Under coronapandemin har kretsar och organisationer runt om i landet ställt om och startat verksamheter för att möta humanitära behov genom att säkerställa att människor i riskgrupper får både praktiskt och medmänskligt stöd.
Förutom praktisk hjälp med inköp innebär insatserna också en viktig kontakt för människor som är isolerade. Det psykosociala stödet är alltid en viktig del i verksamheterna och extra viktigt under den pågående pandemin.
Vägledning, rutiner och stöd
Ett vägledningsmaterial finns som stöd för att bedriva verksamhet med inköp och leveranser av mat och mediciner under coronapandemin. Materialet har främst riktats till de kretsar som har ett koordinerande ansvar i sin kommun, men kan med fördel också användas av kretsar som arbetar med verksamheten i andra former.
Vägledningsmaterialet hittar ni här.
Till kretsar som arbetar med inköp av mat och mediciner i andra former finns också en sammanfattning med rutiner och råd för genomförande av verksamheten.
Rutiner och råd för kretsar finns här.
Samverkan med kommun
I Vägledningsdokumentet finns olika frågor som kan vara viktiga att komma överens med kommunen om när ett lokalt samverkansavtal ska slutas mellan krets och kommun. Om insatsen ska bedrivas i samverkan med kommunen är det bra att sluta ett avtal där villkor, rutiner och eventuell finansiering finns angivet.
Mall för samverkansavtal med kommun finns på sidan Kretsstyrelsen.
MSB-uppdraget
För att snabbt samordna stöd till riskgrupper runt om i landet när coronapandemin bröt ut, slöts den 25 mars en avsiktsförklaring mellan fem av Sveriges största frivilligorganisationer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). De fem organisationerna var Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan, Sveriges Stadsmissioner, Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen. Inom avsiktsförklaringen har SRK haft ett nationellt samordnande uppdrag vilket inneburit kartläggning av frivilligorganisationernas förmåga lokalt, sammankoppling med kommuner i behov, stöd med material och kontakt med andra samarbetspartners.
Den nationella samordningen samt finansiering från MSB avslutades den 31 oktober. Sedan sommaren har antalet nya kommuner som efterfrågat stöd genom avsiktsförklaringen avstannat och den samordning som skett centralt av SRK för att koppla samman kommun och frivilligorganisationer bedöms inte längre behövas.
Gemensam information till alla kommuner och koordinernade organisationer den 16 september finns här.
Information om förändringen för rödakorsare finns här.
Även om den nationella samordningen genom MSB-uppdraget avslutas, pågår fortfarande pandemin och stöd till riskgrupper kan fortsatt behövas. Kommunerna har ansvar för hur stödet till riskgrupper ska se ut inom kommunen och lösningarna ser olika ut runt om i landet. Om kommunen fortsatt vill ha stöd av kretsen med inköp till riskgrupper, bör en lokal överenskommelse eller ett avtal träffas där eventuell finansiering och andra rutiner för samarbetet finns med.
Se ovan, Samverkan med kommun.
Avsluta verksamheten
Det är viktigt att avsluta insatsen på ett bra sätt. Att fånga upp lärdomar, erbjuda stöd till frivilliga och tacka alla de parter som bidragit. Det finns en checklista i slutet av Vägledningsdokumentet att ta stöd av.
Vägledningsdokumentet hittar ni här.
För kretsar som varit koordinerande organisation i sin kommun inom MSB-uppdraget, ska också följande utvärdering fyllas i.
Utvärdering för koordinerande organisationer inom MSB-uppdraget.
Låna bil för leveranser av mat och medicin
Genom ett samarbete med Hertz och Volvo Cars har kretsar möjlighet att låna en bil för enklare hantering av leverans av mat och medicin i samband med coronapandemin.
Följande gäller för att låna bil:
- 1 bil lånas ut per kommun. Om flera kretsar finns inom samma kommun får kretsarna tillsammans komma överens om hanteringen av bilen.
- Bokningen ska ske via mail till Infoservice, info@redcross.se, och görs av en styrelserepresentant från kretsen. Detta för att Infoservice ska ha möjlighet att verifiera personen samt att de ska kunna skicka ut de bokningskoder som behövs för att genomföra bokningen.
Möjlighet att låna bil finns i dagsläget i följande kommuner: Arvika, Eda/Charlottenberg, Enköping, Eslöv, Gotland, Göteborg, Halmstad, Hedemora, Helsingborg, Håbo, Laholm, Lindesberg, Linköping, Luleå, Malmö, Nacka, Nordmaling, Norrköping, Pajala, Skellefteå, Svenljunga, Tomelilla, Torsby, Umeå, Uppsala, Varberg, Vellinge, Vänersborg, Åre, Örebro och Östersund.
Om behov uppstår av att låna bil i annan kommun, kontakta Infoservice så undersöks möjligheten.
Uppdaterad .