Här hittar du information om vad som gäller för dig som är kretsanställd eller har arbetsgivaransvar i krets.
Läget just nu
Vad gäller på arbetet för mig som är kretsanställd?
Jag har arbetsgivaransvar i krets, vad ska jag tänka på?
Ekonomi
Vad gäller för möten och andra större arrangemang?
Mer information
Denna information är uppdaterad den 23 februari 2021.
Vi rekommenderar alla anställda att läsa på Krisinformation.se, om hur vi tillsammans kan minska smittspridningen.
Läget just nu
Vi bevakar noga situationen både i Sverige och världen när det gäller covid-19. Vi följer myndigheternas rekommendationer.
De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Därför är det viktigt att alla med förkylningssymtom, även lindriga, uppmanas att avstå fysiska kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.
Från och med den 19 oktober 2020 finns det möjlighet att införa lokala allmänna råd. Om ett utbrott pågår i en region kan Folkhälsomyndigheten, i samråd med den regionala smittskyddsläkaren, besluta att lokala allmänna råd ska börja gälla i en region eller delar av en region. Eftersom besluten fattas allteftersom är det viktigt att du som anställd håller dig uppdaterad på vad som gäller i din region eller den region du planerar att resa till. En sammanfattning om de regionala lägesbilderna kan du hitta på krisinformation.se under Regional information om coronaviruset.
Från och med 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd, mer om vad det innebär kan du läsa här.
Notera att detta är en nulägesbild som kan förändras.
Vad gäller på arbetet för mig som är kretsanställd?
Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortsatt att de som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån. Om du inte uppvisar några sjukdomssymtom kan du komma till arbetet om du behöver.
Om ni är flera som vistas i samma rum/lokal rekommenderar Folkhälsomyndigheten att användningen av fläktar bör undvikas då det kan göra att viruset sprider sig längre i rummet. Särskilt viktigt är att fläkten inte riktas mot gruppen av människor. Sitter du själv i ett rum kan fläkten användas som vanligt.
Vad händer om någon blir sjuk på arbetsplatsen?
Om du får symtom och misstänker smitta på din arbetsplats ska du genast gå hem och följa de råd och rekommendationer som finns, du kan läsa mer om hur du ska göra i din region på 1177. Allt för att undvika att andra människor utsätts för risk att smittas.
Symtom
Om du märker minsta förkylningssymtom ska du stanna hemma från jobbet och kontakta din närmsta chef. Så länge du är tillräckligt pigg och kan arbeta hemifrån betraktas du inte som sjuk. Om du har förkylningssymtom, men inte har möjlighet att arbeta hemifrån av olika anledningar, kontakta din chef för att hitta en lösning. Det är viktigt att du stannar hemma så länge du känner dig sjuk. Du ska känna dig betydligt bättre och varit feberfri i minst två (2) dagar innan du går tillbaka till arbetsplatsen.
Skulle du få nytillkomna milda symtom som inte går över efter maximalt ett (1) dygn eller som inte kan förklaras av t.ex. allergi, migrän eller liknande, bör du testa dig. Om symtomen kvarstår men och du inte testar dig gäller samma rekommendationer som vid ett positivt provsvar – stanna hemma minst sju (7) dygn från det att det första symtomet bryter ut och du ska ha varit feberfri de sista två (2) dygnen.
Utifrån arbetsuppgifternas karaktär och förutsättningar i arbetet så är det din chef som avgör om du har möjlighet att arbeta hemifrån när du har lindriga symptom. Likaså är det din chef som avgör om du kan arbeta hemifrån när du är symptomfri.
Sjukanmälan
Från och med den 11 mars 2020 till och med 28 februari 2021 har regeringen beslutat att tillfälligt avskaffa karensavdraget. Karensavdrag görs som vanligt av arbetsgivaren och ersätts av Försäkringskassan med ett schablonbelopp på 810 kr (2021) före skatt. Du ansöker om karens direkt hos Försäkringskassan på Mina sidor.
Då coronaviruset klassas som allmänfarlig sjukdom kan den sjukskrivne omfattas av regler om smittbärarpenning.
När behöver jag kontakta vården?
Om du behöver vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.
Konstaterad covid-19
Om du har konstaterad covid-19 ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter insjuknandet. Du ska även ha varit feberfri de två (2) sista dagarna och känna dig betydligt bättre. Det betyder att du tidigast kan återgå till arbetsplatsen efter sju (7) dagar.
Du kan dock fortsatt ha torrhosta och lukt- och smakbortfall efter du blivit frisk från covid-19. Om du mår bra i övrigt och har varit hemma i minst sju (7) dagar efter insjuknandet kan du återgå till arbetsplatsen. Om du däremot endast haft symtomet lukt- och smakbortfall så ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter att du fick det, även om du känner dig helt frisk i övrigt.
Har du haft mer uttalade symtom och vårdats inneliggande (men inte behövt IVA-vård) ska du stanna hemma minst fjorton (14) dagar efter insjuknandet innan du får återgå till arbetsplatsen. Du ska även ha varit feberfri de två (2) sista dagarna och känna dig betydligt bättre. Tillhör du den grupp som varit allra sjukast och IVA-vårdats ska en individuell bedömning alltid göras av den behandlande läkaren för att du ska kunna bedömas som smittfri innan du får återgå till din arbetsplats.
Är du symtomfri men provtagits och fått ett positivt provsvar ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter provtagningstillfället. Skulle du under denna tid utveckla symtom ska du börja räkna från den dagen du insjuknade och följa ovan nämnda rekommendationer.
Under tiden du är hemma och är sjuk ska du undvika att träffa andra personer. Till exempel ska du inte:
- träffa andra människor än de du redan bor med. Det innebär bland annat att du inte ska gå till skolan, arbetet eller förskolan. Du ska inte heller gå ut för att handla i din butik.
- resa med buss, tåg, tunnelbana eller flyg.
Se Vårdguiden 1177 för aktuell info kring vad som gäller om du är hemma och är sjuk.
Familjekarantän
Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer för dig som bor med någon som har konstaterad covid-19. När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19. Om du inte får gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
Jag känner mig orolig
Om du känner stor oro kring covid-19 kopplat till ditt arbete, kontakta din närmsta chef för att samtala om situationen. Du kan också få samtalsstöd genom att ringa Falck Healtcares stödtelefon.
Tänk på att:
- Stanna hemma när du är sjuk, även vid lindriga symtom, så att du undviker att smitta andra människor.
- Tvätta händerna med tvål och vatten ofta. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
- Undvik att röra vid ansiktet och ögon.
- Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk.
- Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
Reserekommendationer
Vad gäller resor inom Sverige behöver du i samråd med din chef bedöma vilka resor som är nödvändiga och inte kan skjutas på framtiden eller ersättas med digitala möten. Notera att läget är fortsatt allvarligt och att försiktighetsprincipen gäller.
Sedan den 9 februari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndighetens att alla inkommande resenärer från utlandet till Sverige som är födda 2014 eller tidigare testar sig för covid-19 i samband med inresa och återigen testar sig efter fem dagar. Inresande ska också stanna hemma och undvika nära kontakter i sju (7) dagar.
Jag har arbetsgivaransvar i krets, vad ska jag tänka på?
Informationen som angivits här är generell för alla arbetsplatser. Ni kan behöva besluta om hur ni förhåller er till exempelvis distansarbete och frivillig karantän.
Svenska Röda Korset rekommenderar även kretsarna att följa restriktioner och bestämmelser som framgår av informationen Frågor och svar om coronavirus covid-19 - tjänstepersonsorganisationen.
Kretsstyrelsen behöver göra löpande risk- och konsekvensanalyser för att bedöma hur nuläget och den fortsatta utvecklingen påverkar förutsättningarna att genomföra kretsens verksamheter. Kretsen kan behöva besluta om till exempel tillfälligt minskade öppettider i second hand-butiken om bemanningen minskar på grund av att många frivilliga stannar hemma från frivilliguppdraget. Behöver du som chef eller förtroendevald rådfråga generellt ur arbetsgivarsynpunkt eller specifikt vad som gäller i ett personalärende kontaktar du hr-service@redcross.se
Ekonomi
Svenska Röda Korset står inför utmaningar vid rådande omständigheter kring covid-19. Många frivilliga kan inte utföra sitt uppdrag då de tillhör riskgrupp och det är färre besökare i butiker och på mötesplatser då samlingsplatser undviks. Detta kan för er som krets innebära inkomstbortfall som bidrar till svårighet att klara era befintliga kostnader. Det är viktigt att kretsen i största möjliga mån säkrar den verksamhet man bedriver och då även inkomster. Kretsstyrelsen bör titta på frågor som: Kan vi ställa om våra frivilliga till nya uppdrag i kretsen? Kan vi ha försäljning på nätet (tradera) eller kan vi förhandla med hyresvärden? Behöver vi tillämpa korttidsarbete för anställda? Här kan du läsa mer om olika åtgärder som kan vidtas för att påverka den ekonomiska situationen.
Vad gäller för möten och andra större arrangemang?
Om du har fysiska möten, tänk på att undvika att samla fler personer, särskilt i trånga lokaler. Regeringen har beslutat att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som huvudregel får ha max 8 deltagare. Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.
För alla övriga evenemang och sammankomster, såsom kurser och seminarier och andra evenemang, rekommenderas riskbedömning före genomförandet för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta riskreducerande åtgärder. En vägledning för riskbedömning finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. Med stöd av riskanalysen gör vi en bedömning från fall till fall. Diskutera med din närmsta chef.
Mer information
Myndigheternas rekommendationer uppdateras kontinuerligt, dessa kan en följa här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.krisinformation.se/
https://www.who.int/
Vi uppdaterar också löpande vår egen hemsida:
Stöd för hur du som rödakorsare kan agera i din roll och specifika råd för verksamheter som kan vara extra berörda av coronaviruset finns i artikeln Coronaviruset - stöd och råd.
Uppdaterad .