Vad gör ett riksstämmoombud?
Riksstämmoombud deltar på Riksstämman för att rösta och ta beslut om Svenska Röda Korsets framtida inriktning. Att vara riksstämmoombud är ett förtroendeuppdrag och du väljs av andra medlemmar i din kommun.
I uppdraget som riksstämmoombud är du representant för din kommun och dess medlemmar i de frågor som Riksstämman tar beslut om. Främst innebär det att förbereda sig inför Riksstämman, medverka under Riksstämman samt återrapportera stämmans beslut till kretsen/kretsarna i kommunen. Riksstämmoombud väljer även regionråd.
Läs mer om uppdraget i uppdragsbeskrivningen.
Att vara riksstämmoombud är ett viktigt, lärorikt och roligt uppdrag!
Vem kan bli vald till riksstämmoombud?
Enbart medlemmar i Svenska Röda Korset kan väljas till riksstämmoombud.
Som riksstämmoombud är det viktigt att du är engagerad för Svenska Röda Korsets arbete och vill vara med och utveckla det framåt. Du ska vara beredd på att diskutera och lyssna in andra medlemmar, tänka strategiskt och aktivt ta ställning i stora frågor.
Tänk också på att det är med en blandning av olika erfarenheter och perspektiv som Röda Korset får de bästa förutsättningarna att ta relevanta kliv framåt i sin utveckling. Alla som engagerar sig i Röda Korset har något att bidra med!
Hör av dig till valberedningen i din krets om du är intresserad av att bli vald till riksstämmoombud, enligt stadgarna är det kretsens valberedning som lägger förslag till riksstämmoombud.
Hur väljs riksstämmoombud?
Riksstämmoombud väljs vid en kretsstämma eller ett valmöte, beroende på om det finns en eller flera kretsar i kommunen.
Perioden en blir vald för är två år, det vill säga perioden mellan två ordinarie Riksstämmor.
Svenska Röda Korsets styrelse har fastställt en valordning inför Riksstämman 2023 där mer utförlig information om val av riksstämmoombud finns.
Uppdaterad .