På den här sidan finns samlad information och stödmaterial för olika verksamheter. Fokus ligger på omställning av befintliga verksamheter till följd av coronaviruset.
Mer om behovsbedömning och annat kretsstyrelsen behöver se över vid omställning finns här.
Social verksamhet för asylsökande och migranter som läxhjälp, träna svenska, hälsa och gemenskap
Verksamhet genom beviljade regeringsmedel för ensamkommande barn och unga
Verksamhet som möter personer som faller utanför samhällets skyddsnät
Rödakorsvärdar i sjukvården
Besök hos äldre eller ofrivilligt ensamma
Anhörigstöd
Second Hand-butiker
Första hjälpare i Första hjälpen-grupp
Första hjälpen för alla
Se även sidan om nya verksamheter som startats under coronainsatsen.
Social verksamhet för asylsökande och migranter
(exempelvis läxhjälp, träna svenska, aktiviteter för hälsa och gemenskap)
Med hjälp av en behovsundersökning fattar kretsstyrelsen beslut om omställning eller paus av verksamhet.
Förslag på aktiviteter som kan hållas digitalt:
- Träna svenska
- Psykosocial verksamhet med samhällsguidning
- Psykosocial verksamhet med hjälp att stötta upp i skolarbete
Om det inte är aktuellt att ställa om era sociala aktiviteter till digital form, se då över alternativ som inte riskerar att överföra smitta, exempelvis utomhusaktiviteter.
Checklista för stöd vid omställning till digital verksamhet för asylsökande och migranter.
Verksamhet genom beviljade regeringsmedel för ensamkommande barn och unga
Ensamkommande unga som lever i en utsatt situation har stora behov av stöd, även under rådande omständigheter. Genom att ställa om verksamheten kan vi fortsätta bidra till att tillgodose grundläggande humanitära behov.
Verksamheter som planerats ska genomföras med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Använd följande checklista som stöd.
Checklista för omställning av verksamhet med regeringsmedel.
Många kretsar möter nu personer som plötsligt släppts från förvaret eller som befunnit sig länge i papperslöshet, men som inte kan utvisas eller avvisas som följd av pandemin.
Information om vad olika situationer kan innebära för dessa personer finns här.
Verksamhet som möter personer som faller utanför samhällets skyddsnät
Följ Folkhälsomyndighetens råd för hur smitta kan begränsas. Kontakta smittskyddet i regionen och/eller kommunen för att få deras rekommendationer.
Kommer det någon till verksamheten med symtom på luftvägsinfektion – försök leda personen till en mer avskild plats. Om personen upplevt en plötslig försämring eller har svårt att andas även när den vilar – uppmuntra till att kontakta 1177, en vårdcentral eller närakut via telefon. Hjälp eventuellt till att ringa samtalet. Ta även kontakt med socialjouren i kommunen.
Om det finns behov av ytterligare stöd, kontakta Svenska Röda Korsets vårdförmedling på 020-211 000 under dagtid, måndag-fredag.
Många kretsar möter nu personer som plötsligt släppts från förvaret eller som befunnit sig länge i papperslöshet, men som inte kan utvisas eller avvisas som följd av pandemin.
Information om vad olika situationer kan innebära för dessa personer finns här.
Rödakorsvärdar i sjukvården
De flesta verksamheter med rödakorsvärdar har behövt pausas under coronakrisen på grund av sjukhusens besöksförbud eller då de frivilliga själva tillhör riskgruppen för viruset. Det kan dock fortsatt finnas behov av vår närvaro vid sjukhus. Rödakorsvärdarna kan då placeras utanför sjukhusens entréer för att informera och stödja besökare och anhöriga till vårdtagare.
Vår internationella erfarenhet visar att i takt med den ökande smittspridningen av coronaviruset ser sjukvården ett konkret behov av psykosocialt stöd vid sjukhusen. Svenska Röda Korset kan här komplettera och stödja sjukhus i deras arbete med att sprida information och minska oro. För denna verksamhet har det tagits fram en egen handbok. Kontakta gärna Infoservice för mer information och stöd i omställningen.
Handbok för rödakorsvärdar i sjukvården under coronakrisen.
Besök hos äldre eller ofrivilligt ensamma
Att fortsätta hålla kontakten och hitta andra sätt för den sociala gemenskapen är viktigt nu när många är ännu mer isolerade än annars.
Här finns samlat stöd till hur besöksverksamheten kan planeras och ställas om till andra former så att kontakten kan fortsätta även under coronutbrottet.
Checklista för besök hos äldre eller ofrivilligt ensamma under pågående utbrott av covid-19.
Anhörigstöd
Under rådande omständigheter kan verksamheten inte bedrivas i samma form som vanligt. Samtidigt kan tillvaron vara mer utmanande och många uppleva en ökad oro under en kris och det kan vara extra viktigt att ha tillgång till det stöd som känns igen.
För att fortsätta bedriva verksamhet inom anhörigstöd finns här stöd till hur verksamheten kan ställas om under coronautbrottet.
Checklista för omställning av anhörigstödet under pågående utbrott av covid-19.
Second hand-butiker
Om möjligt hålls mötesplatser, second hand-butiker och gåvoinlämning öppna. Det är viktigt både ur ett ekonomiskt perspektiv, men också för att visa handlingskraft som organisation.
För att bidra till minskad smittspridning finns det åtgärder att ta i butikerna och vid hantering av gåvor.
Här finns rutiner och material att ladda ner till Second hand-butiker under coronautbrottet.
Första hjälpare i Första hjälpen-grupp
I Första hjälpen-gruppernas handbok finns information om hur uppdrag genomförs under pandemin. Du hittar handboken här på sidan Handbok Första hjälpen-grupper.
Första hjälpen för alla
Kretsstyrelsen beslutar om att genomföra eller ställa in planerade tillfällen. Om tillfällen genomförs är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande bland annat folksamlingar samt gällande hygienrutiner (inblåsningar ska inte genomföras).
Uppdaterad .