Frågor om asylprocessen, förvar, förvarstagnas rättigheter, Röda Korsets verksamheter med mera är ofta komplicerade och kräver professionellt stöd och svar. Som besökare behöver du inte kunna svara på allt, men du behöver kunna hänvisa till andra säkra källor som kan ge korrekt information.
Ditt huvuduppdrag är att ge psykosocialt stöd genom samtal och aktiviteter. Det enskilda behovet ska styra det stöd vi ger. Genom att hänvisa till andra som har efterfrågad kunskap bidrar vi till att stärka människor i att fatta egna informerade och välgrundade beslut.
Det är viktigt för Röda Korsets och besökarnas förtroende att förvarstagna hänvisas till säkra källor för information. Nedan ser du de vi vanligtvis hänvisar till.
Migrationsverkets personal
Det finns flera olika roller bland Migrationsverkets personal på förvar. Personalen på förvaret har ett krav på service till den enskilde förvarstagen enligt förvaltningslagen. Förvarshandledare säkerställer att förvarstagna finns tillgängliga för utredning eller återvändande samt för att upprätthålla en god säkerhet i låst miljö. De ska ge service och stöd till förvarstagna och motivera till ett frivilligt återvändande. Migrationshandläggare handlägger, utreder och driver ärenden mot beslut samt informerar, vägleder och ger service till förvarstagna. Teamledare leder och planerar arbetet för team av förvarshandledare och migrationshandläggare samt övrig verksamhet. I uppdraget ingår att stötta medarbetarna för att dessa ska nå uppsatta mål. OS-handläggaren ansvarar för och planerar aktiviteter och organiserad sysselsättning för förvarstagna. Vanligtvis är OS-handläggarna kontaktpersoner till besökande organisationer och medverkar vid Migrationsverkets introduktion, fortbildningar och träffar med besökare.
Sjuksköterskan på förvar
På varje förvar finns en eller flera sjuksköterskor som jobbar inom regioner och är anställda på den vårdcentral som ligger närmast respektive förvar. Förvarstagna besöker sjuksköterskan i förvarets lokaler. En tid kan bokas genom att en lapp lämnas i sjuksköterskans brevlåda, en brevlåda som enbart hanteras av vårdpersonalen. På förvaren finns det tillgång till hälso- och sjukvård. Förvarstagna har även rätt till vård samt tandvård i samma omfattning som för asylsökande. Det är regionerna som ansvarar för hälso- och sjukvården på förvaren, inte Migrationsverket eller Migrationsverkets anställda.
Offentliga biträdet
När en person frihetsberövas genom att tas i förvar kan ett offentligt biträde förordnas för att bistå den förvarstagna under förvarsprocessen. Vid verkställighetsförvar, som rör verkställighet av avvisning eller utvisning, där personen hållits i förvar i mer än tre dagar ska offentligt biträde förordnas. I andra fall när en person hållits i förvar i mer än tre dagar bör offentligt biträde förordnas. När personen tagits i förvar enligt Dublinförordningen kan offentligt biträde också förordnas. Barn som saknar vårdnadshavare i Sverige har rätt till offentligt biträde omedelbart. Det offentliga biträdet är inte utsett för att företräda den förvarstagna i frågor relaterat till uppehållstillstånd utan är i dessa fall endast förordnad för att bistå i förvarsärendet. Ett offentligt biträde är en advokat, biträdande jurist på advokatbyrå eller annan person som anses lämplig för uppdraget att företräda den förvarstagna. Den förvarstagna kan lämna önskemål om vem som ska utses som offentligt biträde. Personen som den förvarstagne önskar ska utses om det inte finns särskilda skäl emot det. Det offentliga biträdet utses, eller förordnas, av Migrationsverket eller domstol.
Advokat/jurist/ombud
I vissa fall har förvarstagna kontakt med en egen, privat advokat/jurist eller ett ombud som företräder dem i andra frågor än förvar. Det kan gälla asyl, anknytning eller arbetstillstånd. Vanligtvis bekostas advokaten eller juristen i dessa fall av den förvarstagne själv detta då det offentliga biträde som representerade den förvarstagne under asylprocessen har avslutat sitt uppdrag när beslut fattas om förvar. Ett ombud kan även vara en person som inte är jurist eller advokat, exempelvis en närstående, som fått fullmakt för att företräda den förvarstagne.
Röda Korsets migrationsrådgivning
Som ett komplement till myndigheter erbjuder Svenska Röda Korsets migrationsrådgivare och jurister migrationsrådgivning i form av neutral information kring asyl, återvändande, förvar och familjeåterförening, om vilka regler som gäller enligt svensk och internationell lagstiftning, hur ansökningsprocessen går till, möjliga alternativ efter avslutad asyl- eller familjeåterföreningsprocess och stöd för att söka efter saknade familjemedlemmar.
Röda Korsets Vårdförmedling
Svenska Röda Korset har anställda sjuksköterskor som hjälper till med hänvisning till och kontakter med den ordinarie sjukvården i syfte att asylsökande och migranter ska få den vård de har rätt till. Även personer i förvar kan kontakta Röda Korsets vårdförmedling om de har frågor om vården som ges i förvar.
Här hittar du svar på frågor om asyl och förvar
Här hittar du svar på frågor om rättigheter i förvar
Här hittar du svar på frågor om Röda Korsets verksamheter
Här hittar du svar på frågor om blandade ämnen
Uppdaterad .