Här samlas en rad tips och verktyg att ta hjälp av för att skapa bra förutsättningar för lärande under möten, utbildningar och andra samlingar. Sidan kommer att fyllas på efterhand och inleds med några tips vid digitala tillfällen.
Avsätt tid för att kontrollera tekniken
Skapa en närvaro i det digitala rummet
Utgå ifrån deltagarnas "varför"
Undvik att föreläsa
Använd dig av reflektion
Fokusera på deltagarna
Avsätt tid för att kontrollera tekniken
Det kan verka självklart, men tid för teknikstrul glöms faktiskt ofta bort. Det tar tid från den viktiga mötestiden om tekniken inte fungerar. Skapa utrymme i din planering så att deltagarna kan logga in i mötet en stund innan själva mötet. Då har alla tid att kontrollera om mikrofon, kamera och uppkoppling fungerar. Det blir också en stund att småprata lite innan mötet. Om ditt möte startar 18:00 så informera redan i kallelsen att den tekniska incheckningen börjar 17:45. Är det ett stort antal deltagare så ge dig själv och deltagarna en halvtimme för detta moment. Det ger dig och deltagarna en chans att börja utbildningen eller mötet på utsatt tid. Är det många av deltagarna som är ovana och osäkra så kan du även erbjuda ett tillfälle en till två dagar innan för att logga in på prov.
Skapa en närvaro i det digitala rummet
Det är lätt att som deltagare uppleva ett avstånd till utbildaren eller mötesledaren. Det digitala rummet kan upplevas som ovant och faktiskt litet skrämmande. Det fysiska avståndet kan upplevas som ett mentalt avstånd. Därför är det viktigt att du skapar en avslappnad atmosfär i det digitala rummet. Det kan du börja göra redan genom ditt sätt att prata med deltagarna under den digitala incheckningen. Men det handlar också om deltagarnas ”mentala incheckning”. Den mentala incheckningen kan genomföras på olika sätt – antalet deltagare styr förutsättningarna. Vid ett mindre antal kan du exempelvis låta alla deltagare kort berätta var de befinner sig rent fysiskt och vad de ser när de tittar ut genom fönstret. Du kan också be dem uttrycka sina förväntningar på utbildningen/mötet. Vid ett större antal deltagare finns inte tid att gå laget runt, då finns det andra sätt för deltagarna att checka in mentalt. Du kan be dem svara på en fråga i möteschatten eller be dem använda andra funktioner i det digitala rummet för att aktivera dem från början. En viktig del i att skapa närhet är att alla har på sina kameror. Det finns tillfällen då hastigheten på bredbandet skapar begränsningar men det bästa är om alla använder kameran.
Utgå ifrån deltagarnas “varför”
Börja utbildningen eller mötet med att fråga om deltagarnas förväntningar. Vad vill deltagarna lära sig? Vad vill de åstadkomma och vad vill de uppnå? Vilka mål med mötet har de? Genom att fråga deltagarna och försöka anpassa mötet eller utbildningen efter deras “varför” motiverar och inspirerar du deltagarna. Ge deltagarna de verktyg de har behov av. Sannolikheten att de kommer använda kunskapen i sin vardag ökar och upplevelsen av att kursen ger ett värde.
Undvik att föreläsa
Föreläsning är den minst effektiva metoden om du vill maximera lärandet. Ska du som ledare vara tyst hela tiden? Nej! Flytta fokus till att leda och facilitera lärandet. Ställ frågor, introducera, sammanfatta, red ut och förstärk. Lärandet sker när deltagarna interagerar med och reflekterar över innehållet.
Vi kommer aldrig helt ifrån föreläsande men håll det kort och lägg fokus på andra metoder. Vid online-kurser där deltagarna deltar över video är det ännu viktigare att inte ha långa pass med föreläsningar. Att befinna sig framför skärmen är mer tröttande än att befinna sig i en gemensam lokal.
Skapa tillfällen för deltagarna att vara aktiva och involverade, på så sätt förstärker du och stöttar lärandet.
Använd dig av reflektion
Att reflektera bidrar till ökad öppenhet för det som utbildningen/mötet ska handla om, gör oss litet mer nyfikna och knyter också ihop utbildningen/mötet med befintlig kunskap. Deltagarna kan bli medvetna om ett behov av att lära sig mer. Reflektion gör oss mer närvarande i nuet.
Skapa gärna utrymme för reflektion flera gånger under utbildningen/mötet. Deltagarna ”landar” och den nya kunskapen fäster bättre i minnet. Träna på att ställa frågor som stimulerar reflektion. Exempel på frågor:
Vad skulle hända om…? Hur kan du använda den här kunskapen? Hur känns det så här långt? Vad har du lärt dig så här långt? Hur kan du använda den här kunskapen? Hur arbetar du med detta idag? Finns det några hinder för att använda den här kunskapen?
Fokusera på deltagarna
Lärande inträffar när deltagarna är aktiva och delaktiga. Försök att se dina deltagare. Hänger de med? Är de engagerade? Deltar de i samtal och övningar?
Testa olika sätt att engagera deltagarna. Deltagarna kan läsa, lyssna, se på film, lösa problem, diskutera, samtala, rollspela, undersöka, reflektera osv.
Uppdaterad .