Här finns introduktion till hur du kan använda sociala medier för att stärka kretsens verksamheter.
Om sociala medier
Tonalitet i sociala medier
Hantera kommentarer i sociala medier
Rutiner för att namnge och skapa kretsens konto på facebook eller instagram
Annonsering på Facebook
Sponsra ett inlägg – steg för steg
Tips och råd för att arbeta med sociala medier i kretsen
Om sociala medier
Sociala medier är oftast webbplatser eller mobilapplikationer där människor själva kan dela och skapa innehåll och interagera med andra användare.
Hur kan sociala medier vara användbara för en krets?
Sociala medier kan vara till stor hjälp för att sprida kunskap om kretsens verksamheter, för att hålla kontakten mellan de som är engagerade och för att komma i kontakt med nya människor som visar intresse för oss och det vi gör. Många kretsar använder sig av till exempel facebook eller instagram för att hitta nya frivilliga, kunder till sin second hand-butik eller för att nå ut till de som behöver kretsens stöd.
- Fler får veta vad vi gör, vad Röda Korset är och hur de kan bidra i vårt arbete. Vi vill vara Sveriges största kris- och katastroforganisation
- Fler kan vilja engagera sig hos oss och den som redan är engagerad får bekräftelse på att vårt arbete är viktigt vilket kan bidra till att en stannar kvar som volontär eller engagerar sig på fler sätt
- Sociala medier är en bra plattform för att sprida våra ståndpunkter och våra viktiga budskap till fler.
Hur användandet av sociala medier ser ut förändras snabbt och är svårt att förutsäga. Facebook är mycket utbrett och brukar beskrivas som en kanal som ofta används för att hålla kontakten med nära och kära. Just nu är Facebook en bra kanal för att nå personer över 30 år efter som användarna oftast är i den åldern.
Facebook används av många kretsar för att sprida information om Röda Korset, bjuda in till event, kommunicera med frivilliga och för att komma i kontakt med deltagare till olika verksamheter. I Facebooks hjälpcenter finns lättbegripliga guider och all information du behöver för att starta igång din sida.
En populär mobilapplikation där användare delar bilder och filmer. På instagram är användarna något yngre jämfört med facebook och många använder Instagram för konsumtion, det finns många företag som säljer via instagram. En krets med second hand-butik kan till exempel använda instagram för att visa upp sitt sortiment för potentiella kunder. På Instagrams hemsida finns hjälp för hur du kan skapa ett konto.
Snapchat
Används framförallt av personer upp till 25 år. Frågan är hur de kommer att använda sociala medier när de blir äldre.
Tonalitet i sociala medier
Som alltid när vi agerar i vårt rödakorsuppdrag och i Röda Korsets namn har vi ett stort ansvar för hur vi kommunicerar och att vi agerar i enlighet med Våra sju grundprinciper.
- Dialog. Vi lyssnar och bjuder in till samtal. Vi svarar alltid begripligt och engagerat i det tempo våra olika kanaler kräver.
- Transparens. Vi är öppna med vad vi gör – och varför vi kommunicerar om det. Vår kommunikation ska öka kunskapen om hur vi på Röda Korsett arbetar, vad vi står för och vart pengarna går.
- Trovärdighet. Vi publicerar bara innehåll som är relevant och riktigt. Vi är noggranna med att kolla fakta, statistik och källor. Och vi tydliga med vem som är upphovsman och vem som är avsändare.
- Etik. Vi publicerar aldrig innehåll som kan uppfattas som rasistiskt, sexistiskt eller homofobiskt. Vi undviker generaliseringar och stereotypa bilder av verkligheten.
Hantera kommentarer i sociala medier
Kretsens konto på sociala medier representerar Röda Korset och därför finns direktiv framtagna för hur en får skriva och kommentera på vår sida. Vi har ansvar för vår sida och samtalsklimatet på den. Det innebär att vi tar bort övergrepp och grova avsteg från våra grundprinciper från vår sida.
Det kan vara bra att ha den här texten i beskrivningen av er facebooksida. I vänstra hörnet finns en kolumn där du kan välja “Om” kontot. Klistra gärna in denna text där så är det lätt att hänvisa till våra direktiv som alla besökare på sidan själva kan läsa.
” Röda Korset är en politiskt neutral och oberoende organisation. Vi tar aldrig ställning i konflikter utan ser bara till den enskilda människans behov.
Vi förbehåller oss rätten att radera inlägg och kommentarer med följande innehåll från sidan som:
- strider mot svensk lag.
- inte har koppling till Röda Korsets arbete,
- har ovårdat språk och stötande formuleringar,
- är reklam och/eller länkar med koder för personlig vinning,
- återkommande upprepar samma innehåll om igen. Detta för att sidan inte ska översvämmas av en fråga och det kan finnas användare som vill diskutera andra ämnen.
Användare som lägger upp inlägg och kommentarer med sådant innehåll riskerar att blockeras från sidan.
Eftersom det finns många olika ämnen att diskutera så försöker vi hålla det så att vi diskuterar rätt ämne i rätt tråd och tar bort kommentarer som inte hör till ämnet. Inlägg och kommentarer med olagligt innehåll kan komma att bli föremål för polisanmälan.”
Kommentarer eller inlägg som bedöms ligga i en gråzon
- Uppmana till att hålla god ton och respektera varandra i kommentarsfälten.
- Hänvisa till våra riktlinjer.
- Ta bort / blockera användaren.
Det går att använda negativa kommentarer som en möjlighet att bemöta kritik men också berätta mer om positiva aspekter kring vår verksamhet. Det är ett kraftfullt sätt att generera positivt engagemang. Det är också helt okej att svara att man inte vet eller inte kan svara på någonting, det är bättre än att låta bli.
Här är några bra exempel från Röda Korsets facebooksida på bemötande och svar på kommentarer:
Hänvisa till Röda Korsets officiella hemsida
Sök efter informationen på rodakorset.se och försök så ofta som möjligt att hänvisa frågor som inte rör er egen krets verksamhet till våra officiella uttalanden på rodakorset.se eller till Röda Korsets facebooksida där infoservice kan bemöta dem.
Infoservice – för råd och stöd
Infoservice hanterar och svarar på kommentarer på Röda Korsets facebooksida och instagramkonto. Tveka inte att kontakta Infoservice för råd och stöd generellt eller i specifika sakfrågor.
Rutiner för att namnge och skapa kretsens konto på facebook eller instagram
Då du skapar ett nytt konto på facebook blir du ombedd att fylla i namn, profilbild, plats och kategori.
Namn
Namnet på kontot ska vara: Röda Korset + ort
Då kretsen vill skapa ett konto i sociala medier är det viktigt att namnet på kontot tydliggör att det är kretsen som är avsändaren och att kretsen är del av Röda Korset.
Profilbild
Som profilbild till vänster om namnet rekommenderas denna logotyp:
Logotypen finns att hämta i Mediabanken. Läs mer om logotypen och om hur du loggar in i mediabanken här.
Plats
Om er krets har en mötesplats, klicka i ”har en gatuadress”, och ange adressen.
Kategori
På frågan om att välja kategori, välj ”ideell organisation”.
Annonsering på Facebook
I de fall du har ett behov av att effektivt nå ut med ett budskap på Facebook kan det hjälpa att sponsra ett inlägg på kretsens Facebooksida med pengar för att få en större räckvidd än vad ett vanligt inlägg brukar få. Inlägget kan då exempelvis utformas som en annons. Ofta vill vi annonsera för att få in nya frivilliga till våra verksamheter, men en annons kan även skapas för att informera till exempel om en kampanj, eller ett tillfälle att handla second hand-varor.
Att annonsera på Facebook för att hitta nya potentiella frivilliga har fungerat bra för många kretsar eftersom det ger goda chanser att många i rätt målgrupp får informationen vilket leder till att en större del av dem också anmäler sitt intresse. Nedan följer ett stöd för hur du kan skapa ett sponsrat inlägg. Vi använder rekryteringsannonsen som exempel, men budskapet i annonsen kan anpassas efter aktuellt behov.
Att tänka på innan du skapar en annons
Checklistan nedan kan användas i förberedelserna att skapa annonsen. Diskutera gärna tillsammans med andra i din krets för att få en bra bild av hur ni lättast kan uppnå önskat resultat.
- Definiera ett tydligt syfte med inlägget: Vad vill vi att mottagaren ska känna eller göra? Är det en rekryteringsannons vill vi att potentiella nya frivilliga klickar sig vidare för att läsa mer om uppdraget och anmäla sitt intresse. Se till att länken till annonsen i ReachMee finns med i inlägget så att de som är intresserade av uppdraget snabbt kan få reda på detaljerna om vad uppdraget innebär och ta kontakt. Tidigare erfarenheter visar att det är lättare att rekrytera frivilliga genom annonsering till specifika frivilligroller om det redan i ReachMee finns information om uppdragets omfattning och vilket ansvar det innebär. Läs mer om uppdragsbeskrivningarna här.
- Identifiera din målgrupp: Vilka riktar sig inlägget till? Det kan vara personer i en viss ålder, på en viss geografisk plats eller med specifika intressen. Vid rekrytering av frivilliga vill de ofta kunna ta sig till sina uppdrag eller till vår lokal med lokaltrafik eller bil på rimligt avstånd. Facebook har en funktion som gör att annonsen visas för personer som bor i de områden vi själva väljer.
- Formulera ett tydligt budskap. Endast ett budskap per inlägg. Det ska vara tydligt för mottagaren vad vi vill att den ska känna eller göra. Håll det kort och enkelt och undvik internt rödakorsspråk. Tänk på vilken målgrupp ni har när ni formulerar texten och väljer bild till annonsen.
- Tajming. När är den bästa tiden för den här informationen? När är målgrupperna mottagliga? Och när passar det bäst för kretsen att introducera nya rödakorsare? Mer stöd för frivilligrekrytering finns här.
- Budget. Hur mycket får annonsen kosta? Ju större budget desto större effekt har annonsen. Facebook kommer portionera ut budgeten över den livslängd som du anger. Hög budget och kort livslängd kommer att ge en väldigt intensiv spridning. Försök ha en bra balans för att annonsen inte ska uppfattas som spam eller bara drunkna i mängden. Här gäller det att pröva sig fram till vad som fungerar bäst.
Praktiska förberedelser
- Kontokort. För att sponsra ett inlägg behöver kretsen ha en egen Facebooksida och ett kontokort kopplat till sidan. Information om kontokort kan fyllas i när du skapar inlägget.
- Annons på ReachMee. Inlägget på Facebook består i huvudsak av länken till ReachMee och sidan “Engagera dig” där detaljerna om uppdraget finns tillsammans med intresseanmälan.
När du klistrar in länken för er annons på sidan “Engagera dig” i inlägget på kretsens Facebooksida hämtas bilden och titeln från ReachMee automatiskt och det är det som kommer att synas mest. ReachMee - Kom igång att rekrytera digitalt med hjälp av ReachMee
För att annonsen skall bli tydlig är det viktigt att det i texten till inlägget eller i titeln i ReachMee framgår var uppdraget sker och vilket sorts frivilliguppdrag det gäller. Formulera gärna texten kort, tydlig och inspirerande. Här är ett exempel på en titel som innehåller den viktigaste informationen:
"Frivilliga sökes till second hand-butiken i Örebro"
Sponsra ett inlägg – steg för steg
- Publicera inlägget med länken till ReachMee på er sida.
- Välj inlägg från sidan och tryck på ”Marknadsför inlägg”
- Välj målsättning
- Välj målgrupp
- Klicka ur ”Automatiska placeringar”. Klicka i Instagram om kampanjen ska köras där också (kräver att kretsen har ett Instagramkonto som är kopplat till Facebooksidan).
- Sätt budget
- Välj tidsperiod (hur länge skall inlägget sponsras)
- Klicka i ”Spåra konverteringar”
- Välj rätt konto och betalningsmetod
- Förhandsgranska annonsen för samtliga flöden (kontrollera att annonsen ser bra ut i dator, mobil och på Instagram, om ni har valt att visa annonsen där)
- Klicka på den blå knappen ”Marknadsför”
Nu är inlägget sponsrat.
Instruktionsvideo för att skapa ett sponsrat inlägg
För dig som vill skapa en annons relaterad till second hand utöver rekrytering med länk till ReachMee finns en mall för annonsering i Föreningsbutiken. Föreningsbutiken - via Åtta.45
Avancerad annonsering
För dig som är intresserad av att ta nästa steg och utforska fler möjligheter med att annonsera finns mer detaljerat målgruppsarbete och annonsanpassning om du har ”Business Manager.”
På facebooks hemsida finns många bra e-utbildningar för alla nivåer av marknadsföring (nybörjare-expert) och tydliga steg-för-steg-guider.
Tips och råd för att arbeta med sociala medier i kretsen
Utse ansvarig
Utse en eller flera i kretsen som kan vara ansvariga för sociala medier. Den som är administratör för kontot har mycket makt över kretsens kommunikation utåt. Var varsam med att dela ut administratörsbehörighet. Tilldela behörighet till den eller de som är lämpliga, se till att alltid ha en administratör för sidan och att ansvarsfördelningen är tydlig om ni är flera. Vem gör vad och när. En tydlig ansvarsuppdelning gör informationen klarare och förhindrar missuppfattningar.
Mottagaren har ett ”always on”-tänk kring närvaron i sociala medier. Det är viktigt att vara närvarande och regelbundet svara på frågor och finnas tillgänglig för informationsutbyte. Kom ihåg att sociala medier är ett samlingsnamn på kommunikationskanaler som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra. Nästan alla i Sverige använder Facebook regelbundet och man gör det främst för att hålla kontakten med familj, vänner och varumärken som man tycker om eller stöttar. Det finns en förväntan på interaktion från era följare på Facebook och inlägg som genererar interaktion är alltid de som får bäst gehör. Uppmuntra och bjud in till interaktion men säg nej till det som inte hör hemma.
Ha gärna en struktur för eventuell överlämning av kunskap kring kontot och de lösenord som krävs så att någon annan i kretsen kan ta över vid behov.
Gör en kalender för kretsens aktiviteter på social media
För att få en överblick över kretsens kommunikation via sociala medier kan ett verktyg vara att göra en kalender där viktiga datum och perioder står med. Kanske deltar kretsen i vårkampanjen för insamling, planerar att delta på en lokal julmarknad eller vill informera när verksamheter startar upp? På så vis blir det lättare att planera för kommunikationen, och underlättar vid en eventuell överlämning.
Uppdaterad .