Här hittar du en kort metod för hur du skriver en nyhet eller annan informationstext.
1. Skriv för att bli läst
Fundera över varför du skriver den här texten. Vill du:
- Informera?
- Engagera?
- Stimulera/inspirera?
2. Vad kännetecknar en nyhet?
- Den avviker från det normala eller förväntade
- Den berör många
- Den är ny och aktuell, ligger i tiden
- Den ligger läsaren nära - antingen geografiskt eller intressemässigt
Stämmer detta med det du ska skriva? Om inte, är det kanske inte en nyhet till Rednet.
3. Prioritera ditt innehåll
Välj ut det som är viktigast. Skriv en lista på de tre saker du måste få med och prioritera de tre sakerna i viktighetsordning. Det är vad en kallar att ”välja vinkel”.
4. Börja med rubriken
Genom att först skriva din rubrik så formar du din vinkel och bestämmer fokus för artikeln. Tänk på vilket tempus rubriken ska ha: presens eller perfekt eller imperfekt beror på om det är en pågående händelse. "Brand härjar i Röda Korsets second hand-butik" funkar medan branden pågår och folk behöver få info där och då, men när det är släckt ger det fel information.
En rubrik bör innehålla ett verb - det är det som skiljer rubriken från en överskrift. En överskrift är till exempel "Intressant undersökning" medan rubriken kan vara "6 av 10 tvivlar på att de får besök när de blir gamla"
5. Ingressen ska locka till vidare läsning
Ingressen ska bygga ut budskapet i rubriken och är inledningen på texten. Den ska inte vara en direkt fortsättning på rubriken utan kunna stå får sig själv och ingressen ska inte heller vara en sammanfattning av hela artikeln. Två meningar är lagom långt.
6. Kontrollera fakta
Se till att siffror och fakta stämmer.
7. Hitta rödakors-tonen
Vi på Röda Korset kämpar för att förhindra och lindra mänskligt lidande och i vår kommunikation vill vi uppfattas som ”de handlingskraftiga medmänniskorna”. Det når vi genom att låta texter (och bilder) vara:
- Aktiva; Visa att rödakorsaren får saker att hända. Sådant som gör skillnad för någon annan. Jobba med texter så att de andas mer närvaro, mer ”på plats”.
- Personliga; Ge oss ett ansikte (många)! Visa upp rödakorsaren och låt det personliga engagemanget synas - känslor och åsikter är välkommet.
Använd gärna personlig avsändare (tex ”Vi i Gnestakretsen har börjat med digitala besök på tre äldreboenden…” istället för ”Gnestakretsen har börjat med digitala besök…” - Varma; Låt empatin för våra medmänniskor synas i text och bild.
8. Aktivera och anpassa texten Använd klarspråk
- Skriv klart: undvik facktermer utan att förklara, interna uttryck, förkortningar
- Skriv enkelt: undvik substantivsjukan, onödiga abstraktioner, långa krångliga meningar
- Skriv kortfattat: välj kortare ord, kortare meningar. En text kan alltid bli hälften så lång och dubbelt så bra.
Tänk på tilltalet och glöm inte känslorna. Verbet är meningens hjärtslag.
Kom ihåg att alltid anpassa texttypen efter sammanhanget. Precis som en notis på DN:s nyhetssidor har ett annat tilltal i språket än en krönika i kulturdelen av samma tidning så har en notis på Rednet en annan ton än en notis på Facebook. På Facebook känner folk dig och är intresserade av dina upplevelser, på Rednet är det informationen om händelsen som är det centrala.
9. Tänk mindre - skriv mer!
Kom ihåg att skrivande är som allt annat, vill du bli bra på det behöver du träna. Ju mer övning desto bättre blir du, och det är själva övandet som är viktigt, inte att tänka och teoretisera kring skrivande.
10. Skrivande är en lagsport
För att bli bra på att skriva behöver du bli bra på att få feedback (och se till att skaffa sig den!). Låt dina kollegor kolla på ditt textutkast och komma med feedback, så lär vi oss tillsammans.
Läs våra Skrivregler och skrivtips
11. Bilden är (minst) lika viktig som texten
Läs Röda Korsets handbok för bilder
Uppdaterad .