På denna sida finns information om vanliga frågor kring Asyl och förvar som förvarstagna tar upp vid samtal under besök. Syftet är att ge dig som är besökare grundläggande och lättillgängliga svar på eventuella frågor och funderingar.
Här finns också hänvisning dit förvarstagna kan vända sig för att få mer information, och eventuellt stöd. Ofta gäller frågorna komplicerade ämnen och kräver professionellt stöd och svar. Som besökare behöver du inte kunna svara på allt, men du behöver kunna hänvisa till andra säkra källor som kan ge korrekt information. Ditt huvuduppdrag är att ge psykosocialt stöd genom samtal och aktiviteter.
Här hittar du svar på frågor om rättigheter i förvar
Här hittar du svar på frågor om Röda Korsets verksamheter
Här hittar du svar på frågor om blandade ämnen
Asyl och förvar
Asylprocessen
Asylskäl som inte prövats
Förvar: Grunder
Alternativ till förvar
Avskiljande och placering
Återvändande
Asylprocessen
Ansökan
Ansökan om asyl görs hos Migrationsverket. Om Sverige ansvarar för asylprövningen får den asylsökande förklara varför han eller hon behöver skydd i Sverige. Den asylsökande får hjälp av tolk och offentligt biträde.
Asylutredning
När en person ansöker om asyl startas en utredning där den asylsökande tillsammans med sitt offentliga biträde ska ta fram fakta och material som talar för rätt till asyl.
Beslut
- Om den asylsökande anses behöva skydd, beviljas han eller hon uppehållstillstånd i Sverige.
- Om den asylsökande anses sakna skyddsbehov ska personen utvisas. Beslutet kan överklagas till en migrationsdomstol.
- Om migrationsdomstolen avslår överklagandet kan den asylsökande överklaga till Migrationsöverdomstolen, men där beviljas bara prövningstillstånd om domstolen anser att det begåtts grova processuella fel eller om målet innehåller en oklar juridisk fråga som domstolen anser att den bör ta upp för att ge vägledning kring. Om Migrationsöverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd gäller det som migrationsdomstolen slog fast i sin dom.
Avslag
Den som fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige. Görs det inte frivilligt inom tidsfristen för frivillig avresa och om personen inte samarbetar med Migrationsverket kring ett återvändande riskerar personen att sättas i förvar. Om tvång anses nödvändigt är det Polismyndigheten som verkställer Migrationsverkets beslut. Om en person inte samarbetat kring återvändande kan Migrationsverket överlämna verkställigheten av utvisningsbeslutet till Polismyndigheten. Även Polismyndigheten kan fatta beslut om förvar.
Migrationsverkets personal på förvar har en serviceskyldighet mot personer i förvar. Om någon vill ta del av sina beslut om asyl kan de vända sig till Migrationsverkets personal.
Vid frågor om asyl hänvisas den förvarstagna till:
- Migrationsverkets personal på förvar.
- Det offentliga biträdet, under tidigare asylprocess.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna förkommer andra öppettider.
Asylskäl som inte prövats
Om det framkommer nya omständigheter, exempelvis skyddsskäl som inte prövats, efter beslut om avvisning eller utvisning kan Migrationsverket utreda om det finns hinder mot att verkställa utvisningsbeslutet och bevilja ett uppehållstillstånd eller ny prövning på grund av verkställighetshinder.
Migrationsverket tillämpar Utlänningslagen som ställer mycket höga krav när det gäller vad som betraktas som verkställighetshinder – det är ett så kallat extraordinärt förfarande när ny prövning beviljas på grund av verkställighetshinder. Det går att ansöka om verkställighetshinder flera gånger men bara med hänvisning till helt nya skäl.
Det offentliga biträdet som har förordnats för att bistå i förvarsärendet är inte utsett för att företräda den förvarstagna i frågor relaterat till uppehållstillstånd. I undantagsfall hjälper offentliga biträden till att ansöka om verkställighetshinder, men ersätts inte för arbetet.
Vid frågor hänvisas den förvarstagna till
- Det offentliga biträdet.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna förkommer andra öppettider.
Förvar: Grunder
Ansvar och överklagan
Migrationsverket beslutar om förvarstagande och ansvarar för förvarsverksamheten. I vissa fall tar Polismyndigheten beslut om förvar. Beslut om förvar kan överklagas till migrationsdomstol och därefter till Migrationsöverdomstolen (se ovan om kravet på prövningstillstånd m.m.). De flesta beslut inom förvar kan överklagas.
Grunder
Bestämmelser om grunderna för förvar finns i Utlänningslagen kapitel 10.
En person över 18 år får tas i förvar om
- hans eller hennes identitet är oklar och dennes rätt att vistas i Sverige inte går att bedöma (ID-förvar),
- det krävs för att kunna utreda personens rätt att stanna i Sverige (utredningsförvar),
- det är troligt att personen kommer avvisas eller utvisas (verkställighetsförvar typ 1), eller
- personen snart ska avvisas eller utvisas och det finns risk att personen håller sig undan (verkställighetsförvar typ 2).
Ett barn får bara tas i förvar om
- det är troligt att barnet kommer avvisas omedelbart,
- det är fråga om att förbereda en avvisning i andra fall än ovan eller en utvisning och
- det finns en stor risk att barnet annars håller sig undan samt att uppsikt inte anses tillräckligt.
Ett barn får inte skiljas från båda sina vårdnadshavare genom att barnet eller vårdnadshavaren tas i förvar. Ett barn som inte har någon vårdnadshavare i Sverige får bara tas i förvar om det finns synnerliga skäl.
Tidsfrist
Det finns olika tidsfrister för de olika grunderna, det vill säga hur länge beslutet gäller. För barn gäller särskilda tider. Finns det inte längre grund för att hålla någon i förvar ska beslutet upphävas.
Vid frågor kring grunder för förvar hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar.
- det offentliga biträdet.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna kan andra öppettider förekomma.
Alternativ till förvar
Uppsikt
Istället för förvar ska Migrationsverket eller Polismyndigheten besluta att en person ska ställas under uppsikt om det kan anses tillräckligt. Uppsikt är en mindre ingripande åtgärd och ska därför användas i första hand. Uppsikt innebär att personen regelbundet ska anmäla sig hos Polismyndigheten eller Migrationsverket. Vanligtvis ska personen genomföra besök för att anmäla sig hos den av dessa myndigheter som fattat beslutet en viss tid någon eller några gånger i veckan. Ett beslut om uppsikt tas på samma grunder som ett förvarsbeslut, vilket betyder att för att det ska finnas grund för uppsikt måste det finnas grund för förvar. Ett hinder för att ställas under uppsikt kan vara att personen saknar fast adress eller tidigare hållit sig undan av- eller utvisning.
Den förvarstagne har ett offentligt biträde som kan besvara frågor kring uppsikt. Det offentliga biträdet kan överklaga förvarsbeslutet och begära att personen ska tas ur förvar alternativt att personen, istället för att hållas i förvar, ska ställas under uppsikt istället.
Ett beslut om uppsikt ska omprövas inom sex månader. Finns det inte längre grund för beslutet ska det upphävas.
Vid frågor om uppsikt hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar.
- det offentliga biträdet.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Under helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna kan andra öppettider förekomma.
Avskiljande och placering
Avskiljande
Om den förvarstagna utgör en risk för sig själv eller andra, kan personen avskiljas från de andra på förvaret. Det innebär att personen är inlåst i ett rum separat från övriga förvarstagna och under tillsyn av personal. Avskiljandet ska omprövas var tredje dag.
Barn får aldrig avskiljas.
Placering
Migrationsverket kan bestämma att den förvarstagne ska placeras på kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest om den förvarstagne
- ska utvisas på grund av brott,
- utgör en risk för sig själv eller andra och inte kan avskiljas inom förvarets lokaler, eller
- på grund av praktiska (transporttekniska) skäl måste förvaras någonstans en kort tid innan utvisning, dock längst i tre dygn, eller
- det annars finns synnerliga skäl.
Den förvarstagne ska ges möjlighet till kontakt med personer utanför och ha samma lättnader och förmåner som vanliga förvarstagna. Tillgången till besök, kontakt med andra och andra förmåner är generellt mer begränsad på exempelvis häkten än förvar.
Barn får aldrig placeras på kriminalvårdsanstalt, häkte eller polisarrest.
Vid frågor avskiljande och placering hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar.
- det offentliga biträdet.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna kan andra öppettider förekomma.
Återvändande
Efter avslag på ansökan om asyl och inför återvändande till hemlandet kan stöd ges av Migrationsverket. Stödet är begränsat till vissa länder. Ansökan ska lämnas i anslutning till att personen har fått beslut om avslag på din asylansökan. Den lämna till Migrationsverket.
Kontantstöd, så kallat återetableringsstöd, betalas ut till personer som ska återvända till ett land där förutsättningarna för återetablering är begränsad på grund av säkerhetsläget. Det finns även andra stödinsatser till personer som behöver hjälp med att komma in på arbetsmarknaden eller behöver juridisk rådgivning.
Aktuell information finns på Migrationsverkets hemsida eller kan ges av Migrationsverkets personal på förvar.
- Migrationsverkets personal på förvar.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, tel. 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Heldagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna kan andra öppettider förekomma.
Uppdaterad .