Lokal krisberedskap är inte enverksamhet som alla andra inom Röda Korset. Krisberedskapen bygger primärt på den verksamhet kretsar bedriver i sin vardag. Det betyder att det som frivilliga är utbildade för att göra i sina vardagsverksamheter ska de också kunna göra i händelse av kris. Inom den lokala krisberedskapen finns några särskilda roller som frivilliga kan engagera som inom. Dessa roller bidrar till Svenska Röda Korsets kapacitet att agera i händelse av kris, där krisstödjare är en av dessa roller.
Genom åren har Röda Korset erbjudit olika utbildningar kring att ge krisstöd eller medmänskligt stöd. Personerna har fått olika titlar på olika håll. Den nya rollbeskrivningen för krisstödjare siktar på att harmonisera användandet av titeln krisstödjare inom Röda Korset. För dig som gått tidigare utbildningar inom temat krisstöd är den nya utbildningen en blandning mellan fortbildning och repetition.
Under Ny som frivillig- krisstödjare kan du läsa mer kring hur utbildningstrappan för krisstödjare ser ut.
Alla inom Röda Korset som gått grundutbildningarna får en grund i att ge krisstöd kopplade till sina vardagsuppdrag. När sedan den lokala beredskapsplanen aktiveras, är krisstödjare en av de särskilda rollerna som aktiveras för att bidra till att främja trygghet, lugn, tillit, samhörighet och hopp till drabbade.
Krisstödjare som genomgått kursen Att vara Krisstödjare har sin fortsatta förankring i kretsens verksamhet och krisberedskapsplan. Därutöver planeras för att krisstödjare som gått utbildningen kommer erbjudas kompetenshöjande inslag och övningar.
Uppdaterad .