Lokal krisberedskap är inte en verksamhet som alla andra inom Röda Korset. Krisberedskapen bygger primärt på den verksamhet kretsar bedriver i sin vardag. Det betyder att det som frivilliga är utbildade för att göra i sina vardagsverksamheter ska de också kunna göra i händelse av kris. Inom den lokala krisberedskapen finns några särskilda roller som frivilliga kan engagera som inom. Dessa roller bidrar till Svenska Röda Korsets kapacitet att agera i händelse av kris, där Insatsledare och Insatsansvarig är två av dessa roller. För dessa roller finns en särskild utbildning, Att leda en krisinsats, och mer information om förkunskapskrav inför denna hittar du på den här sidan.
De som, av kretsstyrelsen, är utsedda att vara insatsansvariga och insatsledare och som genomgått utbildningar för rollerna är de som sätter igång insatsen enligt den rutin som finns i kretsens krisberedskapsplan.
I samband med en kris eller annan allvarlig händelse inom en krets geografiska område kan Röda Korsets insatser ibland behövas för att stärka upp eller bistå pågående insatser. Det kan handla om allt ifrån att medverka i den kommunala POSOM- eller krisstödsgruppens arbete med att ta hand om drabbade i händelsen till att öppna upp kretsens egna eller förhyrda lokaler för att ge människor tillfälligt tak över huvudet eller att bre mackor och ordna fika till de som sliter hårt i räddningsarbetet.
Är det en större händelse kan det krävas omfattande planering, schemaläggning och samordning av insatserna och då kan de kunskaper och verktyg som de som utbildats till Insatsansvariga och Insatsledare fått sig till livs under kursen ”Att leda en krisinsats” behövas.
I grunden är rollerna som Insatsansvarig och Insatsledare väldigt lika. De har genomgått samma utbildning och har fått del av samma verktyg för sina respektive roller. Det finns dock några skillnader i uppdragen. Den som är Insatsansvarig i en insats leder det som vi här kallar krisledning men som i myndigheter kallas stab och den som är Insatsledare är den som leder det operativa arbetet tillsammans med frivilligledare och frivilliga på den plats där Röda Korsets bedriver sitt arbete. Det kan vara direkt på platsen för händelsen eller på den plats dit drabbade förs efter händelsen.
Insatsansvarig
I samband med en allvarlig händelse eller kris i kretsens närområde är det kretsens Insatsansvarige som har det högsta beslutsmandat i insatsen. Insatsansvarig säkerställer att en säkerhetsanalys är gjord och har det övergripande ansvaret för att leda och samordna Röda Korsets insatser lokalt. Detta gör hen antingen på egen hand eller tillsammans med andra i en lokal krisledningsfunktion/stab som utgörs av den insatsansvarige och frivilliga som är utsedda att bistå denne i arbetet.
Insatsansvarig ger stöd till insatsledare genom att säkerställa tillgång till resurser (materiella och personella) för att genomföra insatsen. Insatsansvariges fokus är att skapa en övergripande bild av uppdragets omfattning tillsammans med insatsledaren, dokumentera insatsen (logga), följa upp och rapportera insatsen och samordna Röda Korsets insats. Det är också insatsansvarig som sköter kontakterna med Svenska Röda Korsets Tjänsteperson i beredskap (TiB) och med övriga aktörer på plats.
Insatsansvarig kan arbeta ensam eller leda en lokal stab. Insatsansvarig är också behörig att agera som Insatsledare.
Insatsledare
Insatsledaren har det operativa ansvaret på händelseplatsen. Detta innebär att denne leder och fördelar Röda Korsets arbete under en kris eller annan allvarlig händelse. I detta ingår att planera arbetet på plats samt schemalägga, introducera och ge stöd till frivilliga och samordna Röda Korsets insats med övriga operativa aktörer. Insatsledare är också behöriga att agera som insatsansvariga eller ingå i en lokal krisledning/stab.
Gruppledare
Om krisinsatsen är stor kan det även finnas gruppledare på händelseplatsen. Gruppledarna arbetar under insatsledaren och leder exempelvis förstahjälpare och krisstödjare. Gruppledarna har en särskild utbildning för att kunna leda förstahjälpare respektive krisstödjare.
Läs mer om uppdragsbeskrivning och frivilligrollerna.
Uppdaterad .