På denna sida finns information om vanliga frågor kring blandade ämnen som förvarstagna tar upp vid samtal under besök. Syftet är att ge dig som är besökare grundläggande och lättillgängliga svar på eventuella frågor och funderingar.
Här finns också hänvisning dit förvarstagna kan vända sig för att få mer information, och eventuellt stöd. Ofta gäller frågorna komplicerade ämnen och kräver professionellt stöd och svar. Som besökare behöver du inte kunna svara på allt, men du behöver kunna hänvisa till andra säkra källor som kan ge korrekt information. Ditt huvuduppdrag är att ge psykosocialt stöd genom samtal och aktiviteter.
Här hittar du svar på frågor om asyl och förvar
Här hittar du svar på frågor om rättigheter i förvar
Här hittar du svar på frågor om Röda Korsets verksamheter
Blandade ämnen
Arbetstillstånd
Personer i förvar kan ha arbetat eller fått löfte om anställning i Sverige. Asylsökande har möjlighet att ”byta spår” och ansöka om arbetstillstånd inom två veckor efter avslag. Det ställs bland annat krav på styrkt identitet, villkoren och längden på anställningen, storleken på inkomsten och så vidare. Personer i förvar är vanligtvis hänvisade att lämna ansökan om arbetstillstånd från hemlandet och får komma tillbaka till Sverige, om den beviljas.
Ekonomiskt stöd
Om en person under sin tid på förvaret saknar egna tillgångar har han eller hon rätt till en dagersättning, så kallat LMA eller lagen om mottagande av asylsökande, och i vissa fall särskilt bidrag. En förutsättning är att den förvarstagne informerar om sin ekonomiska situation. I vissa fall kan bidraget sättas ner på grund av egna tillgångar.
Svenska Röda Korset har inga egna möjligheter att erbjuda ekonomiskt stöd, då det inte är förenligt med organisationens stadgar.
Vid frågor om ekonomiskt stöd hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar
Förvarstagna som släpps
I undantagsfall händer det att personer släpps ur förvar. Grunderna för detta kan variera. Om personen har beviljats en ny prövning av asylansökan beviljas de vanligtvis dagersättning och stöd, såsom boende, från Migrationsverket. I annat fall kan personer släppas ur förvar men sakna rätt till LMA. Se Ekonomiskt stöd. Om personen saknar anhöriga och vänner som kan hjälpa till kan i första hand Migrationsverket kontaktas. Dit kan en ansöka om LMA lämnas. I andra hand kan personen vända sig till Socialtjänsten och söka nödbistånd. I sista hand kan organisationer som stöttar hemlösa, papperslösa eller liknande kontaktas. Det varierar på olika orter vilka som kan bistå gruppen.
Vid frågor hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverket
- Socialtjänsten
- Organisationer som stöttar hemlösa
Graviditet
En långt framskriden graviditet kan vara ett tillfälligt hinder att verkställa av- eller utvisningen av en person. Det kan gälla båda blivande föräldrarna. För att pröva saken behöver sökande ha ett utlåtande om antalet uppnådda gravidveckor från läkare som lämnas till Migrationsverket. En blankett finns på Migrationsverkets hemsida.
Vid frågor hänvisas den förvarstagna till
- det offentliga biträdet.
- Svenska Röda Korsets migrationsrådgivning, telefon 020-415 000, öppen onsdagar kl. 09.00 – 12.00. Helgdagar är rådgivningen stängd och under sommarmånaderna förkommer andra öppettider.
Giftermål
Även för icke svenska medborgare eller personer utan uppehållstillstånd finns en rätt att få gifta sig i Sverige. Alla som ska gifta sig i Sverige måste genomgå en hindersprövning. Det sker på ett av Skatteverkets servicekontor. Den sökande ska uppvisa giltigt pass.
Det är inte tillåtet att gifta sig i Sverige om någon av personerna som vill gifta sig är under 18 år, är nära släkt med varandra eller om någon av dem redan är gift.
I Sverige kan vigsel ske inom ett trossamfund (religiös vigsel) eller inför en av länsstyrelsen förordnad vigselförrättare (borgerlig vigsel).
Vid frågor hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar
- Svenska kyrkans besökare på förvar
Media och press
- Svenska Röda Korsets besökare förmedlar inte kontakter med media. Hänvisa förvarstagna direkt till respektive tidning, radio- och TV-kanal.
Religion
På varje förvar finns det ett neutralt religiöst rum, även kallat stilla rum, som kan användas vid behov för bön, andakt eller stillhet. Rummet är konfessionslöst och till för alla.
Det är även möjligt att ta emot besök från representanter från sitt trossamfund.
Vid frågor hänvisas den förvarstagna till
- Migrationsverkets personal på förvar
Uppdaterad .