Vad är övningshubbar i första hjälpen?
Till en övningshubb lokalt hos en krets kan människor komma och öva första hjälpen. Genom att utse en eller flera övningsledare i kretsen och få tillgång till utrustning och färdigt material för att genomföra övningstillfällen kan kretsen bli en viktig del i kedjan som räddar hundratals liv varje år!
Övningshubbar vänder sig till deltagare på Svenska Röda Korsets digitala utbildningar Första hjälpen Online och Våga Rädda Liv som behöver öva praktiskt. Efter att de deltagit i en digital kurs får deltagarna veta var i sin närhet det finns en övningshubb och när de kan boka in sig på ett övningstillfälle där. Övningshubbarna riktar sig också till deltagare som tidigare har gått fysiska eller digitala kurser och vill repetera sina kunskaper.
Vad innebär det att en krets är övningshubb i första hjälpen?
Kretsen behöver:
- Utse en eller flera övningsledare. Det kan vara frivilliga i befintlig verksamhet eller nya frivilliga. De behöver ingen specifik kompetens inom första hjälpen eller utbildning.
- Plats att förvara HLR-dockor och förbrukningsmaterial.
- En lokal att genomföra övningar i som har gott om golvyta.
Uppdragsbeskrivning och frivilligprofil Övningsledare första hjälpen (pdf)
Kretsen får tillgång till:
- HLR-dockor som ger feedback via en app samt förbrukningsmaterial.
- En färdig mall för att genomföra övningstillfällen med deltagare.
- Introduktion, tydliga checklistor, stöd och nätverksträffar för övningsledarna.
Att starta en övningshubb innebär att kretsen på ett enkelt sätt kan informera om första hjälpen i sitt närområde genom att ta emot människor i kretsens lokaler och guida dem igenom praktiska övningstillfällen. Detta är en del av Strategi 2023 som beslutades på Riksstämman 20219. Det är en konkret verksamhet med tydliga avgränsningar som ger en möjlighet för kretsen att bygga relationer till människor i sin omgivning. Kretsen blir en viktig del i att minska okunskapen inom första hjälpen genom att vi når fler lokalt.
Vad innebär det att vara med i piloten?
Under piloten testas idén om övningshubbar i ett antal kretsar som vill vara med att skapa och utveckla verksamheten. Till piloten söker vi kretsar som finns i olika områden i landet, både storstad och glesbygd, och som vill testa en ny verksamhet och vara med och utveckla den. Innehållet i verksamheten kommer att testas i dessa kretsar och under våren 2021 kommer övningsledare och kretsrepresentanter att ingå i referensgrupper för att ge sina åsikter om alla olika delar av verksamheten. Piloten beräknas börja med introduktion till övningsledare i december/januari och pågå fram till maj och målet är att verksamheten efter piloten ska öppnas upp för fler kretsar och att innehållet då ska vara testat och fungera bra.
Är din krets nyfiken och vill höra mer? Kontakta utbildning@redcross.se.
Anpassningar under pågående pandemi
Under pågående pandemi ska Svenska Röda Korset inte bidra till att öka smittspridningen. Samtidigt vill vi fortsätta att nå så många som möjligt med livsviktig kunskap. Det är viktigt att verksamheten i starten ska fungera säkert. Det innebär till exempel att kretsen behöver ha en lokal där övningstillfällen ska genomföras som är tillräckligt stor för att alla ska kunna hålla avstånd. I framtiden tänker vi att flera deltagare kan anmäla sig till ett och samma tillfälle, men tills det är möjligt hålls övningstillfällen för en person eller flera ur samma hushåll. Deltagare genomför i början övningar på sig själva och på dockor.
Uppdaterad .