Nedan hittar du svar på vanliga frågor relaterade till arbetet med Socialt hållbara städer. Sidan uppdateras med nya frågor och svar kontinuerligt.
Vad är ett socioekonomiskt utsatt område?
Inom Svenska Röda Korsets arbete med socioekonomiskt utsatta områden definierar vi socioekonomisk utsatthet som: brister i boendemiljö, begränsad möjlighet till inflytande, bristande tillgång till eller brister i utbildning och arbete, psykisk och fysisk ohälsa och avsaknad av politiska resurser.
Vad menas med socialt hållbara städer?
En socialt hållbar stad är en jämställd och jämlik stad där människor lever ett gott liv med god hälsa utan orättfärdiga skillnader. Det är en stad med hög tolerans där människors lika värde står i centrum, vilket kräver att människor känner tillit och förtroende för varandra och samhällets institutioner samt är delaktiga i samhällsutvecklingen. En socialt hållbar stad tål påfrestningar, är anpassningsbar och förändringsbenäget (resilient).
Hur vet vi vilka områden som är utsatta?
Svenska Röda Korset går igenom olika lokala och nationella offentliga källor för att forma en uppskattning av hur utsattheten ser ut i Sverige. Källor som används är exempelvis: Regeringens utvalda områden inom det urbana utvecklingsarbetet och arbete för att minska segregation, Polismyndighetens listor på utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Lokala källor kan till exempel vara olika kommun analyser men även den lokala Rödakorskretsen.
Vad menas med lokal närvaro?
Med lokal närvaro menar vi att verksamheter bedrivs i området, såsom till exempel sociala verksamheter för att bryta isolering och förebygga ohälsa eller olika former av mötesplatser. Dessa kan bedrivas av kretsen i egen regi eller tillsammans med andra.
Vad menas med områdesbaserat arbete?
Röda Korset arbetar med ett områdesbaserat arbetssätt enligt vårt program för Socialt hållbara städer. Det innebär att insatserna i stället för att utgå från en viss aktivitet utformas i samverkan med boende i ett visst område utifrån behovsanalyser och boendes uttryckta behov. Fokus är på fyra tematiska områden: hälsofrämjande verksamheter, trygghetsfrämjande aktiviteter, insatser som stärker individers och områdets krisberedskap och krishantering samt skydd och rättigheter. Vi arbetar också i nätverk, med samordning och stöd till lokal organisering, även där Röda Korset inte har någon egen verksamhet. Se illustrationen nedan för mer detaljer.