Trygghet kan definieras på många sätt, inom Röda Korsets verksamheter är fokus på den upplevda känslan av trygghet. Brist på trygghet kan yttra sig i en oro för att utsättas för kränkningar, brott eller olyckor. Upplevd otrygghet är något subjektivt, och människor upplever trygghet på olika vis beroende på vilka förutsättningar en har. Konsekvensen av att känna otrygghet kan för somliga innebära en begränsning i tillvaron, till exempel att en avstår från vissa aktiviteter eller att besöka vissa platser. Upplevd otrygghet kan därför påverka beteende, livskvalité och hälsa på flera sätt.
Röda Korset har ett egenmaktsperspektiv på trygghetsarbete. Det innebär att vi arbetar utifrån uppfattningen att om boende får makt att påverka sin tillvaro och sitt område så kommer tryggheten att öka. Trygghetsskapande verksamheter kan med fördel kombineras med ett lokalt påverkansarbete. Det innebär att vi inom Röda Korset agerar som röstförstärkare tillsammans med boende. Det betyder att Röda Korset stärker boendes möjligheter att föra fram sina röster om trygghet till makthavare, exempelvis genom att påtala källor till otrygghet till fastighetsägare eller politiker.
Områdesbaserat trygghetsarbete
Röda Korsets arbete med trygghet bedrivs ofta i utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden, och har då ett områdesfokus. Det innebär att vi strävar efter att hela området ska kännas tryggt för de boende. Det kräver ofta flera typer av insatser och ett brett arbete gärna i samverkan med andra aktörer. Ett områdesbaserat trygghetsarbete utgår från de lokala behoven, och kan därför se olika ut på olika platser. Den gemensamma nämnaren är att verksamheter eller insatser fokuserar på att skapa ökad känsla av sammanhållning och tillit tillsammans med boende i området.
Exempel:
I ett område som kretsen är aktiv i berättar boende att de känner sig otrygga på torget. Det är ett mörkt torg där det ofta finns väktare, en liten lekplats, men inte några bänkar att sitta på. Boende berättar att de brukar skynda sig över torget när de är där. Det känns inte som en trygg plats att stanna och prata på, och barnen i området vill inte leka på torget.
I ett områdesbaserat trygghetsarbete bedrivs verksamheter som främjar sammanhållning och tillit i kombination med ett lokalt påverkansarbete. Det kan innebära att Röda Korset tar initiativ till att ordna grillkvällar eller fikastunder på torget. I samband med aktiviteterna får boende möjlighet att föra fram sina tankar om torgets utformning eller väktarnas bemötande. Grillkvällen kan då både bidra till att platsen förknippas med positiva erfarenheter, men också att behov av strukturell förändring påtalas till en ansvarig.