Folkhälsomyndigheten avråder från nära kontakt med andra människor, speciellt vid aktiviteter inomhus. För att begränsa smittspridningen ska inte heller onödiga resor genomföras. Vid bedömning om ett planerat möte eller en utbildning ska genomföras, ta stöd av Folkhälsomyndighetens stöd för riskbedömning. Om ett fysiskt möte genomförs är det viktigt att ingen som är sjuk eller har symtom deltar.
Under rådande omständigheter ställs fysiska kurser och samlingar in. Men – det finns alternativ!
Digitala möten och utbildningar
Möten och samlingar kan genomföras digitalt. Det kan exempelvis vara styrelsemöten, introduktioner med nya frivilliga och andra träffar. Eller varför inte ta en fika tillsammans digitalt!
Här finns information och stöd till att hålla digitala möten och träffar.
En del centralt arrangerade utbildningar och träffar ställer om och hålls i digital form.
Uppdaterad information om kommande tillfällen finns i Kalendarium.
Första hjälpen Online är en digital livekurs i första hjälpen som lanserats under maj. Redan nu finns det flera öppna tillfällen att anmäla sig till.
Till mer information och anmälan till kommande kurstillfällen.
Webbkurser
Många kurser finns även som webbkurser som du kan gå när det passar dig. Kurserna kan genomföras både av dig som är ny eller dig som vill repetera dina kunskaper. Under Kurskatalog finns alla våra olika kurser. Följande webbkurser rekommenderar vi alla rödakorsare att gå:
- Rödakorskunskap
- Att vara frivillig
- Uppförandekoden
- Att leda frivilliga (frivilligledare, ansvarig i kretsen)
Alla fysiska kurser som bokats in via utbildningsenheten centralt är inställda på grund av coronautbrottet. Även om de fysiska kurserna i första hjälpen därmed inte genomförs just nu, så finns både vår app och webbkurs i första hjälpen tillgängliga:
- Våga rädda liv (webbkurs, första hjälpen)
- Första hjälpen-appen, iPhone
- Första hjälpen-appen, Android
Att tänka på som ansvarig för inplanerade träffar
För regionalt och lokalt anordnade evenemang har kretsstyrelsen ansvar för att bestämma om eventet ska genomföras eller inte. Fundera igenom risken för avhopp utifrån målgrupp och lokala förutsättningar samt risken för smittspridning. Om riskerna för dessa är stora kan tillfället ställas in, skjutas fram eller genomföras digitalt.
För hjälp vid bedömning:
- www.krisinformation.se. Myndigheternas uppdaterade rekommendationer för evenemang och träffar finns alltid att hitta här. Var även uppmärksam på eventuella lokala förutsättningar och rekommendationer att ta hänsyn till.
- Folkhälsomyndighetens stöd vid riskbedömning. Värdera evenemangets risker att bidra till smittspridning. Här finns information och tips om åtgärder som kan tas för att minska risken att sprida smitta.
Uppdaterad .