På denna sida finns råd och stöd samlat för kretsar som planerar att bistå sjukvården i den kommande vaccinationen mot covid-19.
På samlingssidan för Coronaviruset finns nyheter och inspiration om kretsars verksamheter och aktiviteter under coronapandemin.
Frågor och svar om att ge stöd vid vaccinationer Corona
Bakgrund
Insatsen med stöd vid vaccinationerna mot covid-19 är ett tydligt exempel på hur frivilligorganisation stödjer den offentliga sektorn inom det humanitära området. Insatsen förebygger sjukdom och främjar hälsa och vänder sig till alla utan att diskriminera någon.
I december 2020 skickades ett brev till regionerna med ett erbjudande om att diskutera möjligheten för Röda Korset att hjälpa till vid vaccineringen mot Covid-19. En del kretsar hade egna kontakter med regionerna, andra gick via tjänstepersonsorganisationen. Under 2021 var ett 70-tal kretsar i gång med verksamheten med över 1800 frivilliga.
Inför våren 2022 planeras en tredje dos av vaccinet att ges till samtliga vuxna.
Starta insatsen
- Diskutera förutsättningarna tillsammans med regionen/vårdcentralen/vaccineringsplatsen. Checklista för krets vid vaccinationsinsats
- Riskbedömning
- Om riskbedömning under coronakrisen.
- En påbörjad, ifyllbar mall för riskbedömning vid vaccinationsinsats (word).
- Instruktioner till riskbedömningen (PDF).
- Rekrytering
Ny mall/uppdragsbeskrivning som pdf
Rekryteringsverktyget Reachmee (inloggning) Det finns en färdig mall för en annons "Vaccineringsstödjare" som får användas och anpassas utifrån det aktuella uppdraget.
Läs mer om Reachmee - Annonser att printa ut eller använda digitalt finns i Föreningsbutiken.
- Det finns bilder i Mediabanken som gärna får användas i rekrytering, sök med ordet "vaccineringsstödjare"
- Finansering
- Kostnader som reseersättning, väst etc kan ersättas av uppdragsgivaren, detta har de flesta kretsar fått under 2021. En del kretsar har även fått ersättning för att kunna anställa en samordnare/schemaläggare. Mall för samarbetsavtal
- Kurser för frivilliga:
- Skapa konto/logga in på utbildningsplattformen och kom åt kurserna här.
- Obligatoriska: Rödakorskunskap (60 min), Att vara frivillig (30 min), Uppförandekoden (30 min)
Rekommenderas: Första hjälpen online, Att mötas i vardag och kris med Psykologisk första hjälpen. - Lokal introduktion.
-
En introduktion till uppdraget som vaccineringsstödjare:
Driva insatsen
- Checklista för vaccineringsstödjaren (PDF)
- Hygien och säkerhetsrutiner (PDF)
- Utrustning för vaccineringsstödjare
- Reflexväst rekommenderas, den med utgående logotypen eller den nya.
- Namnskylt –personkort
- Skyddsutrustning som erhålls av uppdragsgivaren tillsammans med instruktioner för dess användning. Utgångspunkten är att de frivilliga ska ha samma skyddsutrustning som personalen på vaccineringsplatsen.
- Förhållningsregler
- Försäkringsinformation
- Hantera utlägg
- Tips inför kontakt med media
- Psykosocialt stöd till rödakorsare
- Avslutningssamtal och intyg
Följa upp och utvärdera
För att kvalitetssäkra våra insatser är dokumentation, uppföljning och utvärdering nödvändig.
Avslut av insats
För att avsluta insatsen använd följande dokument:
Vid avtackning av frivilliga finns det mallar för diplom och intyg på Mediabanken (kräver inloggning).
Frågor och svar om att ge stöd vid vaccinationer Corona
Varför har Röda Korset erbjudit sig att hjälpa med vaccinationsarbetet?
Staten har det primära ansvaret att tillgodose humanitära behov hos människor i utsatta situationer men som nationell rödakorsförening i Sverige har Svenska Röda Korset en stödjande roll till de offentliga myndigheterna. Den rollen är fastslagen såväl i internationell rätt som i svensk lagstiftning. Vi är också en av Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer.
Under hela coronapandemin har vi också gett olika typer av stöd, till exempel har vi levererat mat och medicin till riskgrupper, haft en telefonjour för oroliga och gett elever digital läxhjälp.
När det gäller vaccinationer är det något vi har lång erfarenhet av, både i Sverige och internationellt. I Sverige deltar vi på många orter med den årliga influensavaccineringen och även i samband med svininfluensavaccinationen 2009 hjälpte Röda Korset sjukvården.
Hur tänka kring de frivilliga? Ska det krävas någon erfarenhet?
Uppdraget passar alla vuxna som vill göra en insats.
Alla frivilliga ska genomgå grundkurserna som krävs av alla frivilliga.
Är det bara webbkurser för de frivilliga vaccineringsstödjarna?
Ja, så länge Folkhälsomyndigheten avråder från fysiska träffar så kommer kurserna att genomföras endast digitalt.
Kan de över 70 år vara med?
Följ Folkhälsomyndighetens råd och gör en bedömning i samråd med regionen/vaccineringsstället.
Hur ska vi förhålla oss till förfrågningar från privata vaccinationskliniker och andra privata vårdcentraler? Är det någon skillnad mellan vaccinationskliniker och vårdcentraler? Hur ska vi prioritera?
Vi tar inte ställning till utan finns där behov av stödet finns. Viktigt att tänka på både när det gäller offentligt drivna och privata att inte utföra uppgifter som kräver sjukvårdskompetens eller tillhör personalens arbetsområde eller innebär att vi agerar vakter.
Kretsen kommer antagligen inte att kunna svara på alla förfrågningar, så vid behov av prioritering utgå från de ställen där behovet av vårt stöd är som störst.
Om regionen/vaccineringsplatsen vill anställa frivilliga, hur kan vi tänka då?
Frivilligheten är grundläggande för rödakorsrörelsen och ger oss legitimitet och bidrar till vår självständighet och neutralitet. Vi ska samla våra frivilligkrafter för att möta de största humanitära behoven. Om regionen har råd att anställa vaccinationsstödjare finns inte behovet av våra frivilliga.
Om vaccinationstillfällena kommer att ske en viss tid på dagen, hur ska vi tänka med rekrytering? Öppettiderna kan skilja sig mellan olika regioner och vaccineringsställen men en bred bas av frivilliga kan underlätta att kunna genomföra uppdraget. Vid rekryteringen kan en av frågorna handla om när man kan ta uppdrag så att kretsen får en bild av vilken bemanning man kan erbjuda. Har man till exempel ingen frivillig som kan på dagtid så kan man endast erbjuda stöd på kvällar/helger. Om behovet främst är på dagtid så kan man försöka att rekrytera personer som har flexibla arbetstider, nyblivna pensionärer, alla som har antikroppar etc.
Vilken skyddsutrustning ska vaccineringsstödjaren ha?
Det är uppdragsgivaren som behöver erbjuda nödvändig skyddsutrustning för de frivilliga, ta upp detta när insatsen planeras. Utgångspunkten är att våra vaccineringsstödjare ska ha samma skydd som personalen på vaccineringsplatsen.
Är de frivilliga försäkrade om de skulle bli sjuka?
Vår försäkring täcker olycksfall men inte sjukdom. Om man skulle bli sjuk och behöver vara sjukskriven från sitt lönearbete så täcker försäkringen inte inkomstbortfallet. Mer om vår frivilligförsäkring kan du läsa här.
Hur mycket kan en krets klara av, det kan finnas flera vårdinrättningar som kommer att vilja ha vårt stöd?
Var realistiska i samtalen med sjukvården, lova inte mer än ni har resurser och möjligheter till. All hjälp är helt säkert välkommet.
Samverka med andra kretsar och/eller andra organisationer, tillsammans kan man göra mer.
Hur kan man rekrytera?
Det kan säkert behöva rekryteras nya frivilliga för uppdraget. Denna insats kan vara ett bra tillfälle att hitta nya frivilliga då intresset för vaccinationen kommer att vara stort. Det finns en färdig mall för rekryteringen som får anpassas efter uppdraget i ReachMee.
Andra tips:
- Skicka brev till alla medlemmar.
- Ta kontakt med lokalmedia.
- Be vaccineringsstället om hjälp att sprida rekryteringsannonsen.
- Sätt upp affischer i Second Hand-butiken, mataffären, vårdcentralen och andra allmänna platser.
- Annonsera i sociala medier och i lokala grupper.
Vill ni veta mer eller ha stöd för att komma igång? Kontakta infoservice så kopplar de er till rätt person!
Uppdaterad .