Kretssammangående - bakgrund, syfte och framtid
Råd och stöd för kretsar som går samman
Exempelbanken - kretsar berättar om sina erfarenheter av att gå samman
Råd och stöd till likvidatorer
Guide för kretsar som går samman
Kretssammangående - bakgrund, syfte och framtid
I vår strategiska inriktning har Röda Korset bestämt att vi vill möta de största humanitära behoven, vi vill agera snabbt i en kris och vi vill vara en röst för människor i utsatta situationer. För att kunna göra det beslutade Riksstämman 2019 att vi, med sikte på år 2023, ska organisera oss i kommunkretsar och rödakorsgrupper. Detta är ett av de kliven vi ska ta för att bli en ännu mer handlingskraftig och tydlig organisation. Det är alltså ett beslut fattat av Svenska Röda Korsets högsta beslutande organ och därför ett beslut som berör alla kretsar. Det är särskilt viktigt att kretsar som har en mycket komplicerad process eller situation inte väntar till 2023 med sammangående utan påbörja dialog med enhet Kretssammangående. Läs mer i den strategiska inriktningen.
År 2023 kommer Svenska Röda Korset vara organiserat i cirka 300 kretsar enligt vår strategiska inriktning. Det betyder att flera kretsar kommer att gå samman de kommande åren. Allt fler kretsar väljer också att, samtidigt med sammangåendet, skapa rödakorsgrupper för att behålla engagemang och närvaro över hela kommunen.
Råd och stöd för kretsar som går samman
Riksstämman beslutade att kretsar ska få bästa möjliga stöd i sammangåendeprocessen. Här finns en samlad lista över de olika sätten kretsar kan leta information och stöd på.
Rednet och Infoservice
På denna sida på Rednet finns samlat material om sammangående. Om ni inte hittar informationen ni söker på denna sida kan ni se Guide för kretsar som går samman. Om ni som krets behöver vidare stöd kan Infoservice ge råd eller guida vidare till bästa möjliga support i era frågor.
Regionrådet
Kretsarna äger själva processen i sammangåendet men en viktig del av stödet är en löpande dialog med regionrådet i respektive region. Här finns kontaktuppgifter till just ert regionråd.
Enhet Lokal och regional utveckling
Enhet Lokal och regional utveckling har i uppdraga att samlat stötta kretsar och regionråd vid verksamhetsutveckling och vid kretssammangående.
Enheten kan till exempel hjälpa till med:
- Vara ett stöd i hela processen från start till dess sammangåendet är klart
- Stötta i personalärende eller frågor kopplat till stadgar, föreningsfrågor, avtalsfrågor och bokföring
- Bidra när en ny gemensam arbetskultur i en kommunkrets ska byggas och hur rödakorsgrupper i den nya kretsen kan etableras och inkluderas
- Processleda möten
Kontakta Infoservice om ni behöver support av enhet Lokal och regional utveckling.
Styrgruppen för kretssammangående
Styrgruppen är en grupp förtroendevalda som tillsattes på Svenska Röda Korsets styrelsemöte den 13 september 2019. Styrgruppen kommer att styra och följa utvecklingen med kretssammangående. Svenska Röda Korsets styrelse har också delegerat rätten att besluta om undantag från kommunkretsar till styrgruppen (se bilaga längre ner på sidan).
Mallar och bilagor
Längst ner på denna sida finns material som kan vara till hjälp för kretsar som går samman (protokollsmall/dagordningsmall, ansökan om namnbyte, ansökan om att bilda rödakorsgrupp, mall för slutredovisning för likvidatorer, råd och stöd till likvidatorer). Se också Guide för kretsar som går samman.
Exempelbanken
I exempelbanken hittar du kretsars berättelser om deras sammangående. På redcross.se kan ni söka på olika kommuner och hitta kretsars lokala webbsidor med bland annat kontaktinformation. Det går också bra att kontakta Infoservice för kontaktuppgifter till kretsarna i exempelbanken.
Råd och stöd till likvidatorer
När en krets ska lägga ner eller gå samman med en annan krets ska kretsstämman välja två likvidatorer som kan avsluta kretsens avtal, bankkonton et c. Se bilagorna längst ner på sidan om du som likvidator vill ha stöd i ditt uppdrag.
Uppdaterad .