Medlemmar i Svenska Röda Korset kan till Riksstämman skicka skriftliga förslag på förändringar som berör Svenska Röda Korset som nationell organisation. Detta kallas en motion. Motioner tas upp för diskussion och beslut av riksstämmoombuden på Riksstämman.
Motioner som rör kretsens inriktning och arbete skickas in till den egna kretsen inför den årliga kretsstämman i januari-februari.
Motioner till Riksstämman 2023
Motionstiden för att lämna in motioner till Riksstämman 2023 tog slut den 28 februari.
Här kan du läsa alla inkomna motioner, styrelsens yttranden och övriga riksstämmohandlingar.
10 minuter om - Vad är en motion till Riksstämman?
Vad kan en motion till Riksstämman handla om?
En motion till Riksstämman ska beröra en strategisk och övergripande fråga för Svenska Röda Korset som organisation.
Varannan Riksstämma inriktar sig på frågor som rör strategisk inriktning, varannan på frågor som rör våra stadgar och regelverk. Svenska Röda Korsets styrelse gör en bedömning om en motion bör skjutas fram till nästa Riksstämma om det är en fråga som hör till det andra temat.
För att komma igång i dina motions-tankar, fundera kring Röda Korsets arbete. Ta hjälp av grundprinciperna och aktuell strategisk inriktning. Hur kan vi som organisation utvecklas och bli ännu tydligare eller bättre i vårt uppdrag? Vad har du för idéer för att Röda Korset ska ta nya kliv och bli starkare som humanitär organisation?
Om du är osäker på om din idé är ett beslut för Riksstämman, om det ska skickas till din egen krets eller om kan få svar direkt från Svenska Röda Korsets styrelse eller tjänstepersonsorganisationen, kan du kontakta Infoservice på info@redcross.se för att bolla dina tankar. Infoservice hjälper dig att komma i kontakt med rätt person i organisationen.
Vem kan skicka in motioner till Riksstämman?
Enligt Svenska Röda Korsets stadgar kan medlemmar i Röda Korset, kretsar och Röda Korsets Ungdomsförbund skicka in motioner till Riksstämman.
Hur skriver jag en motion?
En bra motion kännetecknas av att tydligt beskriva två saker: ett problem och en lösning på problemet. Beskriv därför kort varför du ser ett behov av en förändring inom Svenska Röda Korset (en bakgrund) och hur du vill att denna ändring ska genomföras (ett förslag till ändring).
Motionen avslutas med en eller flera att-satser, det vill säga ett eller flera konkreta förslag till beslut till Riksstämman, så att det klart och tydligt framgår vilken förändring som föreslås.
Tips när du ska skriva en motion:
- Förklara i din motionstext hur situationen ser ut i dag för att andra medlemmar ska förstå bakgrunden till ditt förslag, alla är kanske inte lika insatt som du
- Motivera tydligt varför och på vilket sätt du vill att en förändring behövs och vad det skulle innebära för Svenska Röda Korset
- Tänk igenom din att-sats. Själva att-satsen är det Riksstämman fattar beslut om. Var därför tydlig med vad det är du faktiskt vill ska hända, genomföras eller förändras. Ibland kan det behövas flera att-satser.
- Håll dig kort och koncis! Mängden ord skapar inte per automatik en starkare argumentation.
- Formulera en rubrik som speglar motionens innehåll och syfte
Motionssvar
Svenska Röda Korsets styrelse tar emot alla motioner som skickas till Riksstämman och lämnar ett svar på varje motion som tillställs Riksstämman tillsammans med motionen. Detta svar kallas ett yttrande. Styrelsen ger i sitt yttrande sin syn på motionen. Yttrandet avslutas med en eller flera att-satser, det vill säga ett eller flera konkreta förslag till beslut, om hur styrelsen föreslår att Riksstämman ska besluta om motionen.
Alla motioner och yttranden över motioner finns med i riksstämmohandlingarna, som tillgängliggörs senast fem veckor innan Riksstämman äger rum.
Uppdaterad .