Svenska Röda Korset står inför utmaningar vid rådande omständigheter kring covid-19. Många frivilliga kan inte utföra sitt uppdrag då de tillhör riskgrupp och det är mindre folk i butiker och mötesplatser då samlingsplatser undviks. Detta kan för kretsen innebära inkomstbortfall som bidrar till svårighet att klara befintliga kostnader. Det är viktigt att kretsen i största möjliga mån säkrar befintlig verksamhet och då även inkomster. Nedan följer frågor och svar kring ekonomiska frågor kopplade till rådande situation.
Om krets riskerar att ej klara sina betalningar till följd av inkomstbortfall?
Svar: Kretsstyrelsen kan ansöka om ekonomiskt krisstöd.
Läs mer om ekonomiskt krisstöd och ansök här.
Kan vi få hjälp med sänkt hyra?
Svar: Det ekonomiska krisstödet kan gå till hyra. Ta dock snarast kontakt med er hyresvärd för att inleda en diskussion om hyressänkning.
Mall för brev till hyresvärd hittar du här.
Regeringens beslut om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher söks av hyresvärden.
Läs hela regeringens beslut här.
Hos Boverket finns mer information om vilka som kan söka stödet och hur det fungerar.
Läs mer om stödet med sänkta hyror hos Boverket.
Vi behöver säga upp våra lokaler, hur gör vi?
Svar: En uppsägning av hyresavtal lokal måste alltid ske skriftligt. En rekommendation är att skicka uppsägningen med rekommenderat brev. Datum för uppsägning blir då det datum då brevet lämnades in. I uppsägningen skall anges varför uppsägning sker. Det kan vara för avflyttning. Då skall lokalen lämnas det datum som hyreskontraktet löper ut. Det andra alternativet är att säga upp avtalet för villkorsändring. Då skall det i uppsägningen anges vilka villkor som ställs för att avtalet skall fortsätta gälla. Om hyresgäst och hyresvärd inte kan komma överens upphör avtalet att gälla då kontraktstiden löper ut. Visst stöd kan ges från centralt håll i omförhandlingsärenden.
Kan vi som krets ta del av regeringens åtgärdspaket?
Svar: Då regeringens åtgärdspaket gällande småföretagare främst gäller uppskjuten moms och skatt så berörs ej krets av dessa lättnader då krets ej är momspliktigt. Är kretsen arbetsgivare så finns åtgärder, läs mer här nedan.
FAQ Kretsar med anställda
Vad behöver vi tänka på när vi gör en översyn av personalkostnader?
Skapa en överblick över personalkostnader och uppsägningstider för att veta vilka åtgärder som är mest lämpade utifrån kretsens situation. Kom ihåg att räkna med hela kostnaden inklusive arbetsgivaravgifter, försäkringar och semester. Vidare behöver kretsen skapa sig en uppfattning om hur länge personalen har varit anställd och dokumentera uppsägningstider för att få en uppfattning om vad avvecklingskostnaden kommer att bli om uppsägningar kommer att ske. Utifrån varje krets lokala förutsättningar fattas beslut i vilken omfattning personalkostnader behöver sänkas för att kretsen ska klara sig ekonomiskt över tid. Nedan följer information om olika åtgärder som kan vidtas inom LAS samt stödåtgärder från regeringen som beslutats eller ligger som förslag.
Vilket stöd finns det att få från regeringens stödpaket till arbetsgivare kopplat till sänkta lönekostnader?
Anstånd med skattebetalning
Regeringen föreslår nya åtgärder för att hjälpa företag som drabbats av coronakrisen. Den föreslår till exempel att anståndstiden ska kunna utökas med ytterligare ett år för alla som har beviljats anstånd enligt det nya regelverket. Läs mer om tillfälligt anstånd på Skatteverkets hemsida
För medarbetaren slopas karensavdraget tillfälligt
Ersättning för karens förlängs till och med den 28 februari 2021. Det innebär att den anställde kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens. Ansökan görs via Mina sidor hos Försäkringskassan.
Gällande läkarintyg
Kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden avskaffas tillfälligt.
Uppskjutet krav på läkarintyg från 8:e dagen till den 15:e dagen i sjukperioden förlängs till och med 30 april 2021. Utöver det har Försäkringskassan beslutat att det inte behövs något läkarintyg förrän dag 22 vid ansökan om sjukpenning. Försäkringskassans beslut gäller till och med 31 januari 2021.
Detta gäller inte om du redan är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning. Då behöver du fortfarande ett läkarintyg från och med dag 8 i den nya ökade sjukskrivningen.
Gäller det smittbärarpenning krävs ett läkarintyg från första dagen som visar att du inte får arbeta på grund av risken för smitta.
Vad innebär införande av korttidsarbete (tidigare korttidspermittering)?
Arbetsgivaren kan tillfälligt sänka arbetstiden och därmed lönekostnaden under en period. Arbetstagaren går ner i arbetstid och får ändå ut över 90 procent av lönen. Staten täcker upp stora delar av kostnaden. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.
Avtal avseende korttidspermittering förlängt 2021
Överenskommelse om förlängning av giltighet av centralt kollektivavtal rörande korttidsarbete har tecknats mellan Fremia (tidigare IDEA) och Unionen som ger stöd i Tjänstemannaavtalet . Avtalet träder i kraft omedelbart till och med den 30 juni 2021. Arbetsgivaren ska MBL-förhandla lokalt med Unionen för att träffa lokalt avtal om korttidsarbete för de anställda på er arbetsplats.
Förlängd korttidspermittering i upp till sju månader
Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen har beslutat att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021. I praktiken innebär det att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021.
Under perioden fram till den 30 juni 2021 kommer stödet fortsatt vara förstärkt jämfört med de ordinarie nivåerna i lagen. I januari, februari och mars kommer subventioneringsgraden att vara 75 procent, vilket är samma nivå som stödet ligger på i år. Under april, maj och juni blir subventioneringsgraden 50 procent.
Läs mer om de nya möjligheterna på Tillväxtverket.
Kan man tillämpa olika procentnivåer inom verksamheten?
I och med att vi har en central överenskommelse mellan IDEA och Unionen så kan vi tillämpa olika procentnivåer för olika arbetstagare.
Det är även möjligt att byta omfattning eller att återgå till normal arbetstid. Detta måste dock regleras genom en ny lokal förhandling.
Vilka anställda kan omfattas av stödet?
Stödet omfattar anställda som har varit avlönade 3 månader före Tillväxtverkets beslutat om godkännande och gäller för anställda som arbetsgivaren har varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden. Även arbetstagare som har anställningsstöd från Arbetsförmedlingen inkluderas i stödet.
Hur kan kretsen som arbetsgivare träffa ett lokalt avtal?
- Kontrollera att samtliga tillgängliga åtgärder för hanteringen av de ekonomiska svårigheterna är använda och uttömda. Detta kan röra uppsägning av arbetstagare som inte bedöms vara verksamhetskritiska såsom exempelvis konsulter, inhyrd personal eller tillfälligt anställda.
- Se över vilket behov som finns. Med andra ord, fundera på under vilken period som det är nödvändigt med korttidsarbete, hur mycket som arbetstiden ska minskas samt vilka arbetstagare som ska omfattas.
- Skicka en förhandlingsframställan (mall hittar du här) till Unionen. Fyll i formuläret på Unionens hemsida och bifoga framställan som en fil längs ner i formuläret.
- Mall för förhandlingsprotokoll tillika lokalt avtal finner du här.
- Se checklista för införandet av korttidsarbete lokalt.
Hur går vi till väga om vi behöver säga upp personal för att vi inte har råd att ha dem kvar?
För att säga upp anställda när du har ekonomiska svårigheter är uppsägning på grund av arbetsbrist den sakliga grunden för uppsägningen. För att säkerställa att uppsägningen sker enligt regelverken, kontakta alltid HR via hr-service@redcross.se eller rådgivning via Fremia.
Det är du som arbetsgivare som avgör om det råder arbetsbrist. Arbetsbrist kan vara att det saknas arbetsuppgifter eller att kretsen inte har pengar till verksamheten och lönerna. Du måste förhandla med facket och ska du säga upp fler än fem personer ska du göra en varselanmälan till Arbetsförmedlingen.
Se också Checklista Arbetsbrist på IDEAs hemsida.
Arbetsgivarens uppsägningstid i månader enligt Tjänstemannaavtalet:
Anställningstid hos arbetsgivaren |
Uppsägningstid |
mindre än 2 år |
1 mån |
fr o m 2 år till 4 år |
2 mån |
fr o m 4 år till 6 år |
3 mån |
fr o m 6 år till 8 år |
4 mån |
fr o m 8 år till 10 år |
5 mån |
fr o m 10 år |
6 mån |
Förlängd uppsägningstid i vissa fall enligt Tjänstemannaavtalet:
Om en tjänsteman, som sagts upp på grund av arbetsbrist vid uppsägningsdagen uppnått 55 års ålder och då har 10 års sammanhängande anställningstid, ska uppsägningstiden förlängas med sex månader. Bestämmelsen gäller inte tjänsteman som fyllt 65 år.
Kan varslad och uppsagd personal inkluderas i lokalt avtal om korttidsarbete?
Ja, IDEA och Unionen slöt ett centralt avtal den 2020-04-08 (förlängt till 2021-06-30) som reglerar möjligheten att tillämpa korttidsarbete för personal som är varslad eller uppsagd på grund av arbetsbrist.
I enligt med ordinarie lagstiftning ges stöd enbart för varslad personal, men under undantagsperioden även för uppsagd personal.
Observera att uppsagd personal som omfattas av korttidsarbete får 100% av sin ordinarie lön. Arbetsgivaren får inte dra ner på lönen enligt lagen om korttidsarbete i de fall korttidsarbete tillämpas under uppsägningstid. LAS §12 säger att en arbetstagare som har blivit uppsagd har rätt att under uppsägningstiden behålla sin lön och andra anställningsförmåner även om arbetstagaren inte får några arbetsuppgifter alls eller får andra arbetsuppgifter än tidigare.
Var kan jag hitta mer information?
regeringen.se för uppdaterad information gällande förslag och krispaket
Tillväxtverket för mer information kring korttidsarbete.
skatteverket.se gällande sänkta arbetsgivaravgifter och anstånd
verksamt.se finns bra och uppdaterad information till företag från myndigheter.
Fremia logga in som medlem för att få tillgång till ännu mer information.
Vilket stöd kan krets som är arbetsgivare få från Svenska Röda Korset?
- Sök information på Rednet i första hand
- Kontakta Infoservice Telefon: 0771-19 95 00 mejl info@redcross.se
- Behöver du som chef eller förtroendevald rådfråga generellt ur arbetsgivarsynpunkt eller specifikt vad som gäller i ett personalärende kan du mejla hr-service@redcross.se
Uppdaterad .