Manualen uppdateras löpande allt eftersom nya kloka frågor inkommer, buggar åtgärdas och förbättringar sker.
Nedan hittar du en manual som hjälper dig att redigera er lokala webbsida. Sidan uppdateras löpande allt eftersom ny funktionalitet blir tillgänglig och förbättringar sker. Manualen finns även tillgänglig som pdf (som kan skrivas ut) längst ner på sidan. Tänk på att uppdateringar som görs på denna sida inte syns i det dokumentet per automatik utan måste uppdateras manuellt av central redaktör.
Du kan läsa manualen i sin helhet eller gå direkt till ett avsnitt genom att klicka på länkarna nedan.
Kända fel/buggar och saker som kan förbättras på de lokala webbsidorna
Förberedelser och utbildningar
Introduktion lokala webbsidor
Att skriva för webben och våra skrivregler
Få behörighet och logga in
Hitta din sida
Översikt lokal webbsida
Data/information på de lokala webbsidorna som hämtas från centralt håll
Hitta redigeringsläget
Få rätt storlek och font/typsnitt på dina texter
Redigera Startsidan
Redigera Kalendarium
Redigera Nyhetssidan
Redigera Om oss - sidan
Redigera Föreningsinformations-sidan
Redigera verksamheter
Redigera Second hand
Lägg till info-, bild-, citat-, text- och dokumentblock
Lägg till bildblock på olika sidor
Lägg till citatblock på olika sidor
Lägg till videoblock på olika sidor
Lägg till textblock på olika sidor
Lägg till dokumentblock på olika sidor
Bilder - vanliga frågor och svar
Rensa formatering
Support
Kända fel/buggar och saker som kan förbättras på de nya lokala webbsidorna
När vi arbetar med webbfrågor inom Röda Korset arbetar vi med något som kallar ett agilt arbetssätt. Det betyder att delar utvecklas och kan börja användas efter hand de blir färdiga. Vi kommer då också snabbt kunna upptäcka och åtgärda buggar samt saker som bör förbättras - och fortsätter så att göra hela tiden.
Kända fel/buggar
Här listar vi de buggar/fel vi känner till på de lokala webbsidorna. Kontakta oss gärna på info@redcross.se om du har hittat något som inte verkar fungera som det ska.
Saker som kan förbättras
Här listar vi saker som vi upptäckt bör förbättras på de lokala webbsidorna. Vi utreder nu om sakerna är möjliga att förbättra och när det i så fall skulle kunna ske. Har du förslag som borde synas här? Mejla dem gärna till info@redcross.se.
Utbildningar och inspiration
Här är datumen för webbredaktörsutbildningarna samt inspirationspass för webbredaktörer.
Introduktion lokala webbsidor
Alla kretsar och rödakorsgrupper har en lokal webbsida (tidigare även kallad kommunhemsida internt). Webbsidan kan ses som kommunens digitala skyltfönster där besökaren kan hitta till exempel kontaktuppgifter, information om verksamheter och secondhandbutiker. Där visas också lediga uppdrag ifrån vårt rekryteringsverktyg Reachmee.
Under 2020 utvecklades nya lokala webbsidor som en del i ett större projekt som kallades för "Ett Röda Korset på nätet". Det handlade i stora drag om att vi vill samla vår digitala närvaro och göra det enkelt för en besökare att känna igen sig oavsett vilken väg in till Röda Korset hen söker sig digitalt.
De lokala webbsidorna är uppdelade kommunvis - precis som de tidigare sidorna också har varit. De kretsar/rödakorsgrupper som finns i kommunen samsas om utrymmet på sidan. Sidorna uppdateras delvis automatiskt genom att information om kretsen hämtas från våra gemensamma system. Sidan kan också redigeras och anpassas av en lokal webbredaktör som tillhör en krets.
Läs gärna mer om uppdraget som lokal webbredaktör på sidan Lokala webbsidor och webbredaktörer.
De lokala webbsidorna hämtar viss information om kretsen/rödakorsgruppen centralt, dvs från andra system och applikationer. Exempel på vad som hämtas från centralt håll är kontaktuppgifter, uppgifter om eventuella second hand-butiker, lediga volontäruppdrag samt viss information om kretsens/rödakorsgruppers verksamheter. Detta beror främst på tre saker:
1) Att de kommuner som inte har en webbredaktör ska behöva ha tomma sidor.
2) Att kretsen på sikt ska kunna ha ETT verktyg där du kan administrera kretsens verksamheter, inte som idag där detta hanteras i Redy, Frivillig, Kretsrapport, EKS, Kommunhemsidor med mera.
3) Att vi inte ska ha olika information på olika platser.
Att skriva för webben och våra skrivregler
Är du intresserad av att lära dig mer om att Skriva för webben?
Här kan du läsa om våra skrivregler.
Få behörighet och logga in
Du behöver vara registrerad som webbredaktör i Redy för att få rätt behörighet. Är du osäker om du är registrerad som webbredaktör - kontakta Infoservice.
Först behöver du aktivera ditt Röda Korset-konto. det gör du bara en gång. Här kan du läsa om hur du gör det. Logga in med ditt Röda Korset-konto
När du aktiverat ditt konto kan du gå direkt till www.rodakorset.se/ort nästa gång du vill redigera sidan och logga in direkt via avataren/gubben i övre högra hörnet.
Är du korrekt inloggad kommer du då att se redigeringsläget i rött och vitt i det vänstra hörnet. Klicka på pilen så fälls hela läget ut.
Hitta din sida
- Gå till www.rodakorset.se/ort
- Väj ditt län i listan till vänster eller klicka på kartan och välj sedan din kommun.
- Det finns en lokal webbsida för varje kommun.
Översikt lokal webbsida
Våra lokala webbsidor innehåller följande sidor och block:
- Startsida inklusive stor bild/herobild, profilbild, ingress, introtext/”rosa rutan” och Kontakta Oss.
- På startsidan finns även blocken Swish, Sociala medier, Facebook-flöde, Bildgalleri (ej färdigt), Våra verksamheter, Second hand-butiker samt Bli volontär.
Utöver startsidan finns följande sidor som hittas under hamburgermenyn i övre högra hörnet av startsida
- Kalendarium-sida (visas även på startsidan)
- Nyhetssida (kan väljas att visa på startsida)
- Om oss- sida
- Föreningsinformations-sida
Data/information på de lokala webbsidorna som hämtas från centralt håll
De lokala webbsidorna hämtar viss information om kretsen/rödakorsgruppen centralt, dvs från andra system och applikationer. Detta beror främst på tre saker:
1) Att de kommuner som inte har en webbredaktör ska behöva ha tomma sidor.
2) Att kretsen på sikt ska kunna ha ETT verktyg där du kan administrera kretsens verksamheter, inte som idag där detta hanteras i Redy, Frivillig, Kretsrapport, EKS, Kommunhemsidor med mera.
3) Att vi inte ska ha olika information på olika platser.
Exempel på vad som hämtas från centralt håll är kontaktuppgifter (i blocket Kontakta Oss), uppgifter om eventuella second hand-butiker, lediga volontäruppdrag samt viss information om kretsens/rödakorsgruppers verksamheter:
Verksamheter - startsida
I blocket Våra verksamheter listas ett antal av de verksamheter som bedrivs i kommunen. Besökaren kan direkt under denna lista klicka på ”Se alla verksamheter” och hamnar då på verksamhetssidan där alla verksamheter i kommunen listas. Denna sida kan även nås via hamburgermenyn i startsidans högra hörn.
Verksamhetens namn, typ, ort och eventuella kontaktuppgifter hämtas centralt. Vill du ändra dessa uppgifter, lägga till nya verksamheter eller helt ta bort en verksamhet behöver du kontakta Infoservice. Du kan däremot lägga till mer information om en specifik verksamhet. Du kan till exempel lägga till bild, text och citat. Du kan också välja att dölja en verksamhet. Mer om detta i avsnittet Redigera verksamheter.
Kontakta oss - startsida
Kontaktuppgifterna/mejladresserna som syns i blocket Kontakta Oss hämtas direkt från Redy. Dessa går inte att redigera i detta block. Om en krets eller rödakorsgrupp inte syns här beror det på att ingen mejladress finns inlagd i Redy (se bild nedan). Kontakta Infoservice om du behöver hjälp att lägga till eller ändra en e-postadress. Observera att det endast är mejladressen till kretsen/rödakorsgruppen som kommer att visas ut automatiskt, inte telefonnummer eller fysisk adress. Detta går att lägga till manuellt, exempelvis på sidan Om oss. Det kan också läggas in under respektive verksamhet. Läs mer om detta under avsnittet Redigera om oss-sida.
Tips! Här kan du läsa om hur du kan beställa en rödakorsmejl till kretsen.
Second hand-butiker - startsida
Informationen som syns om eventuella second hand-butiker i kommunen i blocket Second hand-butiker hämtas från Redy och från butikens sida. Informationen om butikens adress och öppettider uppdateras i Redy. Läs mer om detta under avsnittet Redigera Second hand. Du kan välja om blocket ska synas på startsidan eller ej. Läs mer om detta under avsnittet Disponera startsidan – välj vilka block som ska synas.
Bli volontär - startsida
Blocket Bli volontär listar alla lediga volontäruppdrag i kommunen som är publicerade i vårt digitala rekryteringsverktyg ReachMee. Finns inga lediga uppdrag i kommunen visas uppdrag i hela länet. Vill du enbart visa kommunens uppdrag, kontakta då Infoservice så får du hjälp med det. Informationen i detta block går ej att redigera på de lokala webbsidorna. Däremot kan du välja om blocket ska synas på startsidan eller ej. Läs mer om detta under Disponera startsidan – välj vilka block som ska synas.
Hitta redigeringsläget
- Gå till www.rodakorset.se/ort
- Väj ditt län i listan till vänster eller klicka på kartan och välj sedan din kommun.
- Från dator: Klicka på den röda knappen längst upp till vänster: Redigeringsläget.
- Från mobil/padda: Du hittar redigeringsläget under "hamburgermenyn" högt upp i högra hörnet.
- När du klickat på Redigeringsläget, fälls det ut en redigerings-kolumn. Det är härifrån du kan göra alla ändringar på sidan.
Ser du inte redigeringsläget? Klicka på gubben/avataren i översta högra hörnet. Du kan nu se Redigeringsläget, eller ombeds logga in. Är det första gången du ska logga in - följ denna rutin.
Få rätt storlek och font/typsnitt på dina texter
På många ställen på webbsidan kan du lägga in text. Antingen kan du skriva texten direkt där den ska vara eller så kan du klippa in text som du redan har skrivit. När du kopierar in text från ett annat dokument blir det inte automatiskt det typsnitt som ska vara på sidan (xxx). Klipper du in text är det därför viktigt att se till att ingen formatering hänger med. Är texten oformaterad får vi rätt och samma typsnitt och storlek på alla sidor. Det finns olika sätt att klistra in text som ej är formaterad. Alla s
Clear formatting
Kopiera in din text, markera allt och klicka i "clear formatting" - den hittar du uppe i menyraden som finns ovanför textfältet.
Klistra in utan formatering/Paste as clear/Paste as plain text
Kopiera din text i ditt andra dokument, gå till rutan på webbsidan, och välj - genom att högerklicka - att klistra in utan formatering (på engelska paste as clear eller plain text").
Klistra först in i programmet/appen Anteckningar
Eller så kan du först klippa in texten i programmet/appen Anteckningar för då försvinner alla formateringar, sedan klipper du in texten där du vill att den ska vara.
Använd sedan de stilmallar som finns:
- Paragraph - brödtext
- Header 2 - rubrik
- Header 3 - underrubrik
Detta är viktigt för att våra sidor ska rankas bra av Google.
Redigera Startsidan
Disponera startsidan - välj vilka block som ska synas
Längst ned i redigerings-kolumnen hittar du Disponera startsidan. Här kan du välja vilka block som ska synas på startsidan genom att klicka ”på” eller ”av”.
Du kan även ändra ordningen på blocken på startsidan genom att “dra och släppa” dem. Detta gör du genom att dra i de tre horisontella strecken längst till höger.
- Ingress – texten som ligger under den stora bilden i dator-vy. Klicka på pennan så kan du redigera den.
- Verksamheter – om du väljer “på” visas de verksamheter ni har.
- Infoblock - kan användas för att kommunicera något lite extra tex lokala insamlingar, insamlingsresultat och insamlingsbehov.
- Volontäruppdrag - om du väljer “på” visas de volontäruppdrag ni söker frivilliga till och som är publicerade i ReachMee.
- Second hand - här visas information om de second hand-butiker ni har. Om du väljer ”på” visas blocket.
- Nyhetslistning - klickar ni “på” här så visas alla era nyheter som “nyhetspuffar” på första sidan. Ett bra sätt att visa vad ni har på gång. En nyhet visas ut på startsidan i tre veckor från dess publiceringsdatum.
- (Bildgalleri - OBS! Detta block fungerar inte just nu men kommer att vara klart inom kort. Blocket visar flera bilder, en bildkarusell, på startsidan. Blocket redigerar du genom att klicka på pennan.)
Kom ihåg! När du förhandsgranskar dina ändringar sparas det du gjort. Du kan förhandsgranska både hur sidan kommer att se ut i en dator och i en mobil/padda. Vill du inte spara, klicka på avbryt. Du sparar dina ändringar genom att publicera. Kom ihåg att publicera när du är nöjd.
Ändra stor bild på startsidan (herobild)
(Observera att rubriken på den stora bilden ej går att ändra.)
Den stora bilden längst upp på startsidan kan du enkelt ändra. Du kan ladda upp bilder i de flesta vanliga format (JPEG, JPG, PNG och mobilbilder - EJ pdf!). Tänk på att bilden ska vara liggande och att det kommer att ligga text på den vänstra sidan av bilden. Bra att känna till är att bilden även kommer att beskäras en del på höjden. Testa gärna olika bilder så ser du vilken bild som passar bäst. Välj en så högupplöst bild du kan och som om möjligt har måtten 2000x1125 pixlar (eller större) för att få så bra upplösning det går.
- För att börja redigera - klicka på den röda knappen längst upp till vänster: Redigeringsläget.
- Då fälls redigeringsläget ut till vänster på skärmen.
- Klicka på kamera-symbolen som ligger på den stora bilden i redigerings-kolumnen.
- Du kommer nu till denna sida:
- Klicka på kamerasymbolen och välj en bild från din dator.
- Sedan fyller du i:
- Bildtext, text till bilden - bildtexten syns inte för besökaren
- Alt text, en kort text som förklarar bilden för någon som inte kan se den, utan läser av den med datorn.
- Fotograf, information om vem som tagit bilden - syns inte för besökaren.
- Klicka sedan på ”Spara bild”
- Nu ser du att bilden är uppdaterad.
- Välj förhandsgranska startsidan för att se hur bilden ser ut i datorvy och mobilvy (se mer nedan)
Datorvy och mobilvy
När du valt en bild - välj förhandsgranska och klicka på de två ikonerna längst upp för att se hur det ser ut på en dator och för att se hur det ser ut på en mobil. En bild kan till exempel vara jättebra för en datorskärm, men tittar en via en mobil så kan det se helt olika ut.
Ändra profilbild
Profilbilden syns i en cirkel i nedre högra hörnet av den stora bilden. Den ger det lilla extra till er webbsida. Ladda upp en bild som passar till årstiden, någon aktivitet ni ska ha eller annat som passar. Det är valfritt att ha en profilbild.
- För att börja redigera - klicka på den röda knappen längst upp till vänster: Redigeringsläget.
- Klicka på kameraikonen som ligger i den vita cirkeln.
-
- Du kommer nu till denna sida:
- Klicka på kamerasymbolen och välj en bild från din dator.
- Sedan fyller du i:
- Bildtext, text till bilden - bildtexten syns inte för besökaren
- Alt text, en kort text som förklarar bilden för någon som inte kan se den, utan läser av den med datorn.
- Fotograf, information om vem som tagit bilden.
- Klicka sedan på ”Spara bild”
- Nu ser du att bilden är uppdaterad.
Redigera ingress
- Texten under huvudbilden kallas Ingress. Du kan välja om den ska synas eller inte samt redigera den under Disponera startsidan.
- Genom att välja “på” så syns ingress-texten.
- Du redigerar ingressen genom att klicka på pennan vid ingress-blocket under Disponera startsidan:
- Då får du upp en ruta där du anger Blockets namn (t ex ingresstext) Rubrik och Text – när du är klar klickar du på ”Spara”. Viktigt att fylla i blockets namn, annars sparas inte det du skrivit. Tips! Läs gärna hur du får rätt typsnitt här.
Tips – genom “dra och släpp”-funktion kan du flytta runt de olika blocken på startsidan. Till exempel kan du göra det om ingressen hamnat långt ned på startsidan.
Bra att veta – i mobilvy så hamnar ingressen längre ned på sidan. I mobilvy är det texten i rosa rutan som syns precis under huvudbilden.
Redigera introtext - "rosa rutan"
- Texten i den rosa rutan ligger till höger på sidan i dator-vy, men besöker du sidan från en mobil så är det den som hamnar längst upp, under huvudbilden. Till skillnad från den "vita ingressen" (som nämns ovan) är denna inte möjlig att välja bort. I denna kan du inte länka till andra sidor eller ändra typsnittet utan den är tänkt att kort beskriva för besökaren vad Röda Korset gör. Gärna med en lokal vinkel. Till exempel " Vi bedriver allt från läxhjälp till second handverksamhet och vill alltid bli fler. Välkommen!".
- Texten i den rosa rutan redigerar du genom att öppna redigeringsläget och skriver direkt i blocket. Rubriken (Röda Korset ORT) som syns i den rosa rutan på startsidan kan du inte ändra.
- Det är inte automatisk avstavning, kolla gärna både i datoryv och mobilvy att det ser bra ut innan du publicerar, det gör du genom att välja förhandsgranska längst ner i redigeringsläget och klicka sedan på ikonerna längst upp (en datorskärm och en mobilskärm.
- Tips! Läs gärna hur du får rätt typsnitt här.
Kom ihåg! Efter du redigerat texten scrollar du längst ned i redigeringsläget och klickar på ”Publicera”.
Redigera swish-block
- Längst ned på startsidan, i sidfoten, finns information om swish. Det finns redan ett swish-nummer inlagt som går till Röda Korsets arbete i Sverige och i världen.
- Om du vill byta nummer eller rubrik gör du det i redigerings-kolumnen. Det är viktigt att det tydligt framgår var pengarna går. Texten som står bredvid/runt swish-numret går ej att ändra.
Redigera sociala medier - block: lägga till sociala medier-länkar till sidfoten
- Längst ned på startsidan, i sidfoten, kan ni lägga in länkar till sociala medier.
- Det går att ha flera länkar ifall ni är flera kretsar och rödakorsgrupper i kommunen.
- Du lägger till länkar till sociala medier i redigerings-kolumnen.
- Rubrik: Du kan ändra rubriken
- Text: Du kan ändra texten som står under rubriken
- Sociala länkar: Här lägger du till en länk till en social media. Du kopierar själva webbadressen, URL:en, och klistrar in. Till exempel för länk till Svenska Röda Korsets sida blir det följande länk: https://www.facebook.com/rodakorset
- Här skriver du även en rubrik till länken (text).
- Klicka på ”Lägg till ny” om du vill lägga till flera.
- Glöm inte att Publicera (längst ner i redigeringskolumnen) när du är klar.
- Du kan genom “dra och släppa” (de tre horisontella strecken) ändra ordningen på länkarna.
- Genom att klicka på pennan redigerar du en befintlig länk
- Genom att klicka på soptunnan raderar du en befintlig länk.
- Så här hittar du adresserna till era konton på sociala medier:
Lägga till och redigera ett Facebook-flöde
- I höger kolumnen på sidan kan du lägga till ett Facebook-flöde. Det är valfritt.
- Är ni flera kretsar och rödakorsgrupper i kommunen så får ni komma överens om vilket flöde ni visar. Kanske kan ni alternera?
- Du kopierar själva webbadressen, URL:en, och klistrar in. Till exempel för länk till Svenska Röda Korsets sida blir det följande länk: https://www.facebook.com/rodakorset
- Visas inte Facebook-flödet? Kontrollera vilka inställningar er Facebooksida har. Sidan måste vara inställd på att visas i alla länder. Klicka på sidans - inställningar/settings - kontrollera landsinställningar/country restriction, där ska inställningen vara "Page is visible to everyone".
Redigera Kalendarium
På sidan finns det ett kalendarium. Det visas i högerkolumnen på startsidan och på kalendarium-sidan som du hittar genom att klicka på “hamburgermenyn” längst upp till höger på startsidan. Genom att skapa kalenderhändelser kan ni visa vad som är på gång i kommunen. I kalenderhändelsen kan ni lägga till text-, bild- och citatblock.
Två vägar att skapa en kalenderhändelse
Det finns två sätt att skapa kalenderhändelser.
1) Öppna Redigeringsläget. Klicka på “Skapa kalenderhändelse”. Då får du upp en dialogruta som heter “Skapa/redigera kalenderhändelse”.
eller....
2) Öppna Redigeringsläget. Klicka på Redigera sidor. Välj Kalendarium. Välj Lägg till kalenderhändelse. Här kan du även redigera andra kalenderhändelser genom att klicka på “pennan”.
- Alla kalenderhändelser du skapar läggs i listan på ”Redigera kalendarium-sidan”.
- Där ser du kalenderhändelsens status – ett öga – som visar om händelsen är synlig eller inte.
- Väljer du pennan kan du redigera en befintlig händelse.
- Väljer du soptunnan raderas händelsen.
- När en klanderhändelse är passerad (datum/tid) avpubliceras den automatiskt från ert Kalendarium (ett dygn efter passerad händelse).
Så här skriver du en kalenderhändelse
När du ska skriva en kalenderhändelse får du upp följande dialogruta:
- Skriv in rubrik till exempel Julmarknad.
- Du anger start- och sluttid samt adress.
- Sedan skriver du information om själva aktiviteten (brödtext). Tips! Läs gärna hur du får rätt typsnitt här.
- Du kan välja att ladda upp en bild.
- Du kan sedan välja att lägga till fler bild-, video-, citat- och text-block. Du kan helt enkelt bygga kalenderhändelsen som du önskar. Läs mer om hur du skapar de olika blocken här.
- Du kan förhandsgranska dina ändringar/skapelse, både i mobil- och desktop-vy. Då sparas även det ju arbetar med.
- När du är klar – kom ihåg att publicera.
Redigera Nyhetssidan
Alla nyheter du skapar och publicerar syns på Nyhetssidan som besökaren hittar under hamburgermenyn högst upp i högra hörnet på startsidan.
Om du även väljer “på” under Disponera startsidan visas nyheterna som “nyhets-puffar” på startsidan i tre veckor från och med publiceringsdatumet. Läs mer om detta här under Disponera startsidan – välj vilka block som ska synas.
Två vägar att skapa en nyhet
- Öppna Redigeringsläget. Klicka på “Skapa nyhet” i redigerings-kolumnen. Då får du upp en dialogruta som heter “Skapa/redigera nyhet”.
eller…
2. Öppna Redigeringsläget. Klicka på Redigera sidor. Välj Nyheter. Välj Lägg till nyhet. Här kan du även redigera andra nyheter genom att klicka på “pennan”.
- Alla nyheter du skapar läggs i listan på “Redigera nyheter-sidan"
- Där ser du nyhetens status – ett öga – som visar om nyheten är synlig på nyhetssidan eller inte.
- Väljer du pennan kan du redigera en befintlig nyhet.
- Väljer du soptunnan raderas nyheten.
Så här skriver du en nyhet
När du ska skriva en nyhet får du upp nedanstående dialogruta. Här skriver du själva nyheten med rubrik, brödtext med mera.
- Skriv in rubrik.
- Sedan skriver du information om själva aktiviteten (brödtext).
- Du kan välja att ladda upp en bild. Detta blir själva huvudbilden. För denna syns inte bildtext eller fotograf. Men för bilderna du lägger till via bild-block syns både bildtext och fotograf. OBS! Väljer du ingen bild här på nyhet kommer en defaultbild (flaggan) att visas i nyhets"puffarna!
- Du kan sedan välja att lägga till fler bild-, video-, citat- och text-block. Du kan helt enkelt bygga sidan som du önskar. Läs mer om hur du skapar de olika blocken här.
- Blocken visas i den ordningen du skapar dem.
- Du kan förhandsgranska dina ändringar/skapelse, både i mobil- och desktop-vy. Då sparas även det ju arbetar med.
- När du är klar – kom ihåg att publicera.
Redigera Om oss - sidan
På sidan Om oss kan ni berätta mer om kretsarna och rödakorsgrupperna i kommunen och lägga till ytterligare kontaktinformation om ni önska.
Om ni väljer ”på” i “Visa i meny/listningar” så syns sidan längst upp till höger i menyfältet/i hamburgermenyn på startsidan.
- Öppna Redigeringsläget
- Välj Redigera sidor
- Välj Om oss
- När du ska skapa eller redigera Om oss får du upp nedanstående dialogruta. Här skriver du rubrik, brödtext och kan ladda upp en bild och dokument. Tips! Läs gärna hur du får rätt typsnitt här.
- Du kan sedan välja att lägga till fler bild-, citat- och text-block. Du kan helt enkelt bygga sidan som du önskar. Läs mer om hur du skapar de olika blocken här.
- Du kan förhandsgranska dina ändringar/skapelse, både i mobil- och desktop-vy. Då sparas även det ju arbetar med.
- När du är klar – kom ihåg att publicera.
Redigera Föreningsinformations-sidan
Här kan ni lägga information om styrelsemöten, information till medlemmar, ladda upp dokument eller annan intern information som rör föreningsaktiva. Dock är informationen synligt för alla.
Om ni väljer ”på” i “Visa i meny/listningar” så syns sidan längst upp till höger i menyfältet/i hamburgermenyn på startsidan.
- Öppna Redigeringsläget
- Välj Redigera sidor
- Välj Föreningsinformation
- När du ska skapa eller redigera Föreningsinformation får du upp nedanstående dialogruta. Här skriver du rubrik, brödtext och kan ladda upp en bild och dokument. Tips! Läs gärna hur du får rätt typsnitt här.
- Du kan sedan välja att lägga till fler bild-, citat- text- och dokumentblock. Du kan helt enkelt bygga sidan som du önskar. Läs mer om hur du skapar de olika blocken här.
- Du kan förhandsgranska dina ändringar/skapelse, både i mobil- och desktop-vy. Då sparas även det ju arbetar med.
- När du är klar – kom ihåg att publicera.
PS. Syns inte sidan Föreningsinformation i menyn till höger på startsidan? Då behöver du aktivera sidan. Det gör du genom att dra i markören längst upp på sidan ”Visa i menyer/listningar”.
Redigera verksamheter
De lokala webbsidorna hämtar viss information om kretsen/rödakorsgruppen centralt, dvs från andra system och applikationer. Exempel på vad som hämtas från centralt håll är kontaktuppgifter (i blocket Kontakta Oss), vissa uppgifter om eventuella second hand-butiker, lediga volontäruppdrag samt viss information om kretsens/rödakorsgruppers verksamheter. Vill du lägga till fler verksamheter eller ta bort en verksamhet gör du det i Nya Redy, se manual för det här
Ett antal av de verksamheter som bedrivs i kommunen visas på startsidan. Besökaren kan direkt under denna lista klicka på ”Se alla verksamheter” och hamnar då på verksamhetssidan där alla verksamheter i kommunen listas. Denna sida kan även nås via hamburgermenyn i startsidans högra hörn.
När en besökare klickat på en verksamhet kommer hen till verksamhetens egen sida.
Välj vilka verksamheter som ska synas på webbsidan
Kanske vill du inte att alla verksamheter som hämtas från centralt håll ska synas på webbsidan? Eller vill du för ett tag pausa en verksamhet?
De verksamheter som är inlagda visas i nuläget upp i bokstavsordning (baserat på kategorinamnet). Önskas det att vissa verksamheter visas överst - samt på startsidan - behöver redaktören markera verksamheten som prioriteras. Detta kan göras med fler än en verksamhet.
Öppna önskad verksamhet som ska synas överst samt på startsidan och klicka sedan i knappen "Prioriterad" till På. Den kommer då att visas överst i listan över verksamheter.
Dölj verksamheter
- Öppna redigeringsläget, klicka på Redigera sidor och klicka på ”Verksamheter”
- Du kommer nu till verksamhetslistningssidan där alla verksamheter i kommunen listas.
- För att dölja eller återpublicera en verksamhet, klicka på pennan/Redigera. Välj sedan "Av" under "Visa i menyer/listningar" (grön toggle).
- Klicka sedan på Publicera. Verksamheten är nu dold för besökaren.
Ta bort eller lägga till en verksamhet
Detta görs i Nya Redy, se manual här
Lägg till mer information om en specifik verksamhet
Detta görs i Nya Redy, se manual här
Välj om verksamhetsblocket ska visas på startsidan eller ej
Du kan välja om verksamhetsblocket ska synas på startsidan eller ej. Syns blocket inte på startsidan syns det på ”Verksamhets-sidan” som hittas under hamburgermenyn i startsidans högra hörn. Läs mer om hur du slår på och av block på startsidan under Disponera startsidan – välj vilka block som ska synas.
Redigera Second hand
Under ”Redigera sidor” finns en sida som heter "Second hand". Tidigare togs alla uppgifter på Second hand sidorna automatiskt från Redy men nu kan du redigera/lägga till information om Second hand butiken på er hemsida. När du börjat redigera informationen om en Second hand butik på hemsidan, så kommer inte uppdateringar på öppettider och information om butiken i Redy slå igenom på webben. Du behöver med andra ord fortsätta uppdatera informationen om butiken på hemsidan när du har börjat med det.
Klicka på pennan för att redigera.
När du tryckt på pennan så kommer du in på en sida där second hand butiken eller butikerna syns, för att redigera klicka på pennan.
Nu är du inne på själva sidan där uppgifterna om butiken ska skrivas in. Vissa uppgifter tas direkt från CRM (Redy) såsom adress och varugrupper, för att ändra detta gå till CRM (Redy).
Skriv så här på Second hand sidan
För att andra ska kunna hitta till din Second hand sida på Google, så behöver du tänka på hur du skriver. Second hand sidorna är det som vi får mest Googletrafik till på hemsidan. Så därför är det viktigt att du tänker på hur du skriver på Second hand sidan så vi optimerar för Google och Google-söket.
Se mall/exempel på hur det ska se ut på en av Second hand-butikerna i Örebro
Bild
- Bildtext: Bildtexten syns oftast under bilden på din sida. Här kan du förklara för besökaren om din bild. Föreställer bilden t.ex. din butik, några vanliga produkter eller speciellt event som ni har haft? Skriv 1-2 korta meningar om det.
- Alttext: Alt text syns inte på sidan, utan används av synskadade personer som får alt texten uppläst via ett visst program på datorn. Alttext är även väldigt viktigt ur ett SEO (Sökmotoroptimering/Google) perspektiv.
- Nämn “Second hand”+ din stad i alttexten. T.ex. “Stort utbud av kläder i vår Second hand butik i Kalmar”
- Bilden ska visa din butik, så att besökarna får en känsla av vad ni är för butik och vad som gör er butik unik
Öppettider
Kretsar kan inte längre uppdatera öppettider på de lokala sidorna utan detta görs i Redy – så att det också uppdateras i CRM och på samtliga hemsidor. Kretsar kan lägga in kontaktuppgifter i Redy.
Skriv öppettiderna så här:
- Skriv ut hela namnen: ”måndag, tisdag etc.
- Skriv ett kommatecken mellan dagarna. Se exempel nedan
- Om det är samma tider under flera dagar i rad. Skriv så här; ”måndag – fredag: 10:00 – 18:00, lördag: 10:00 – 15:00, söndag: stängt”
- Det kommer att hamna på samma rad, även om det i gränssnittet ser ut som att man kan skriva i flera olika rader. Därför är det väldigt viktigt att använda ett kommatecken mellan veckodagarna.
- Veckodagarna stavas med en liten bokstav
- Avvikande öppettider (t.ex. runt påsk etc). Tänk på att lägg till avvikande öppettider i god tid. Ska läggas efter de vanliga öppettiderna. T.ex. ”Öppettider påskdagen söndagen 4/5: Stängt”
Aktuellt meddelande
Detta fältet behöver inte användas om ni inte har någon aktuell information just nu.
Lägg inte för många tecken i det här fältet. Ska användas till t.ex. ”Nu har vi rea på damjackor”.
Om butiken
- Skriv en unik text om din second hand butik på minst 200 ord. Du kan se hur många ord som du har skrivit via det här tjänsten: https://wordcounter.net/. Berätta om vad som är unikt med just din butik. Brukar ni ha ett jättebra utbud av en viss produkt? Ligger affären i närheten av ett populärt shopping center/affär/etc som många känner till i staden? Eller är ni kanske en av stadens äldsta/största second hand butiker osv? Har ni ett café eller bedriver en verksamhet där? Berätta gärna om det!
- Använd orden “Second hand” + din stad i texten. ex. “Second hand i Luleå” eller “Second hand butik i Örebro”
- Berätta väldigt kortfattat om vad butiken säljer i ingressen text exempelvis kläder, leksaker, elektronik osv. T.ex “Välkommen till X. Här kan du köpa allt från Second hand kläder, hushållsartiklar och barnleksaker”
- Gör sedan punktlista om vad butiken säljer t.ex;
- ”Vi säljer;
- Leksaker
- Damkläder etc. ”
Skänk till butiken
- Använd en (eller max två) av följande fraser; “skänka kläder”, “skänka leksaker”, “skänka möbler”, “skänka böcker” eller “skänka barnkläder”.
Välj den produkt som du helst vill att personer ska skänka till din butik. Om det finns flera produkter som du vill ha folk ska skänka, så kan du skriva det efter det valda frasen. T.ex. “Här kan du skänka möbler, hushållsartiklar, leksaker och damkläder.”
- Nämn din stad i ett sammanhang.
- Berätta praktiskt om hur det går till att skänka till er butik. T.ex. kan man lämna in möbler? Kan ni komma och hämta saker som du vill skänka? Tar ni bara emot produkter en viss tid eller en viss plats etc?
- Berätta ALLTID om det är något som ni INTE vill ta emot, som t.ex möbler, vissa typer av produkter etc.
- Berätta om ni kan hämta upp grejer och i så fall vad för något. Det är många som undrar över detta.
Sociala medialänkar
- Gör en länk till lokala hemsidan på sidan så att besökaren kan komma tillbaka.
- Du kan också länka till dina sociala medier. T.ex. Tradera & Instagram. Skriv i länktexten vart länken går.
Övrigt att tänka på
- Ändra inte huvudrubriken på sidan det vill säga "Second hand"
- Skriv inte ”Kupan” då det är ett mer ett internt namn och det är inte det som våra kunder söker på när dem vill hitta en butik.
- Skriv inte i versaler
- Använd radbrytningar så texten blir luftigare och uppdelad i stycken
Lägg till info-, bild-, citat-, text- och dokumentblock
När du skapar en nyhet, en kalenderhändelse, beskriver en verksamhet eller lägger in information på någon av undersidorna kan du, förutom att skriva text i det första textfältet och lägga till en bild i det första bildfältet, lägga till fler block till exempel info-, bild-, citat-, text- och dokumentblock. Du kan helt enkelt bygga sidan som du önskar.
Infoblock ska endast användas för att kommunicera något lite extra tex lokala insamlingar, insamlingsresultat och insamlingsbehov.
För att enklare få en överblick över dina olika block kan du namnge dem, t ex "Vaccinationsinformation på torget".
Blocklistan kommer då se ut enligt nedan och det blir enkelt att veta vilket block som innehåller vad när du är i redigeraläge (tidigare stod det bara vilken typ av block det var vilket gjorde det svårt att veta vilket block som skulle redigeras). Du kan även flytta på de olika blocken på en undersida, t ex på en nyhet, på samma sätt som man kan göra med blocken på startsidan. Dra i de tre små strecken till vänster om papperskorgen då kan du byta plats på blocken om det behövs. Kan vara bra t ex på "Om oss"-sidan där det kan finnas många block om det är många kretsar som beskrivs.
Genom att förhandsgranska eller publicera sidan ser du hur blocken ser ut från besökarens håll. När du är i redigeringsläget ser du endast första text- och bild fältet, den övriga informationen ligger i själva blocken.
Lägg till bildblock
När du vill lägger till bilder till en kalenderhändelse, nyhet eller verksamhet så gör du på samma sätt. Du kan ladda upp bilder i de flesta vanliga format (JPEG, JPG, PNG och mobilbilder). Tänk på att bilden ska vara liggande. Kolla även hur bilden ser ut både i datorvy och mobilvy.
- Klicka på lägg till bildblock
- Döp blocket till ett lämpligt namn, t ex det som bilden föreställer
- Klicka på “Ladda upp bild”
- Sedan fyller du i:
- Bildtext, text till bilden
- Alt text, en kort text som förklarar bilden för någon som inte kan se den, utan läser av den med datorn.
- Fotograf, information om vet som tagit bilden.
- Klicka sedan på ‘Spara bilden’
Lägg till citatblock
När du vill lägger till citatblock till en kalenderhändelse, nyhet eller verksamhet så gör du på samma sätt (se bild med nummer nedan):
- Klicka på “Lägg till citatblock”
- Döp blocket till exempelvis "Citat av XXX"
- Nedanför ser du en dialogruta. Där fyller du i vem som sagt citatet, själva citatet och om du vill, en länk. Lägger du till en länk blir citat-texten länkad. Spara.
- Ifylld dialogruta (se bild nedan).
- Färdigt citat (se bild nedan)
- Välj om citatblocket ska synas, av-på. Klickar du på pennan kan du redigera citatet. Radera genom att klicka på soptunnan.
Lägg till videoblock
När du vill lägger till video till en kalenderhändelse, nyhet eller verksamhet så gör du på samma sätt. För att lägga upp en video behöver den finnas på Youtube.
(se bild med nummer nedan)
- Klicka på “Lägg till videoblock”
- Döp blocket till exempelvis "Film från julbasaren"
- Kopiera in länken till filmen du vill visa (från youtube), skriv en rubrik samt lägg till en text. Spara.
- Ifylld dialogruta (se bild nedan).
- Färdig film i dator-vy och mobil-vy (se bild nedan).
- Välj om videoblocket ska synas, av-på. Klickar du på pennan kan du redigera blocket. Radera genom att klicka på soptunnan.
Lägg till textblock
När du vill lägger till textblock till en kalenderhändelse, nyhet eller verksamhet så gör du på samma sätt (se bild med nummer nedan):
- Klicka på “Lägg till textblock”
- Döp blocket till exempelvis "Information om kretsen XX"
- Skriv rubrik och text i dialogrutan under. Spara.
- Ifylld dialogruta (se bild endan).
- Färdigt textblock (se bild nedan)
- Välj om textblocket ska synas, av-på. Klickar du på pennan kan du redigera blocket. Radera genom att klicka på soptunnan.
Lägg till dokumentblock
Du kan på flera sidor ladda upp dokument. Alla office-dokument samt PDF-filer går att ladda upp.
Så här gör du:
- Klicka på Lägg till dokument-block.
- Döp blocket till exempelvis "Kallelese till årsstämma 2021".
- Klicka på Ladda upp dokument. Välj ett dokument från din dator.
- Sedan skriver du vad dokumentet ska heta och klickar på spara dokument.
- Du ser sedan att blocket är aktivt. Du kan välja om det ska synas eller inte genom att dra markören mellan på och av.
- När du publicerar syns dokumentet på ett rosa block.
Bilder - vanliga frågor & svar
Kan jag välja bilder från Mediabanken?
Du får gärna välja bilder från Mediabanken, men du behöver ladda ner dem till din dator och ladda upp dem till sidan. Här kan du läsa mer om Mediabanken.
Kan jag ha ett personligt inlogg till Mediabanken?
Ja, som lokal webbredaktör använder du samma användarnamn och lösenord till Mediabanken som till den lokala webbsidan.
Hur ska jag tänka när jag väljer bilder till webbsidan?
Spana in vår bildhandbok – bra information och inspiration kring val av bilder.
Kommer det att bli enklare att infoga egna lokala bilder till de egna texterna?
Ja, du kan ladda upp bilder både från din dator och din mobil. Här hittar du Röda Korsets handbok för bilder .
Vad är “hero-bild”?
Det är den stora bilden längst upp på startsidan.
Finns det ett lokalt mediabibliotek på den lokala sidan?
Nej, i dagsläget finns det inte.
Vilka format kan laddas upp?
Jpeg och png. Observera att pdf inte är ett bildformat och inte ska användas som bild.
Anpassas bilder till rätt storlek?
Ja, bilderna anpassas, men de behöver laddas upp i “horisontellt läge” det vill säga ej “stående bilder”.
Ta bilden i liggande format. Bilden behöver inte ha något särskilt mått, du kan ladda upp vad som helst. Men om bilden inte är liggande och rektangulär så kommer den att beskäras. Om du har möjlighet att fixa med storleken på bilden så rekommenderar vi dig att ladda upp 2:3 format i 2100x1400 på minst 5mb.
Om du lägger en bild i bildblocket så kommer bilden att beskäras. Om du inte vill att den ska beskäras så kan du se till att använda dig av en 4:3 bild.
Bildtexter
Bildtexter och information om fotograf syns när bilderna har laddats upp i ett eget bildblock. Om du vill att bildtexten ska synas behöver du därför välja att lägga bilden i ett eget bildblock istället för som "huvudbild" på sidan.
Rensa formatering
Ibland när man klistrar in text på en sida kan formatering av texten ställa till det och göra att man inte kan publicera. Du behöver då rensa formatering. Det gör du genom markera texten och sen klicka på "clear formatting", se nedan bild.
Support
Tveka inte att höra av dig till oss på info@redcross.se eller 0771-19 95 00 om du har några frågor. Lycka till i ditt arbete med er nya lokala webbsida!