På den här sidan finns information om de lokala webbsidorna, främst för dig som är lokal webbredaktör. Sidan kommer att uppdateras löpande. Sidan kan läsas uppifrån och ner eller så kan du klicka på länkarna nedan för att komma direkt till det avsnitt du vill.
Våra (nya) lokala webbsidor
Uppdraget som lokal webbredaktör
Inloggning
Se över information som ska föras över från de gamla kommunhemsidorna
Uppdatera kretsens och rödakorsgruppers mejladress i Redy
Vilka verksamheter ska synas på den nya webbsidan?
Manual lokala webbsidor
Utbildning för webbredaktörer för de nya lokala webbsidorna
Våra (nya) lokala webbsidor
Alla kretsar har en lokal webbsida (tidigare även kallad kommunhemsida internt). Webbsidan kan ses som kretsens digitala skyltfönster där besökaren kan hitta till exempel kontaktuppgifter, information om verksamheter och secondhandbutiker. Där visas också uppdrag ifrån vårt rekryteringsverktyg Reachmee.
Ett Röda Korset på nätet
Under 2020 har vi utvecklat nya lokala webbsidor som en del i ett större projekt som kallas för "Ett Röda Korset på nätet". Det har i stora drag handlat om att vi ska samla vår digitala närvaro och göra det enkelt för en besökare att känna igen sig oavsett vilken väg in till Röda Korset hen söker sig digitalt.
Lansering i november 2020
Projektgruppen har i nära dialog med kretsar arbetat fram designskisser och kravställt hur sidorna ska fungera. Från och med tisdagen den 24 november pekades alla besökare om så att de hamnar på www.rodakorset.se/ort när de söker efter Röda Korset lokalt.
De nya sidorna ser inte bara annorlunda ut mot tidigare, de redigeras även på ett lite annat sätt. Det är fortfarande Episerver som är plattformen men för att göra redigeringen smidigare har ett särskilt "redigeraläge" byggts in i sidorna. Avsikten är att det ska vara så enkelt som möjligt för webbredaktören att sköta sidan.
De lokala webbsidorna är uppdelade kommunvis - precis som de tidigare sidorna också har varit. De kretsar/rödakorsgrupper som finns i kommunen samsas om utrymmet på sidan. Sidorna uppdateras delvis automatiskt genom att information om kretsen hämtas från våra gemensamma system. Sidan kan också redigeras och anpassas av en lokal webbredaktör som tillhör en krets.
Här hittar du löpande information och nyheter om projektet.
Uppdraget som lokal webbredaktör
Idag söker de flesta sig till Röda Korset via nätet och hamnar då ofta på en av våra lokala webbsidor.
De lokala webbsidorna är kretsens digitala skyltfönster. Precis som ett fysiskt skyltfönster behöver skötas om gäller samma sak för det digitala. Det är webbredaktörens roll att uppdatera och fylla sidan med innehåll som är aktuellt, relevant och engagerande för den lokala målgruppen.
Finns det ingen webbredaktör för kretsen idag? Här finns en uppdragsbeskrivning för en lokal webbredaktör som kan användas för att rekrytera en sådan.
För att den lokala webbredaktören ska få behörighet att redigera sin sida behöver hen läggas in i Redy. Detta görs genom att meddela Infoservice (info@redcross.se).
Inloggning för lokala webbredaktörer
För att säkerställa att det är rätt person som har behörighet att redigera webbsidan behöver du skapa ett Röda Korset-konto. Då får du tillgång till att redigera den lokala webbsida om du är webbredaktör.
Tänk på att du behöver vara registrerad som webbredaktör i Redy för att få rätt behörighet. Är du osäker om du är registrerad som webbredaktör - kontakta Infoservice.
Här kan du läsa om hur du skapar inlogg till er lokala webbsida.
Uppdatera kretsens och rödakorsgruppers mejladress i Redy
På de nya lokala webbsidorna visas information om kretsen – till exempel kretsens mejladress – som hämtas direkt från Redy. För att kretsen/rödakorsgruppens kontaktmejl ska synas på sidan behöver en mejladress till kretsen uppges, se bilden nedan.
Observera att det endast är mejladress till kretsen som kommer att visas ut automatiskt, inte telefonnummer eller fysisk adress. Detta går att lägga till manuellt på webbsidan under "Om oss"-sidan.
Förutom att se över att kretsen och eventuella rödakorsgrupper har rätt mejladress registrerad i Redy, rekommenderas även alla som inte har en rödakorsmejl för kretsen/rödakorsgruppen att beställa en sådan. Med rödakorsmejl menas en mejladress som heter till exempel kretsnamn@redcross.se.
Med en rödakorsmejl får kretsen/rödakorsgruppen en mejladress som inte är personbunden och som flera inom kretsen kan dela på via ett gemensamt inlogg. Mejlen kan nås från flera olika datorer/telefoner och kretsen behöver inte ha en egen dator för detta. Det ger också en mer samstämmig och förtroendegivande bild utåt. Läs mer om hur du beställer en rödakorsmejl här.
Vilka verksamheter ska synas på webbsidan?
Oavsett om kretsen har en webbredaktör eller ej så kan de verksamheter som bedrivs av Röda Korset i kommunen visas ut. Dessa hämtas nämligen automatiskt från CRM. För att detta ska fungera behöver verksamheterna läggas in manuellt av en tjänsteperson första gången (tillfällig lösning). För att detta ska ske behöver kretsen göra följande:
· Stäm av inom kretsen kring vilka verksamheter som ska synas på den lokala webbsidan. Glöm inte att stämma av med eventuella rödakorsgrupper som är kopplade till kretsen.
· Skicka sedan in namnet på verksamheten, kategori, ort, och eventuellt kontaktuppgifter för alla de verksamheter ni vill ska synas till info@redcross.se. (Se mall bifogat längst ner på sidan och en lista över vilka verksamhetskategorier som finns att välja mellan).
· Infoservice lägger sedan in verksamheterna i Röda Korsets administrations-verktyg (som är kopplat till Redy) och de blir då synliga på den lokala webbsidan.
· En webbredaktör kommer sedan - direkt på webbsidan - att kunna lägga in beskrivande texter om verksamheterna och all ytterligare information kretsen/rödakorsgruppen vill ha med.
OBS! Gällande Second hand-butiker, Depå, samt Styrelse- och Föreningsverksamhet
Observera att information om second hand-butikerna och depå inte behöver skickas in då detta redan finns registrerat i Redy. Titta gärna på er sida för att se om informationen om er second hand-butik stämmer. Information om styrelsearbete- och föreningsverksamhet (exempelvis styrelsemöte, kretsadministration, rekrytering med mera) behöver inte heller skickas in.
Manual lokala webbsidor
Manual till hur du uppdaterar er nya webbsida finns här på Kunskapsbanken.
Utbildning och inspirationspass för webbredaktörer
Utöver manualen finns det även möjlighet att vara med på utbildningstillfällen digitalt. Varje tillfälle kommer att ha samma innehåll och upplägg så det räcker att vara med på ett av dem.
Utbildningstillfällena sker via Microsoft Teams. Du behöver inte anmäla dig i förväg utan bara koppla upp vid det tillfälle som passar dig bäst. Presentationen från utbildningstillfällena finns tillgänglig längst ner på denna sida!
Utbildningstillfällen
- Utbildning för webbredaktörer 28/1, klockan 12.00-13.30. Klicka här för att delta i mötet. (Teams)
- Utbildning för webbredaktörer 24/2, klockan 18:00-19:30 . Klicka här för att delta i mötet (Teams)
Inspirationspass
Kanske är du helt ny i rollen eller en van redaktör. Oavsett vilket kan det vara roligt med insipriation för att utvecklas och lära sig mer.
- En bild säger mer än 1000 ord - hur ska du tänka när du väljer bilder till webbsidan. När? Under mars, datum kommer.
- Skriv för att bli läst! - Cecilia Sobocki, journalist och pressekreterare på Röda Korset, inspirerar, motiverar och guidar under en timme i hur du kan utveckla ditt skrivande. När? 7/4 klockan 12-13. Klicka här för att delta (Teams)
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en webbläsare
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en iPhone eller iPad
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via en Android-mobil eller platta
Guide: Anslut till ett Teamsmöte via Windows
Uppdaterad .