Under hösten 2019 genomförde en arbetsgrupp en grundlig och omfattande utvärdering av verktyget Frivillig, både utifrån ett tekniskt och ett användarperspektiv. Sammanfattningsvis visade utvärderingen att trots att verktyget har många bra och önskade funktioner är användarvänligheten mycket låg, få frivilliga använder verktyget, och det finns en stor behörighetsproblematik. Som en del av satsningen på digitalisering och gemensamma stödsystem som underlättar i ens rödakorsvardag har Svenska Röda Korset, med denna utvärdering som grund, tidigare beslutat att verktyget Frivillig på sikt ska ersättas.
IT-verktyget Frivillig avvecklades 1 januari 2022.
I arbetet med att stänga ner Frivillig har det ingått ett tekniskt arbete som bland annat behövt säkerställa att viktig data inte går förlorad. Men framför allt har arbetet handlat om att säkerställa att de fåtal kretsar som använder verktyget har fått information och stöd att hantera sina verksamheter och dess frivilliga, till dess att nya verktyg för detta ändamål finns på plats.
Nedan hittar du frågor och svar om ersättandet av verktyget Frivillig. Vill du istället läsa mer om verktyget går du till sidan Om verktyget Frivillig.
Var hittar jag utvärderingen av verktyget Frivillig?
Här kan du läsa utvärderingen av verktyget Frivillig.
Kommer verktyget Frivillig att stängas ner?
Ja, verktyget Frivillig ska avvecklas 1 januari 2022. Under hösten 2019 genomförde en arbetsgrupp en grundlig och omfattande utvärdering av verktyget Frivillig, både utifrån ett tekniskt och ett användarperspektiv. Sammanfattningsvis visade utvärderingen att trots att verktyget har många bra och önskade funktioner är användarvänligheten mycket låg, få frivilliga använder verktyget, och det finns en stor behörighetsproblematik. Som en del av satsningen på digitalisering och gemensamma stödsystem som underlättar i ens rödakorsvardag har SRK, med denna utvärdering som grund, beslutade man att verktyget Frivillig på sikt ska ersättas.
Det operativa arbetet med att stänga ner verktyget Frivillig påbörjades under hösten 2021 och kommer att stängas ner 1 januari 2022.
När kommer verktyget Frivillig att stängas ner?
Verktyget Frivillig kommer att stängas ner 1 januari 2022.
Kan vi fortsätta använda Frivillig?
Nej, efter 1 januari 2022 kommer kretsen inte kunna använda verktyget Frivillig.
Vad ersätts Frivillig med?
Det pågår ett intensivt arbete med ett nytt Redy som ska ersätta både Redy och delar av Frivillig. Första delen av nya Redy förväntas finnas på plats under våren 2022. Läs mer här.
För er som under övergångsperioden berörs av att Frivillig avvecklas har vi tagit fram en guide som hänvisar till alternativa och/eller långsiktiga lösningar. Guiden hittar du här.
Vilket stöd kan kretsen få under övergångsperioden?
En guide har tagits fram som hänvisar till alternativa och/eller långsiktiga lösningar. Denna guide kan ses som en tillfällig ersättning av IT-verktyget Frivillig. Guiden hittar du här.
Vi har lagt in alla våra frivilliga i Frivillig, kommer det att försvinna?
Alla verksamheter och frivilliga som lagts in i Frivillig finns i ett centralt register och kommer att läsas över till Nya Redy när det är på plats. Under övergångsperioden kan du hitta alla frivilliga som lagt in i Frivillig i nuvarande Redy. Verksamheter som lagts in i Frivillig kan visas på den lokala webbsidan, du behöver dock kontakta Infoservice för att få verksamheten visad på den lokala webbsidan.
Hur har kretsar informerats om att verktyget Frivillig ska avvecklas?
Information till kretsarna har gått genom bland annat Kretsnytt, Rednet och E-post. Ett 30-tal kretsar och verksamheter som vi identifierat använder Frivillig helt eller delvis har kontaktats separat. Utifrån samtal med krets och det stöd som identifierats har guiden, som hänvisar till alternativa och/eller långsiktiga lösningar, tagits fram. Den finns att hitta här.
Vad händer med Kretsrapporten?
Kretsrapporten för 2018 och 2019 genomfördes i verktyget Frivillig. Sedan 2020 genomförs inte Kretsrapporten i verktyget Frivillig. Du kan läsa mer om kretsarnas verksamhetsrapportering här. Ni som vill få ut era Kretsrapporter från 2018 och 2019 behöver ladda ner Kretsrapporten från Frivillig innan 1 januari 2022. Röda Korset centralt har exporterat den totala sammanställningen av Kretsrapporten för 2018 och 2019, dock inte i pdf-format för varje enskild krets.
Varför ersätta när man kanske kan fixa Frivillig?
Svar: Utvärderingens tekniska del visar att Frivillig är byggd på en teknik som inte passar väl mot våra andra verktyg. Tekniken som ligger bakom Frivillig gör verktyget svårt att förvalta och förbättra. Sammanfattningsvis kom den tekniska utvärderingen fram till att det är mer kostsamt att bygga om Frivillig, än att ta med sig erfarenheten och implementera ett eller flera nya verktyg som fyller de behov Frivillig var tänkt att fylla.
Hur säkerställer vi att vi inte gör om samma misstag?
Svar: Även om projektet har varit krävande för organisationen har vi lärt oss enormt mycket, lärdomar som vi redan använt i till exempel implementeringen av det nya rekryteringsstödet ReachMee som fått god förankring hos kretsarna. Vi har idag helt andra förutsättningar för att ta fram ändamålsenliga digitala verktyg än vid framtagandet av Frivillig. Den organisation, kompetens och erfarenhet Röda Korset har idag kring digital utveckling och implementering av digitala verktyg är mycket större än vad den var vid framtagandet av Frivillig. Vi är därför säkra på att vi kommer att kunna erbjuda bra verktyg som underlättar verksamhet och engagemang.
Vi ska helt enkelt göra om – och göra rätt.
Vad var det som gick fel så att Frivillig måste ersättas?
Vi har i vår utredning tydlig sett att projektet i för stor utsträckning fokuserade på funktioner, vad som skulle vara möjligt att göra i verktyget, i stället för användarvänligheten. I analysen kring användandet blir det tydligt att är användarvänligheten låg är det irrelevant hur bra funktionerna eller flödena är. En av de vi intervjuar sammanfattar detta med ”tanken var god – men för stort fokus låg på funktioner och flöden, inte användarvänligheten”.
Läs gärna utvärderingen i sin helhet.
Vad görs mer inom satsningen på digitalisering?
SRK:s satsning på ändamålsenliga digitala verktyg för kretsar och frivilliga har hittills bland annat inneburit:
- En ny extern webbsida för SRK och nytt Rednet för intern kommunikation. För Rednet arbetar projektet just med det inloggade läget, vilket bland annat ska göra det möjligt att kommentera på nyheter och i högre utsträckning kunna föra en dialog mellan engagerade rödakorsare. Rednet innefattar även våra Förenings- och Profilbutik.
- ReachMee – vårt nya digitala rekryteringsstöd är på plats och har ersatt den gamla Rekryteringsdatabasen.
- Vi har en ny utbildningsplattform - Learnster - för våra webbkurser
- Vi har påbörjat utbytet av våra gamla kommunhemsidor till nya lokala webbsidor.
- Kretsen har möjlighet att beställa en redcross-mejladress och kan ta del av Office 365-paketet, vilket inkluderar bland annat verktyget Teams för att bland annat hålla digitala möten.
- Påbörjat utredning om långsiktigt upplägg av kretsarnas verksamhetsrapportering.
- Pågående arbete med att ersätta Redy och delar av Frivillig. Första delen av nya Redy förväntas finnas på plats under våren 2022. Läs mer här.
- Ersättande av nuvarande systemstöd för Första Hjälpen-grupperna.
Uppdaterad .