Sidan uppdateras allt eftersom frågor tillkommer.
Hur vet vi vilka frågor som ingår i kretsarnas verksamhetsrapportering?
För att se vilka frågor som ingår i kretsarnas månadsvisa verksamhetsrapportering kan du hitta frågorna här. Grunden är att vi följer verksamhetspaketeringen och inom de flesta verksamheter efterfrågas om verksamheten bedrivs, hur många frivilliga som varit aktiva under månaden och hur många deltagartillfällen (antal stöd som ges).
Jag vill också ha formuläret, men är varken rollen ordförande, kretsanställd eller epostmottagare i min krets - hur gör jag?
Du kontaktar infoservice och ber att bli tillagd som epostmottagare i kretsen. Det innebär att du också kommer få samtliga övriga mail som skickas till kretsen. Vi kan alltså inte frångå vilka roller som får utskicken - däremot kan vi lägga till så en krets en krets ha en eller flera epostmottagare.
Kretsen har gått samman med annan krets
Det är den mottagande kretsen som ska rapportera verksamhetsrapporteringen. Därmed förväntas alla aktiva kretsar och kretsar under nedläggning att rapportera verksamhetsrapporteringen.
Vi har inte fått formuläret, varför?
Formuläret skickas till samtliga aktiva kretsar inkluderat kretsar under nedläggning. Formuläret skickas via epost till ordförande, e-postmottagare och kretsanställda enligt de uppgifter som fanns i Redy/CRM. Om uppgifterna ändrats sedan dess kontakta Infoservice så ser vi till att lägga in de nya uppgifterna och ett utskick med enkätlänk kommer sedan att skickas.
Om en person har en redcross-adress skickas enkäten till denna adress, så kika gärna på din redcross-adress om du har någon.
Kontrollera även om mailet inte har hamnat i skräppost. Den skickas från en noreply-adress.
Jag trycker på länken men svaren på frågorna kan inte redigeras
Om du trycker på länken och upptäcker att alla svar är gråmarkerade och inte kan redigeras betyder det att formuläret har skickats in och är därmed låst. Du har kommit till en så kallad läsvy. Alla som klickar på länken efter att formuläret har skickats in kommer till denna läsvy.
Kretsen bedriver liknande verksamhet månad efter månad, det blir tjatigt att besvara samma frågor.
Ett stort framsteg är att kretsens senaste svar kommer att kopieras över till nästkommande månadsenkät. Dessa svar kan redigeras. Det kommer förhoppningsvis underlätta rapporteringen för krets.
Men även om kretsen bedriver samma verksamhet månadsvis så kan de ske förändring i antalet frivilliga och antalet tillfällen kretsen erbjudit stöd. Dessutom kommer det i takt med att pandemin förändras säkerligen ske förändringar för många kretsar.
När skickas formuläret för respektive månad?
Rapporteringen skickas den 1:a varje månad och avser föregående månad. Exempelvis: Formulär som avser februari skickas den 1 mars.
Kan kretsen få en sammanställning av sina svar?
När en månadsenkät har besvarats skickas ett bekräftelsemail samt en pdf med kretsens svar till ordförande, e-postmottagare, eventuell verksamhetsansvarig samt till annan signatär om det uppgetts vid signeringen. Det går också bra att få en ny kopia skickad till sin e-post, kontakta Infoservice. Notera att det tar en stund innan bekräftelsen skickats till din e-post.
Vad händer om kretsen inte besvarar en månad
Önskvärt vore om samtliga månaders formulär besvaras av krets. Om en månad inte besvaras hoppas vi att kretsen har möjlighet att besvara kommande månad. En månadsvis sammanställning kommer göras baserat på de svar som inkommit. Månadsenkäten kan besvaras retroaktivt men önskvärt vore om enkäten besvarades inom utsatt datum.
Det kommer vara extra viktigt att formuläret som avser decembermånad besvaras då denna även kommer innehålla kompletterande frågor på helårsbasis.
Kan olika personer i kretsen besvara olika delar av formuläret?
Ja, varje krets får en unik länk som skickas till ordförande, e-postmottagare och eventuell verksamhetsansvarig som i sin tur kan skicka länken internt i kretsen. Det går att besvara delar av enkäten, spara och fortsätta senare. Det möjliggör att olika personer i kretsen kan besvara olika delar av formuläret. Viktigt är dock att kretsen internt bestämmer vem som i slutändan signerar och skickar in det färdigifyllda formuläret.
Exempel: Ordförande tar emot mail med länk till formuläret. Ordförande besvarar i huvudsak formuläret. Ordförande skickar länk till frivilligledaren för Second Hand som svarar på frågor som rör Second Hand. Frivilligledaren för Second Hand svarar på specifika frågor. Ordförande ser över samtliga svar och skickar sedan in det färdigifyllda formuläret.
Kan man börja svara och fortsätta senare?
Ja, det går bra att spara och fortsätta fylla i formulär senare. Notera att det inte finns någon spara-knapp, kretsens svar sparas automatiskt.
Vi har skickat in formuläret men vill ändra ett svar
När ett formulär har skickats in är det låst. För att ändra behöver du kontakta info@redcross.se och be dem att låsa upp formuläret. När formuläret har låsts upp kan du redigera och därefter skicka in formuläret på nytt.
Min krets har inte rapporterat något?
Om en krets missat att rapportera alla månader - var då noga att åtminstone rapportera decemberenkäten. Upplägget bygger egentligen på att löpande samla en bild över vilka verksamheter som bedrivs och antalet frivilliga och deltagartillfällen inom verksamheterna. Om kretsen inte har skickat in någon rapportering sedan tidigare bör kretsen:
-
Rapportera åtminstone decemberenkäten som även innehåller avsnitt med helårsfrågor.
- Ange vilka verksamheter som bedrivits under december. Exempel: ange endast verksamheterna som bedrivits under december månad. Om kretsen bedömer att december inte är en representativ månad för året, så kan kretsen fylla i en ytterligare månad också.
- Ange svar på helårsfrågorna - dessa frågor är på helårsbasis så dessa avser hela året.
För kretsar som vill är det såklart möjligt att rapportera varje månad retroaktivt fram till 31/1.
Hur länge kan man besvara en månadsenkät och kan man besvara den retroaktivt?
Ja, varje månadsspecifik enkät kan besvaras efter sista svarsdatum. Sista dag att rapportera retroaktivt är den 31 januari. Månadsenkäten kommer skickas ca 1:a varje månad och ha ett sista svarsdatum 15:e samma månad. Anledningen till brytdatumet är att vi vill kunna presentera månadsvisa sammanställningar.
Svar som inkommer efter månadsenkätens sista svarsdatum inkluderas inte i Svenska Röda Korsets månadsvisa sammanställningar av kretsars verksamhet. I den slutliga sammanställningen för hela året kommer däremot svaren som inkommit retroaktivt finnas representerade. Denna tas ut efter sista svarsdag 31/1.
Varför är det en förändring i vad som rapporteras under Första hjälpen - kunskapsspridning (2023).
Förändring i uppföljning av Första hjälpen - kunskapsspridning. Tidigare hette verksamheten Första hjälpen för Alla, men eftersom det endast är ett koncept bland flera för att sprida kunskap om första hjälpen så behövde namnet och definitionen utvecklas. Kretsar rapporterar nu endast på aktivitetsnivå, vilken form av kunskapsspridning som genomförs, och inte antalet frivilliga eller deltagartillfällen. Den informationen kommer kompletteras från våra övriga digitala verktyg. Läs mer om Första hjälpen - kunskapsspridning här.
Varför finns inte verksamhetstypen Efterforskning och familjeåterförening kvar i verksamhetsrapporteringen längre (2023)?
Efterforskning och familjeförening kommer inte från och med 2023 följas upp som en verksamhetstyp. Med förändrade behov av efterforskning, med alltmer komplicerade ärenden och med hjälp av ny teknik för insamling av uppgifter ser frivilligas roll annorlunda ut och har gått från att vara ett uppdrag med krav på utbildning, fortbildning och löpande handledning till att bli ett generellt uppdrag för alla frivilliga som möter migranter i verksamheten som de är engagerade i. Det innebär att kretsar därmed inte rapporterar det som en verksamheten i verksamhetsrapporteringen, dock kommer en fråga om kretsens arbete med säkra hänvisningar till migrationsrådgivningen ställas som helårsfråga 2023. Läs mer om Efterforskning och familjeåterförening här.
Varför ställer ni frågor på helårsbasis redan i oktoberenkäten om de avser hela året
Anledningen till varför frågorna på helårsbasis finns tillgängliga redan från oktoberenkäten är för att kretsarna ska kunna se vilka frågor som förväntas besvaras och redan tidigt börja planera för att besvara dem. Majoriteten av rapporteringsarbetet görs i den löpande rapporteringen, medan helårsfrågorna är mer översiktliga och vissa kretsar kommer säkert kunna besvara helårsfrågorna tidigt. En annan anledning är för att öka svarsfrekvensen på helårsfrågorna. Skickas frågorna ut vid flera tillfällen är det större chans att fler kretsar besvarar dem.
Kan jag se mina inrapporterade svar på helårsfrågorna?
Precis som vanligt får kretsen även en kopia på de inskickade svaren. Kretsar som svarat på helårsfrågorna under oktober eller november har svaren kopierats över till decemberenkäten och dessa behöver inte redigeras.
Uppdaterad .