På den här sidan samlas information om planerad och pågående utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga. Sidan kan läsas uppifrån och ner eller så kan du klicka på länkarna nedan för att komma direkt till det avsnitt du vill.
Avsnitt på denna sida:
Utveckling av digitala verktyg – en sammanhållen satsning med start 2021
Effektkarta frivillighet och baskoncept framtaget
Kretsar och frivilligas delaktighet i satsningen
Handlingsplan för utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga - ge ditt medskick!
Vad arbetar projektet med redan nu?
Nytt verktyg för administration av kretsens grunddata och engagerade individer (ersätter Redy)
Office 365-erbjudande för kretsar och frivilliga (definition och tydliggörande)
Utredning kretsarnas verksamhetsrapportering
Utveckling av digitala verktyg – en sammanhållen satsning med start 2021
Svenska Röda Korset beslutade vid Riksstämman 2019 att genomföra en satsning på digitalisering för att arbeta smartare, bli synligare och för att underlätta verksamhet och engagemang. I linje med detta har det bland annat införts:
- Nytt intranät inklusive kunskapsbank (Rednet 2019)
- Nytt verktyg för digital rekrytering (ReachMee 2019)
- Ny utbildningsportal (2019)
- Möjlighet att hålla videomöten via Microsoft Teams och stöd i att hålla digitala kretsstämmor (2020-2021)
- Nya lokala webbsidor (2020)
- Beslut kring att ersätta verktyget Frivillig (2020) Här kan du läsa mer om ersättandet av verktyget Frivillig samt utvärderingen i sin helhet.
I planen framåt ligger nu att utveckla de digitala verktygen för kretsar och frivilliga ytterligare, speciellt de gemensamma administrativa stödsystemen och verktygen för kommunikation med och mellan frivilliga och medlemmar.
Effektkarta frivillighet och baskoncept framtaget
Svenska Röda Korsets vill erbjuda en sammanhållen helhetslösning av digitala verktyg för att utveckla och underlätta verksamhet och engagemang. Under 2019–20 har det därför tagits fram en översiktlig effektkarta samt ett förslag på baskoncept (kan likställas med förstudie) för digitala verktyg för kretsar och frivilliga. Baskonceptet beskriver på vilka grunder och principer som det digitala kretsstödet rimligtvis borde lösas, men uttalar sig inte i detalj om vilka system eller i vilken ordning olika funktioner måste prioriteras. Både effektkartan och denna första version av baskonceptet har tagits fram genom att analysera ett stort material bestående av behovsinsamlingar, utredningar och intervjuer, som frivilliga och förtroendevalda bidragit till och deltagit i.
Utifrån detta utkast på baskoncept, samt det faktum att pandemin påskyndat behovet av digitala verktyg ytterligare, initierades i slutet av 2020 en särskild satsning för utveckling och införande av en sammanhållen lösning för digitala verktyg för kretsar och frivilliga. Satsningen startar 2021 och kommer innefatta delprojekt som styrs utifrån önskade effekter och i enlighet med föreslaget baskoncept.
Du hittar en första version av baskonceptet samt Effektkarta frivillighet under "Bilagor".
Kretsar och frivilligas delaktighet i satsningen
För dig som är intresserad av dessa frågor kommer det finnas många möjlighet att bidra och tycka till. Läs mer nedan om hur du just nu kan delta i arbetet. Har du frågor eller tankar om satsningen redan är du mycket välkommen att kontakta Anna Holm, Verksamhetsutvecklare för kretsens digitala verktyg på anna.holm@redcross.se, eller Åsa Ander, Projektledare, på asa.ander@redcross.se.
Läs mer nedan om vad projektet redan nu börjat titta på och där din delaktighet önskas!
Handlingsplan för utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga - ge ditt medskick!
Nästa steg i stort är att fastställa en övergripande handlingsplan för att styra utvecklingen framåt. Den kommer bygga på det arbete som gjorts så här långt och lyfta upp både effektmålen och baskonceptet. Att ta fram en handlingsplan är också i linje med beslut på Riksstämman i maj. Vi vill gärna ha ditt medskick i detta arbete!
Ge ditt medskick till handlingsplanen
Handlingsplanen är tänkt att beskriva en målbild för hur det digitala stödet till kretsar och frivilliga bör utvecklas över tid och de aktiviteter som behöver genomföras för att nå dit. Är du intresserad av att påverka innehållet?
För att samla in medskick på ett effektivt sätt har ett formulär satts upp. Formuläret innehåller både inledande texter samt ett antal frågeställningar gällande områdena:
- Effektmålen i effektkartan
- Utgångspunkterna i baskonceptet
- Vägledande principer i baskonceptet
- Behov- och aktivitetslista
- Involvering och kommunikation
Du hittar formuläret här: Formulär Handlingsplan för utveckling av digitala verktyg för kretsar och frivilliga - medskick
Tips! Om du vill ha formuläret och dess texter utskrivna bredvid dig när du fyller i formuläret finns det nedsparat som pdf under "Bilagor" på denna sida.
Öppet samtal kring digitalisering generellt och handlingsplanen specifikt
När vi sammanställt input och kommit ett steg längre kommer vi dela ett utkast på handlingsplanen och bjuda in till ett samtal där alla intresserade kan ställa frågor och diskutera.
Vad arbetar projektet med redan nu?
Nytt verktyg för administration av kretsens grunddata och engagerade individer (ersätter Redy)
Projektet har – utifrån arbetet med effektkarta och baskoncept för digitala verktyg för kretsar och frivilliga - identifierat att en robust datagrund är utgångspunkten för att arbeta smartare, bli synligare och för att underlätta verksamhet och engagemang. Utan tillförlitlig, uppdaterad och korrekt data om kretsen, vilka individer som är engagerade i kretsen (förtroendevalda, frivilliga, medlemmar, anställda), samt kretsen eller rödakorsgruppens verksamheter, är det svårt att bedriva effektiv och ändamålsenlig verksamhet. Likaså är det en grundförutsättning för införandet och användning av andra smarta verktyg.
Idag har Svenska Röda Korset ingen sammanhållen lösning för kretsens administration av grunddata, verksamheter och engagerade individer. I verktyget Redy kan idag viss data om kretsen och Mötesplatser/Second-handbutiker administreras, samt medlemskap och uppdrag av typen förtroendevald, förtroendeuppdrag och kretsanställd. I verktyget Frivillig däremot administreras övriga verksamheter och uppdrag av typen frivilligledare och frivillig. Utöver detta gör kretsen rapportering av ekonomi och verksamhet i andra verktyg.
Prototyp testad och leverantör vald
Under våren och sommaren har vi testat en prototyp av ett verktyg i en så kallad konceptvalidering. Detta för att lära oss mer om vad det är vi verkligen behöver och vad det är vi ska kunna göra i verktyget. En ovärderlig referensgrupp bestående av representanter från kretsar i Växjö, Eskilstuna, Tomelilla, Linköping, Bjurholm – Nordmaling, Malmö, Ystad, Helsingborg, Järfälla, Svenljunga, Eskilstuna, och Solna har deltagit både i test och utvärdering av prototypen samt i upphandling av leverantör. Likaså har RKUF deltagit i arbetet.
Efter en gedigen upphandlingsprocess har nu lundaföretaget Lime CRM Technologies valts som leverantör av ett nytt Redy.
Läs mer om arbetet med att ersätta Redy här: Get ready - för nytt Redy 2021/2022
Office 365-erbjudande för kretsar och frivilliga (definition och tydliggörande)
När coronapandemin slog till stod det klart att många kretsar behövde ställa om och utföra sina uppdrag och verksamheter på distans, genom digitala verktyg. Behovet av att till exempel kunna få tillgång till ett verktyg för videomöte blev uppenbart och ett paket för att genomföra kretsstämmorna digitalt togs också fram. I och med att det sedan tidigare varit möjligt för kretsar och förtroendevalda att få en redcross-mejl så var det naturligt att lägga på funktionalitet på dessa konton för att kunna hålla digitala möten, i praktiken genom att aktivera olika verktyg (exempelvis tillgång till Teams) ur Microsofts Office 365-paket.
I dagsläget skiljer det sig åt vad ett konto/en användare får för behörighet i Office 365, det vill säga vilka funktioner en får tillgång till, beroende på om en har en personlig redcross-mejladress eller en så kallad funktionsadress/opersonlig mejladress.
I takt med att pandemin fortsätter och allt fler verksamheter bedrivs digitalt behöver Svenska Röda Korset följa med i den utvecklingen. Med en ökad digitalisering skapas allt fler användare i Office 365 och efterfrågan på ytterligare funktionalitet i verktyget ökar. Men det blir också viktigt att standardisera administrationen för att säkerställa informations- och IT-säkerheten i organisationen. Därför har det tillsammans med kretsrepresentanter genomförts en utredning för att förstå behoven och utreda vem som behöver vilken behörighet.
Som en första del i detta arbete har ett förtydligat erbjudande tagits fram. Läs hur erbjudandet ser ut här: Office 365-paketet: Sammanfattning av erbjudandet
Utredning kretsarnas verksamhetsrapportering
Under 2021/2022 ska det långsiktiga upplägget för verksamhetsrapporteringen utredas. Utredningen kommer bestå av två delar 1) upplägg och 2) verktyget/teknikerna. Inom båda delarna av utredningen kommer givetvis kretsar inkluderas. Mer information om utredningen kommer uppdateras under 2022.
Läs mer om hur upplägget för verksamhetsrapporteringen ser ut 2021-2022.
Frågor och tankar om satsningen på digitala verktyg för kretsar och frivilliga
Har du frågor eller tankar om satsningen på digitala verktyg för kretsar och frivilliga redan är du mycket välkommen att kontakta Anna Holm, Verksamhetsutvecklare för kretsens digitala verktyg, på anna.holm@redcross se, eller Åsa Ander, Projektledare, på asa.ander@redcross.se.
Uppdaterad .