger stöd i arbetet för att starta igång en verksamhet.
- Rekrytera frivilliga
- Rekryteringsverktyget Reachmee Läs mer om Reachmee här
- Utdrag ur belastningsregistret
- Finansiera
Bedriva verksamhet
För att verksamheten ska fungera på ett bra sätt behövs rutiner och tydliga beskrivningar av hur uppdraget ska utföras. Det finns förhållningsregler och säkerhetsinformation som behöver tas hänsyn till. Se länkarna ledan för information, mallar och tips som ger stöd i det arbetet.
Det är också viktigt att vi på ett tydligt sätt kan kännas igen som rödakorsare. Detta är extra viktigt när verksamhet genomförs på andra platser än våra egna mötesplatser. Använd därför personkort och rödakorsklädsel. Frivilligledaren kan diskutera tillsammans med gruppen och styrelsen vad som är lämplig klädsel. Ofta är en rödakorsväst en bra grund att utgå ifrån.
I länkarna nedan hittar du information, mallar och tips som ger stöd för att bedriva verksamhet.
- Förhållningsregler
- Personkort och kläder
- Försäkringsinformation
Mall kommunikationsplan för krets - Affisch att fylla i
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Avslutningssamtal och intyg
Följa upp och utvärdera verksamhet
För att kvalitetssäkra våra insatser och för att kunna bedriva ett påverkansarbete är dokumentation, uppföljning och utvärdering nödvändig. Säkerställ att ni har ett system där ni i samband med genomförd verksamhet dokumenterar vad som skett i verksamheten så att ni kan föra in det i kretsrapporten, eller använda det i samband med påverkansarbete.
Ta fram ett system som fungerar för er verksamhet, men se till att dokumentera vad som gjorts, hur många som deltagit, hur många som varit frivilliga och om det skett något speciellt under verksamheten. Detta förs sedan in i kretsarnas verksamhetsrapportering, och kan med fördel användas som underlag i ert lokala påverkansarbete.
Uppdaterad .