Att bedriva verksamhet som innebär matutdelning kallas för materiellt bistånd. Riktlinjer för materiellt bistånd tydliggör uppdraget. Svenska Röda Korsets Skyddspolicy ger ytterligare stöd.
1. Behov
- Börja med att göra en behovsundersökning i er krets för att få en bild av utsattheten i ert lokalsamhälle.
- Vilken sorts aktivitet möter behovet bäst? Exempel på aktiviteter kan vara utdelning av matkassar, färdiglagade matlådor, matcheckar eller gemensam matlagning.
- Undersök vilken sorts aktivitet som möter behovet bäst. Exempel på aktiviteter kan vara utdelning av matkassar, färdiglagade matlådor, matcheckar eller gemensam matlagning.
- Se över möjlighet och rättighet till annat stöd för de personer ni möter. Ett exempel på hänvisningslista finns på sidan Starta och bedriva verksamhet - Tak över huvudet, kläder och mat.
2. Grundläggande förutsättningar
- Se över vilken lokal eller plats som verksamheten ska utgå ifrån, exempelvis kretsens mötesplats, mobila mötesplatser eller andra organisationers lokaler.
- Se till att det finns tillräckligt utrymme för förvaring av matvaror (kylskåp, frys med mera).
- Läs om rekommendationer för förvaring av mat på Livsmedelverket
- Säkerställ att platsen tillgänglig. Läs mer om tillgänglighet och mångfald.
3. Inför start av verksamhet
- Se redan vid starten över alternativ för hur ni kan avsluta verksamheten. Det är viktigt för att inte riskera att göra skada eller lämna människor utan hänvisning.
- Upprätta en handlingsplan för stöd vid händelse av en incident. Den ska innehålla vem ni ska kontakta när något sker, exempelvis styrelse eller Tjänsteperson I Beredskap- TIB. Behöver kretsen mer stöd i arbete med säkerhet, kontakta säkerhetsansvarig på Svenska Röda Korset via Infoservice.
4. Om servering sker i egen lokal/mötesplats
- Säkerställ att lokalen är tillräckligt stor – bedöm hur många som kan befinna sig i den samtidigt.
- Möblera på ett sätt som gör att deltagarna sitter med lämpligt avstånd till varandra i enlighet med rådande rekommendationer.
- Upprätta hygienrutiner. Säkerställ tillgång till tvål, pappersservetter och ge en frivillig uppdraget att informera och kontrollera att hygienen sköts.
5. Inför varje pass
- Samla de frivilliga, gå igenom vem som gör vad på vilka tider.
- Kontrollera att material som behövs finns tillgängligt.
- Checka av att alla känner sig trygga med uppgiften.
- Tips: Titta igenom självbedömningsformuläret i Säkerhetsguiden Var försiktig!
6. Genomförande
- Ha koll på varandra så ni kan hjälpa och stötta om en kollega får bekymmer.
7. Efter varje pass
- Titta igenom lokalen/platsen och städa – Glöm inte att desinficera borden.
- Fundera över hur många ni mött under passet. Frivilligledare eller utsedd person tar in statistik.
- Checka av om någon haft ett samtal som upplevts svårt och prata igenom det så hen känner sig stöttad.
- Se över om det finns särskild information ni behöver förbereda eller hitta till nästa gång.
Uppdaterad .