Här hittar du information om vad som gäller för dig som är kretsanställd eller har arbetsgivaransvar i krets.
Denna information är uppdaterad den 11 februari 2022.
Läget just nu
Vad gäller på arbetet för mig som är kretsanställd?
Förhindra spridning av covid-19
Sjukdom/Läkarintyg
Jag har arbetsgivaransvar i krets, vad ska jag tänka på?
Mer information
Läget just nu
Den 3 februari meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinationstäckningen, i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom, innebär att de flesta åtgärder som tidigare vidtagits mot covid-19 kan avvecklas fr o m 9 februari. Dock bör återgången till arbetet och en tillvaro utan restriktioner ske gradvis.
Folkhälsomyndighetens beslut att häva restriktioner
Pandemin med covid-19 går in i en ny fas
Förhållningsreglerna kring hur länge du ska vara hemma om du eller någon i ditt hushåll är sjuk i covid-19 har uppdaterats, läs mer under Symtom/sjukdom hos dig eller din omgivning.Nedan följer länkar som du kan läsa mer om de uppdaterade rekommendationerna:
Vad gäller på arbetet för mig som är kretsanställd?
Vad händer om någon blir sjuk på arbetsplatsen?
Om du får symtom och misstänker smitta ska du genast lämna arbetsplatsen och följa de råd och rekommendationer som finns, du kan läsa mer om hur du ska göra i din region på 1177.
Riskgrupper för allvarlig sjukdom
Om du tillhör en riskgrupp för covid-19 och känner att du utsätts för en smittorisk på din arbetsplats så bör du ha en dialog med din chef om hur detta ska hanteras. Du kan läsa mer om riskgrupper och covid-19 på Folkhälsomyndighetens sida.
Förhindra spridning av covid-19
Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Den som ännu inte har vaccinerat sig uppmanas att göra det, om inte medicinska skäl finns för att inte vaccineras sig mot covid-19.
För att förhindra smitta bör du även:
- Hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
- Undvika trängsel i kollektivtrafik genom att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt.
- Använd munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.
- Stanna hemma och testa dig vid symtom. Läs mer om vad du bör tänka på om du eller någon i din närhet blir sjuk.
Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19.
Sjukdom/Läkarintyg
Om du märker minsta förkylningssymtom ska du stanna hemma från jobbet och kontakta din närmsta chef.
Om du är sjuk ska du vara hemma och sjukskriva dig i vanlig ordning.
Regeringen har återigen beslutat att fr o m den 7 februari återinföra möjligheten att söka ersättning för karens och ersättning för riskgrupper. Du kan ansöka om ersättning om du har varit/är sjuk under perioden 8 december 2021 – 31 mars 2022. I samband med detta slopas även tillfälligt kravet på läkarintyg för anställda med sjuklön för de 14 första dagarna i sjukperioden samt för de som ansöker om sjukpenning från första dag i sjukperioden.
Du kan läsa mer om vad som gäller hos Försäkringskassan.
Jag har arbetsgivaransvar i krets, vad ska jag tänka på?
Svenska Röda Korset rekommenderar även kretsarna att följa restriktioner och bestämmelser som framgår av informationen Frågor och svar om coronavirus covid-19 - tjänstepersonsorganisationen.
Kretsstyrelsen behöver göra löpande risk- och konsekvensanalyser för att bedöma hur nuläget och den fortsatta utvecklingen påverkar förutsättningarna att genomföra kretsens verksamheter. Kretsen kan behöva besluta om till exempel tillfälligt minskade öppettider i second hand-butiken om bemanningen minskar på grund av att många frivilliga stannar hemma från frivilliguppdraget. Behöver du som chef eller förtroendevald rådfråga generellt ur arbetsgivarsynpunkt eller specifikt vad som gäller i ett personalärende kontaktar du hr-service@redcross.se
Mer information
Myndigheternas rekommendationer uppdateras kontinuerligt, dessa kan en följa här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.krisinformation.se/
https://www.who.int/
Vi uppdaterar också löpande vår egen hemsida:
Stöd för hur du som rödakorsare kan agera i din roll och specifika råd för verksamheter som kan vara extra berörda av coronaviruset finns i artikeln Coronaviruset - stöd och råd.
Uppdaterad .