SEO - vad är sökmotoroptimering?
SEO står för Search Engine Optimization. SEO är det långsiktiga och tålamodskrävande arbetet med att optimera en webbplats så att den hamnar högt upp bland de “organiska” sökresultaten i Google. Organiska sökträffar är de som inte är betalda annonser.
Varför pratar vi bara om Google?
Google står för 95 % av söket i Sverige och 90 % globalt. Google vill göra sina kunder (alla internetanvändare!) nöjda. Därför premierar de webbplatser med innehåll och användarupplevelser (UX) som är genomarbetade, unika och tekniskt problemfria.
Hur viktigt är SEO på rodakorset.se, vi gör ju ändå så mycket annonsering?
Ungefär 60% av trafiken till rodakorset.se kommer från organiskt sök. Genom att sökmotoroptimera vårt innehåll så kan vi få mer långsiktig trafik, utan att betala för annonsering.
Hur arbetar man med SEO?
I praktiken handlar SEO om löpande arbete som innefattar innehållsproduktion, analys, länkbyggande och optimering av plattformens tekniska förutsättningar. Du skapar organisk trafik genom att ta hänsyn till Googles algoritmer. Med andra ord, deras riktlinjer för vad som betraktas som bra sökresultat.
Hur sökmotoroptimerar jag en sida?
Innehåll som publiceras på webben bör alltid vara SEO-vänligt. Google rangordnar alla webbplatser (och webbsidor) utifrån en rad olika faktorer. Deras “rankning” baseras på kvaliteten och relevansen av innehållet, sidornas laddningstid, mobilanpassning, användarupplevelse och navigation, rätt användning av metadata (t.ex. metatitlar), tillgänglighet, samt länkar från andra högkvalitativa webbplatser.
Varje sida ska ha ett syfte och mål, hålla sig till ämnet, vara indexerad och optimerad. På så sätt kan Google hitta sidan och visa den som svar på en relevant sökning.
Sökordsanalys
Sökordsanalys handlar om att hitta de sökfraser som används av Röda Korsets målgrupp när de söker på nätet. Din sökordsanalys ger dig också värdefull information om sökarens behov och preferenser.
- Vi använder plattformen SEMrush och SEO-verktyget Keyword Magic Tool för att sålla fram relevanta sökfraser.
- Manual till SEMrush hittar du här och som bilaga längst ner på sidan.
Planera din sida
- Formulera syftet med sidan, gärna tillsammans med den som äger innehållet.
- Besluta vad du vill att besökaren ska göra – välj CTA (call to action).
- Prioritera sökord för innehållet.
- Bestäm när och hur innehållet ska följas upp.
- Skapa sida i Optimizely, på rätt plats i URL-strukturen.
- Gör en kort URL (helst inte längre än 76 tecken) och använd det prioriterade nyckelordet tidigt i URL:en .
- Under SEO-fliken: Skriv en unik och beskrivande metatitel med både nyckelordet + varumärket. Skriv en indragande metabeskrivning som gör att användaren vill klicka in på sidan och läsa mer.
- Det här verktyget kan du använda för att se hur din sida kommer att se ut i sökresultatet på Google: https://seomofo.com/snippet-optimizer.html
Skriv alltid med användaren för ögonen
Du skriver för läsare i första hand och sökmotorer i andra hand. Det gäller att fånga webbresenären snabbt och hålla kvar intresset. Digitalt innehåll har normalt högre läsmotstånd än när du läser på papper.
- Ta hjälp av tipsen i Skriva för webben.
Tillgänglighetsanpassning
Google tar hänsyn till tillgänglighet när de rankar en webbplats. En sajt (eller enskild webbsida) ska vara lätt att använda, navigera, läsa och förstå. Ett exempel på hur vi anpassar vår webbplats är genom att tillgängliggöra alla bilder och videor med så kallade “alt-texter” – osynliga bildtexter som beskriver motivet i några ord. Alt-texter är viktiga för personer med synskador eller andra som använder skärmläsare på webbplatsen. Bilder med alt-text premieras också i Google Images.
Analysverktyg
Att basera beslut på data är ett vinnande koncept i digitala sammanhang. Därför spelar analysverktyg en viktig roll i ett hållbart SEO-arbete.
Det finns olika verktyg för analys och uppföljning av SEO. Google Analytics är troligtvis det mest kända, men det finns också många bra funktioner i SEMrush. Förutom dessa är Google Search Console ett användbart hjälpmedel. Det här gratisverktyget hjälper redaktörer att övervaka webbplatsens synlighet vid sök, men det kan även användas för att hålla koll på sajtens hälsa rent allmänt.
Externa länkar
Många företag jobbar aktivt med länkbygge. Det är ett viktigt SEO-område som syftar till att skaffa “backlinks” eller baklänkar. Ju fler externa domäner som länkar till din sajt, desto mer trovärdig/populär upplever sökmotorer att den är. Lite förenklat värderas varje länk som en “röst” på din webbplats eller webbsida – vilket påverkar hur den presterar i sökresultat. Särskilt tungt väger länkar från domäner med stor auktoritet, t.ex. myndigheter eller dagstidningar.
Djupdyk: Crawling, indexering och rankning
Hur fungerar Google? Lite förenklat har sökmotorer tre funktioner:
1. Crawlning – att “crawla” webben via varje URL de hittar. Målet är att genomsöka och hitta nytt och uppdaterat innehåll med hjälp av sökrobotar – så kallade “crawlers”. Att webbsidor är tekniskt tillgängliga för de här genomlysningarna är helt avgörande (såvida du inte har särskilda skäl att blockera innehållet). En sökrobot, t.ex. Googlebot, ska lätt kunna hitta länkar för att sedan läsa in och indexera informationen.
2. Indexering. Sökmotorer lagrar och organiserar informationen som dyker upp vid crawlingen. När en sida väl finns med i en sökmotors index – deras enorma databas – kan den visas som en sökträff för relaterade frågor.
3. Rankning. Med “ranking” menar man sökmotorns listande av webbsidor i sökresultat.
När man googlar en sökfras sorteras resultat från mest relevant till minst relevant. Helst vill man vara nummer ett i rangordningen, eftersom sökaren enklast hittar sidan här. Den sida som är högst upp får långt fler besök än sida 2, osv.
Google har komplexa algoritmer (kriterier och riktlinjer) som bedömer var din sida hamnar. De lyfter webbsidor som bäst besvarar en fråga, har unikt, välskrivet och tillgänglighetsanpassat innehåll, söktermer som används strategiskt, snabb sidladdning, osv. Genom att utveckla dessa områden kan du höja din rankning.
Läs även:
Uppdaterad .