På den här sidan finns information om de lokala webbsidorna, främst för dig som är lokal webbredaktör. Sidan kommer att uppdateras löpande. Sidan kan läsas uppifrån och ner eller så kan du klicka på länkarna nedan för att komma direkt till det avsnitt du vill.
Våra lokala webbsidor
Uppdraget som lokal webbredaktör
Inloggning
Se över information som ska föras över från de gamla kommunhemsidorna
Uppdatera kretsens och rödakorsgruppers mejladress i Redy
Vilka verksamheter syns på lokala webbsidorna?
Manual lokala webbsidor
Statistik på den lokala webbsidan
Utbildningar för webbredaktörer
Våra lokala webbsidor
Alla kretsar har en lokal webbsida. Webbsidan kan ses som kretsens digitala skyltfönster där besökaren kan hitta till exempel kontaktuppgifter, information om verksamheter och second hand-butiker. Där visas också uppdrag ifrån vårt rekryteringsverktyg Reachmee.
Uppdraget som lokal webbredaktör
Idag söker de flesta sig till Röda Korset via nätet och hamnar då ofta på en av våra lokala webbsidor.
De lokala webbsidorna är kretsens digitala skyltfönster. Precis som ett fysiskt skyltfönster behöver skötas om gäller samma sak för det digitala. Det är webbredaktörens roll att uppdatera och fylla sidan med innehåll som är aktuellt, relevant och engagerande för den lokala målgruppen.
Finns det ingen webbredaktör för kretsen idag? Här finns en uppdragsbeskrivning för en lokal webbredaktör som kan användas för att rekrytera en sådan.
För att den lokala webbredaktören ska få behörighet att redigera sin sida behöver hen läggas in i Redy. Detta görs genom att meddela Infoservice (info@redcross.se).
Inloggning för lokala webbredaktörer
För att säkerställa att det är rätt person som har behörighet att redigera webbsidan behöver du skapa ett Röda Korset-konto. Då får du tillgång till att redigera den lokala webbsida om du är webbredaktör.
Tänk på att du behöver vara registrerad som webbredaktör i Redy för att få rätt behörighet. Är du osäker om du är registrerad som webbredaktör - kontakta Infoservice.
Här kan du läsa om hur du skapar inlogg till er lokala webbsida.
Uppdatera kretsens och rödakorsgruppers mejladress i Redy
På de nya lokala webbsidorna visas information om kretsen – till exempel kretsens mejladress – som hämtas direkt från Redy. För att kretsen/rödakorsgruppens kontaktmejl ska synas på sidan behöver en mejladress till kretsen uppges, se bilden nedan.
Observera att det endast är mejladress till kretsen som kommer att visas ut automatiskt, inte telefonnummer eller fysisk adress. Detta går att lägga till manuellt på webbsidan under "Om oss"-sidan.
Förutom att se över att kretsen och eventuella rödakorsgrupper har rätt mejladress registrerad i Redy, rekommenderas även alla som inte har en rödakorsmejl för kretsen/rödakorsgruppen att beställa en sådan. Med rödakorsmejl menas en mejladress som heter till exempel kretsnamn@redcross.se.
Med en rödakorsmejl får kretsen/rödakorsgruppen en mejladress som inte är personbunden och som flera inom kretsen kan dela på via ett gemensamt inlogg. Mejlen kan nås från flera olika datorer/telefoner och kretsen behöver inte ha en egen dator för detta. Det ger också en mer samstämmig och förtroendegivande bild utåt. Läs mer om hur du beställer en rödakorsmejl här.
Vilka verksamheter syns på lokala webbsidorna?
Oavsett om kretsen har en webbredaktör eller ej så kan de verksamheter som bedrivs av Röda Korset i kommunen visas ut. Dessa hämtas nämligen automatiskt från Redy/CRM. Verksamheterna registrerar kretsen själva i Redy, se manual här.
Era verksamheter kan ni döpa till vad ni önskar, men de behöver vara insorterade under en fastställd verksamhetstyp. Ni kan ha flera verksamheter under en och samma verksamhetstyp. Se lista över vilka verksamhetstyper som finns att välja här
Manual lokala webbsidor
Manual till hur du uppdaterar er nya webbsida finns här på Kunskapsbanken.
Statistik på den lokala webbsidan
Allt som händer på de lokala webbsidorna kan följas via verktyget Google Analytics. Vi har tagit fram en enklare version som visar data som alla kan komma åt (annars krävs ett särskilt login) där kretsen/webbredaktören enkelt kan se t ex hur många sidvisningar sidan haft den senaste tiden eller hur besökarna har hittat dit.
Här hittar du den så kallade "dashboarden":
När du klickat på länken ovan, skriv in hela namnet för den webbsida du vill få statistik för i den vita rutan där det står "Page och Lika med", t ex www.rodakorset.se/ort/blekinge/ ronneby-kommun/ (observera att du inte ska ha med https:// när du klistrar in namnet på länken).
Utbildning och inspirationspass för webbredaktörer
Utöver manualen finns det även möjlighet att vara med på utbildningstillfällen digitalt. De utbildningstillfällena som handlar om introduktion/genomgång av hemsidan och hur man redigerar kommer att ha samma innehåll och upplägg så det räcker att vara med på ett av dem.
Utbildningstillfällena sker digitalt. Du behöver anmäla dig i förväg för att få länk så du kan delta i utbildningarna. Presentationerna från utbildningstillfällena finns tillgänglig längst ner på denna sida!
Utbildningstillfällen 2023
2023-05-26 Introduktion för webbredaktörer för lokala webbsidor
2023-10-19 Introduktion för webbredaktörer för lokala webbsidor
Inspirationspass
Kanske är du helt ny i rollen eller en van redaktör. Oavsett vilket kan det vara roligt med inspiration för att utvecklas och lära sig mer.
Just nu har vi inga planerade inspirationspass men du kan ta del av tidigare inspirationspass nedan.
Genomförda utbildningar
Utbildning i kommunikation
Du kommer att få grundläggande kunskaper i hur du ska planera din kommunikation för att den ska bli så effektiv som möjligt. Vi kommer att prata om vad kommunikation är och varför det är så viktigt. Hur når vi rätt målgrupp med rätt budskap? Du får tips på hur du gör för att lägga upp en enkel kommunikationsplan.
När? Hölls den 2/12 2021, missade du tillfället så finns den presentationen som visades tillgänglig längst ner på den här sidan.
Varumärkesinspiration - hur jobbar vi med vårt varumärke
Hur jobbar vi med vårt varumärke, och hur kan vi gemensamt arbeta för att Röda Korset ska bli mer omtyckt av fler? Anna Lithander, huvudredaktör, och Lisa Johansson, kampanjledare, berättar och visar exempel.
När? Hölls den 22/9 2021, missade du tillfället så finns den presentationen som visades tillgänglig längst ner på den här sidan.
Succé för vår webbhubb om psykisk hälsa - så här kan ni använda materialet
Webbhubben, består av en blandning av evidensbaserade faktaartiklar, intervjuer med drabbade och experter, samt animerade filmer med tips och råd kring hur en kan hantera ensamhet, oro, stress, ångest och sorg. Under inspirationspasset presenterar Sara Hedrenius webbhubben och dess material och Marie Sparréus går genom hur ni kan använda er av de filmer, texter som vi har tagit fram på era egna sidor samt visar hur ni praktiskt gör för att lägga upp bilder och filmer på den lokala webbsidan.
När? Hölls den 9/9 2021, missade du tillfället så finns den presentationen som visades tillgänglig längst ner på den här sidan.
När? Hölls den 9/3 2021, missade du tillfället så finns den utförliga presentationen tillgänglig att titta på som pdf längst ner på den här sidan.
Skriv för att bli läst! - Cecilia Sobocki, journalist och pressekreterare på Röda Korset, inspirerar, motiverar och guidar under en timme i hur du kan utveckla ditt skrivande, sista halvtimmen är öppen för frågor.
När? Hölls den 7/4 2021, missade du tillfället så finns den presentationen som visades tillgänglig längst ner på den här sidan.
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en webbläsare
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en iPhone eller iPad
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en Android-mobil eller platta
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via Windows
Uppdaterad .