På denna sida finns råd och stöd för kretsar som planerar att genomföra informationsinsatser kopplat till testning och vaccin mot Covid-19.
Här finns information om Stöd vid vaccinationer Corona.
På samlingssidan för Coronaviruset finns nyheter och inspiration om kretsars verksamheter och aktiviteter under coronapandemin.
Bakgrund
Vad är en informationsinsats?
En informationsinsats är en insats eller verksamhet där Röda Korsets frivilliga tillgängliggör myndigheters och vårdguiden 1177:s information om testning och vaccin mot Covid-19 till målgrupper som står långt ifrån informationsflöden. Informationsinsatser kan genomföras i digitalt format genom digitala möten eller kampanjer i sociala medier, eller i fysiskt format genom lokala insatser i ett bostadsområde eller uppsökande verksamhet för en specifik målgrupp på platser där de rör sig. Fysiska insatser görs med fördel utomhus eller i stora luftiga lokaler. Informationsinsatsen kan också läggas till som en komponent i redan befintlig verksamhet, eller i ny uppsökande verksamhet som en krets planerar att starta.
Svenska Röda Korsets roll i en informationsinsats
Vårt uppdrag som rödakorsare är ett tillgängliggöra den information som finns från svenska myndigheter. Vår roll är inte att uppmana till något beslut gällande vaccinationer. I Sverige är det frivilligt att vaccineras och Röda Korset tar inte ställning till individuella fall. Vår roll är att säkerställa att alla har jämlik tillgång till korrekt information gällande testning och vaccin och att alla har möjlighet att ta ett informerat beslut. Vårt uppdrag är också att samla in information om hinder och svårigheter som våra målgrupper möter för att få tillgång till information, testning eller vaccin. Vid behov kan våra iakttagelser publiceras i opinionsbildande syfte. Informationsinsatser syftar inte (primärt) till att förstärka myndigheters kommunikation gentemot den bredare allmänheten.
Starta insatsen
Diskutera förutsättningarna tillsammans med kretsstyrelsen/förtroendevalda/frivilligledare/samverkansparter: Använd Checklista vaccinationsinformation som stöd till er uppstart. (Bifogad PDF längst ner på sidan)
Riskbedömning: Om riskbedömning under coronakrisen.
Rekrytering: Det finns en färdig mall för en annons "Frivillig i informationsinsats" som får användas och anpassas utifrån det aktuella uppdraget.
Läs mer om Reachmee. Det finns bilder i Mediabanken som gärna får användas i rekrytering, sök med ordet "informationsinsats".
Finansiering: I första hand diskutera med kretsstyrelsen och frivilligledaren om kostnader som reseersättning, väst, utskrifter och fika etc. Finansiering finns i vissa fall att söka från regionen.
Bestäm vilken information ni kommunicerar ut. Använd Faktablad och länkar om vaccination mot covid-19 för detta (bifogad PDF längst ner på sidan). Skriv ut information och faktablad och se till att det finns möjlighet att söka information hos myndigheter eller vårdgivare i er insats.
Kurser för frivilliga:
- Skapa konto/logga in på utbildningsplattformen och kom åt kurserna här.
- Obligatoriska: Rödakorskunskap (60 min), Att vara frivillig (30 min), Uppförandekoden (30 min)
Rekommenderas: Första hjälpen online, Att mötas i vardag och kris med Psykologisk första hjälpen. - Lokal introduktion
- Erfarenhetsutbyte mellan kretsar:
- Det ordnas tillfällen till erfarenhetsutbyte för de kretsar som planerar eller funderar på att bistå. För att delta, kontakta info@redcross.se så får du länken till den digitala träffen.
Driva insatsen
Förbered er genom att läsa på om den aktuella informationen som gäller för vaccination i er region just nu. Det är viktigt att ha grundläggande information om praktiska saker såsom var finns, hur vaccin bokas, och vem det är tillgängligt för just nu.
Förbered hur ni ska sprida informationen. Ska ni driva er insats som specifik insats eller ska ni inkorporera det i er vanliga verksamhet?
Använd Checklista för frivilliga och dela den med frivilliga som ska genomföra informationsinsatsen. Använd också Faktablad och länkar om vaccination mot covid-19 för att säkerställa att frivilliga har rätt information att sprida i instsen. Se bifogade PDF:er längst ner på sidan.
- Checklista vaccinationsinformation för frivilliga (PDF)
- Hänvisningslista myndighetsinformation (PDF)
- Utrustning för frivilliga:
- Reflexväst rekommenderas, den med utgående logotypen eller den nya.
- Namnskylt –personkort
- Skriv gärna ut Folkhälsomyndighetens faktablad så att frivilliga kan använda dem i insatsen. Men säkerställ också att information kan sökas på plats.
- Allmän information till frivilliga:
- Förhållningsregler
- Försäkringsinformation
- Hantera utlägg
- Tips inför kontakt med media
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Avslutningssamtal och intyg
Följa upp och utvärdera
För att kvalitetssäkra våra insatser är dokumentation, uppföljning och utvärdering nödvändig. Notera information om er insats i kretsen månadsrapport.
Avslut av insats
För att avsluta insatsen använd följande dokument:
Länktips
Här har vi samlat aktuella filmer framtagna av Folkhälsomyndigheten eller regionerna som andra samhällsaktörer kan ladda ned och använda fritt. För materialet gäller begränsad användningsrätt (1 år). Observera att materialet inte får redigeras eller omarbetas utan tillstånd. Filmerna finns på svenska och vissa filmer finns också på arabiska, BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), romani, engelska, persiska/farsi, somaliska och tigrinja.
Film: Frågor och svar om vaccination på olika språk (Folkhälsomyndigheten)
Film: Svar på vanliga frågor samt bemöter myter och missförstånd om vaccination mot covid-19 (VGR)
Vill ni veta mer eller ha stöd för att komma igång? Kontakta Infoservice så kopplar de er till rätt person!
Uppdaterad .