På den här sidan finns samlad information om nya verksamheter som har utvecklats som en följd av coronaviruset.
Mer om behovsbedömning och annat kretsen behöver se över vid uppstart av ny verksamhet finns här.
Informera och ge psykosocialt stöd i coronatider
Inköp till riskgrupper
Mötesplats för studiero och digitala hjälpmedel
Stödtelefon
Tillverkning av skyddsutrustning
Se även sidan om omställning av befintliga verksamheter under coronainsatsen.
Informera och ge psykosocialt stöd i coronatider
- ”Har du frågor om corona? Vi hittar svaren tillsammans!”
Genom att öka tillgången till verifierad och uppdaterad information kring coronaviruset hos allmänheten kan Svenska Röda Korset bidra till att minska desinformation och stilla den oro många känner i dessa tider. Genom ökad synlighet på offentliga platser kan vi bidra till en känsla av trygghet och närvaro.
Kom ihåg att Svenska Röda Korset inte kan svara på alla frågor eller förväntas ha expertkunskap – vi ger stöd i att navigera i verifierat material och ger inga egna svar.
För att starta upp informationsverksamhet finns här en checklista att ta stöd av.
Checklista med tips och råd för informationsverksamhet i coronatider.
Inköp till riskgrupper
För att stötta riskgrupper och kommuner slöts det den 25 mars en asiktsförklaring mellan fem av Sveriges största frivilligorganisationer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). De fem organisationerna var Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan, Sveriges Stadsmissioner, Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen. Den nationella samordningen genom avsiktsförklaringen har den 31 oktober avslutats.
Kommunerna ansvarar för hur stödet till riskgrupper inom kommunen ska se ut och det finns olika lösningar runt om i landet. Genom behovsbedömning och dialog med kommunen beslutar kretsen vilken verksamhet som ska bedrivas.
Om kretsen har verksamhet kring inköp och leveranser till personer i riskgrupp, finns stödmatierial att använda för att underlätta både samordning och utförande.
Här finns information, vägledning och material för att bedriva verksamhet med inköp till riskgrupper.
Mötesplats för studiero och digitala hjälpmedel
Stora delar av samhället har ställt om till digital verksamhet. Det kan för studerande innebära svårigheter att fullfölja sina studier. Kanske har bostaden inte en säker internetuppkoppling, eller så är det många i familjen som arbetar och studerar hemma. Oavsett anledning så kan en mötesplats för studiero och med tillgång till digitala hjälpmedel vara en viktig resurs för studerande.
Här finns rutiner och råd för mötesplatser för studiero.
Stödtelefon
Under våren såg vi att behovet av en stödtelefon fanns då oron bland allmänheten var större än den hjälp och stöd som fanns att tillgå. Efter att ha analyserat statistik och data från stödtelefonen gör vi nu bedömningen att behoven inte är lika stora och de personer som fortsatt behöver stöd kan få detta på annat håll. Därför avslutas stödtelefonen från och med den 3 oktober. Behoven ändras och vi anpassar ständigt våra verksamheter efter detta. Vi har ställt om verksamheter som ger samtalsstöd och en webbhubb på vår hemsida har lanserats med information kring hur du kan hantera stress och oro kopplad till corona. Ungdomsförbundet har kvar sin stödchatt Jourhavande kompis och även infoservice kommer fortsatt att ge stöd till de som ringer dem genom att hänvisa dem till rätt samhällsinsatser.
Tillverkning av skyddsutrustning
Det är viktigt att det finns en förfrågan från en uppdragsgivare innan verksamhet påbörjas. Uppdragsgivaren kan hjälpa er med viken typ av utrustning som behövs och vilka tillverkningskrav som ställs.
Innan kretsstyrelsen tackar ja till uppdraget kan följande frågor vara bra att fundera över:
- Finns tillräcklig kunskap och information för att kunna genomföra uppdraget?
- Vilka krav ställs på skyddsutrustningen som efterfrågas?
- Finns möjlighet att möta de kvalitetskrav som ställs?
Uppdaterad .