Här hittar du information om vad som gäller för dig som anställd i tjänstepersonsorganisationen.
Läget just nu
Vad gäller på arbetet?
Symtom
Jobba hemifrån
Skärpta reserutiner
Vad gäller för möten och andra större arrangemang?
Jag känner mig orolig
Mer information
Här är uppdaterad information till anställda vid Svenska Röda Korset (SRK) kring coronavirus covid-19. Denna information är uppdaterad den 23 februari 2021.
Vi rekommenderar alla anställda att läsa på Krisinformation.se, om hur vi tillsammans kan minska smittspridningen.
Tjänstepersonsorganisationen är tillbaka i stabsläge 1 - grundberedskap. Det vill säga att händelser och incidenter hanteras av kretsar och vid behov i linjeorganisationen.
Läget just nu
Vi bevakar noga situationen både i Sverige och världen när det gäller covid-19. Vi följer myndigheternas rekommendationer.
De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Därför är det viktigt att alla med förkylningssymtom, även lindriga, uppmanas att avstå fysiska kontakter som riskerar att sprida smitta. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.
Från och med den 19 oktober 2020 finns det möjlighet att införa lokala allmänna råd. Om ett utbrott pågår i en region kan Folkhälsomyndigheten, i samråd med den regionala smittskyddsläkaren, besluta att lokala allmänna råd ska börja gälla i en region eller delar av en region. Eftersom besluten fattas allteftersom är det viktigt att du som anställd håller dig uppdaterad på vad som gäller i din region eller den region du planerar att resa till. En sammanfattning om de regionala lägesbilderna kan du hitta på krisinformation.se under Regional information om coronaviruset.
Från och med 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd, mer om vad det innebär kan du läsa här.
Notera att detta är en nulägesbild som kan förändras.
Vad gäller på arbetet?
Folkhälsomyndighetens rekommendation är fortsatt att de som kan jobba hemifrån bör jobba hemifrån. Röda Korset ska självklart ta ansvar för att bidra till att smittan sprids långsammare. Bedömningen av om man kan arbeta hemma görs i dialog med närmsta chef. Vi vill att så många som möjligt följer denna riktlinje. Då bidrar vi också till att minska belastningen på kollektivtrafiken och att fysisk distansering hålls.
Samtidigt är Röda Korset en viktig aktör i krisen och visst arbete kan kräva att det utförs från något av våra kontor, som därför behöver kunna hållas öppna. För de som är på kontoret är det viktigt att sprida ut sig i lokalerna och hålla fysisk distans.
För er som sitter på kontoret och jobbar rekommenderar Folkhälsomyndigheten att användningen av fläktar bör undvikas i rum där fler än en person vistas då det kan göra att viruset sprider sig längre i rummet. Om fläktar används är det särskilt viktigt att fläkten inte är riktad mot gruppen av människor. Sitter du själv i ett rum kan fläkten användas som vanligt.
Våra övergripande målsättningar ligger fast, men vi kan behöva göra omprioriteringar. Under perioder kan alla medarbetare behöva få andra arbetsuppgifter för att hantera konsekvensen av hög sjukfrånvaro och förändrat läge.
Anpassning av kontoren
Det aktivitetsbaserade arbetssättet sätts delvis på paus. Vid arbete på kontoret bör du träffa så få personer som möjligt och inte som i det aktivitetsbaserade byta arbetsplats baserat på arbetsuppgift. Hälften av arbetsplatserna och platser i mötesrum på kontoren blockeras för användning för att säkert avstånd ska kunna hållas och allmänna ytor markeras för att minska trängsel.
-
I Mariahuset införs tillfälligt hemvist på ett tilldelat våningsplan i syfte att säkerställa att det inte är för många på plats samtidigt och minska antalet personer som träffar varandra. Avdelningar tilldelas två dagar per vecka enligt givet schema då personer vid behov kan arbeta på kontoret. Det blir upp till varje avdelning att säkerställa att inte för många kommer in på kontoret samtidigt. Plan 5 används till projektarbete där möjlighet ges till arbete över avdelningsgränser och är tillgängligt för samtliga alla dagar i veckan.
På fredagar är alla platser öppna för alla som har behov att vara på kontoret, men rekommendationen är att sätta sig på det plan som är avdelningens hemvist. Eventuella enhetsmöten förläggs till dagar som avdelningen har kontorsplatser. Humanitet och Flexibilitet i Mariahuset används för fysiska möten i Mariahuset med fler än 6 deltagare.
Medarbetare kan vid behov och i mån av plats sitta på annat ställe än sin hemvist. Medarbetare som behöver vara på kontoret andra dagar än ovan kan sätta sig på plan 5 eller på ordinarie anvisat plan i mån av plats.
Flygeln till vänster när man kommer in på våningsplanet (östra flygeln) ska vara tyst arbete. Det gäller inte plan 5 som är projekt- och samverkansyta. - På kontoren i Göteborg, Malmö och Umeå finns som tidigare listor som ska hållas uppdaterad av medarbetarna för att veta vilka som kommer att vara på kontoret och säkerställa att endast hälften av arbetsplatserna används.
-
Arbetssätt på RKC beslutas av avdelningschef för Hälsa och vård som ansvarar för att riskbedömning görs för verksamheten relaterat till covid-19.
-
Arbetssätt på Folkhögskolan beslutas av avdelningschef för Nationell verksamhet som ansvarar för att riskbedömning görs för verksamheten relaterat till covid-19.
Eftersom de flesta av oss jobbar hemma så tror och hoppas vi att detta kommer att fungera bra. Det är alla medarbetares ansvar att säkerställa att vi inte blir för många på plats samtidigt och att signalera om något inte fungerar. Vi prövar oss fram och går ut med uppdaterade eller ändrade riktlinjer om vi ser att det behövs.
Vad händer om någon blir sjuk på arbetsplatsen?
Om du får symtom och misstänker smitta ska du genast lämna kontoret och följa de råd och rekommendationer som finns, du kan läsa mer om hur du ska göra i din region på 1177. Allt för att undvika att andra människor utsätts för risk att smittas.
Symtom
Om du märker minsta förkylningssymtom ska du stanna hemma från jobbet och kontakta din närmsta chef. Så länge du är tillräckligt pigg och kan arbeta hemifrån betraktas du inte som sjuk. Om du har förkylningssymtom, men inte har möjlighet att arbeta hemifrån av olika anledningar, kontakta din chef för att hitta en lösning. Det är viktigt att du stannar hemma så länge du känner dig sjuk. Du ska känna dig betydligt bättre och varit feberfri i minst två (2) dagar innan du går tillbaka till arbetsplatsen.
Skulle du få nytillkomna milda symtom som inte går över efter maximalt ett (1) dygn eller som inte kan förklaras av t.ex. allergi, migrän eller liknande, bör du testa dig. Om symtomen kvarstår men och du inte testar dig gäller samma rekommendationer som vid ett positivt provsvar – stanna hemma minst sju (7) dygn från det att det första symtomet bryter ut och du ska ha varit feberfri de sista två (2) dygnen.
Sjukanmälan
Från och med den 11 mars 2020 till och med 28 februari 2021 har regeringen beslutat att tillfälligt avskaffa karensavdraget. Karensavdrag görs som vanligt av arbetsgivaren och ersätts av Försäkringskassan med ett schablonbelopp på 810 kr (2021) före skatt. Du ansöker om karens direkt hos Försäkringskassan på Mina sidor.
Då coronaviruset klassas som allmänfarlig sjukdom kan den sjukskrivne omfattas av regler om smittbärarpenning.
När behöver jag kontakta vården?
Om du behöver vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har covid-19. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.
Konstaterad covid-19
Om du har konstaterad covid-19 ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter insjuknandet. Du ska även ha varit feberfri de två (2) sista dagarna och känna dig betydligt bättre. Det betyder att du tidigast kan återgå till arbetsplatsen efter sju (7) dagar.
Du kan dock fortsatt ha torrhosta och lukt- och smakbortfall efter du blivit frisk från covid-19. Om du mår bra i övrigt och har varit hemma i minst sju (7) dagar efter insjuknandet kan du återgå till arbetsplatsen. Om du däremot endast haft symtomet lukt- och smakbortfall så ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter att du fick det, även om du känner dig helt frisk i övrigt.
Har du haft mer uttalade symtom och vårdats inneliggande (men inte behövt IVA-vård) ska du stanna hemma minst fjorton (14) dagar efter insjuknandet innan du får återgå till arbetsplatsen. Du ska även ha varit feberfri de två (2) sista dagarna och känna dig betydligt bättre. Tillhör du den grupp som varit allra sjukast och IVA-vårdats ska en individuell bedömning alltid göras av den behandlande läkaren för att du ska kunna bedömas som smittfri innan du får återgå till din arbetsplats.
Är du symtomfri men provtagits och fått ett positivt provsvar ska du stanna hemma minst sju (7) dagar efter provtagningstillfället. Skulle du under denna tid utveckla symtom ska du börja räkna från den dagen du insjuknade och följa ovan nämnda rekommendationer.
Under tiden du är hemma och är sjuk ska du undvika att träffa andra personer. Till exempel ska du inte:
- träffa andra människor än de du redan bor med. Det innebär bland annat att du inte ska gå till skolan, arbetet eller förskolan. Du ska inte heller gå ut för att handla i din butik.
- resa med buss, tåg, tunnelbana eller flyg.
Se Vårdguiden 1177 för aktuell info kring vad som gäller om du är hemma och är sjuk.
Familjekarantän
Folkhälsomyndigheten har kommit med rekommendationer för dig som bor med någon som har konstaterad covid-19. När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19. Om du inte får gå till arbetet och inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
Jobba hemifrån
Under rådande omständigheter kan distansarbete komma att ske under lång tid. Då är det än viktigare att tänka på ergonomi, pauser och social kontakt.
Som arbetsgivare har vi ansvar för arbetsmiljön även vid arbete hemifrån. Detta ansvar är delegerat till din chef. Arbetsmiljölagen tar också upp arbetstagarens eget ansvar för sin arbetsmiljö. Du behöver därför har en kontinuerlig och nära dialog med din chef om detta.
Extra utrustning till arbetsplatsen hemma
Du kan behöva extra utrustning för att hantera hemarbete utifrån ett funktionellt och ergonomiskt perspektiv.
Följande gäller:
- Mus och tangentbord: Mus och tangentbord köps in av medarbetaren själv med utlägg. Kostnad ligger runt 50 kr styck och tas av respektive enhet. Exempel på tangentbord/mus.
- Skärm: Även skärm köps in av medarbetaren själv med utlägg. Kostnad ligger runt 1 600 kr och tas av respektive enhet. Exempel på skärm (glöm inte kabel mellan skärm och dator).
- Headset: Headset beställer du enligt vanlig rutin på Kompassen.
- Kontorsstol: Medarbetare som har behov av en kontorsstol får nyttja de stolar som blir tillgängliga när arbetsplatser på kontoren har avmarkerats. Inget godkännande av chef behövs. Stol beställs genom att mejla till ”Kontorsservice@redcross.se”. I mejlet ska du uppge följande: Vilken stol du vill ha. Du kan välja mellan två olika sorters stolar. Den lite bredare och med högre höjd med nackstöd av skinnimitation (Team) och den lite smalare och lägre höjd med nackstöd av tyg (Sverigestolen). Görs inget val blir det Team. Kan du hämta stolen själv? Eller behöver du få den hemlevererad? Vi samlar ihop beställningar för hemleverans och levererar ca 1 ggr/vecka. Vid hemleverans behöver du uppge adress, telefon samt eventuell portkod.
- Höj- och sänkbart skrivbord: Höj- och sänkbart bord erbjuds endast på kontoret. De medarbetare som har behov av detta får förlägga sitt arbete på kontoret och/eller hitta smarta lösningar hemma (tips och bilder finns i Team Tillsammans – mitt hemmakontor.)
- Ev. individuella undantag beslutas av HR-chef efter motivering från medarbetarens chef.
Tillfällig friskvårdstimme
Många har gett uttryck för att vi rör oss mycket mindre vid arbete hemifrån. Vardagsmotion som att gå till och från arbetet och att röra sig i lokalerna försvinner. Vi har därför beslutat att tillfälligt införa en friskvårdstimme per vecka på arbetstid. Friskvårdstimmen gäller alla medarbetare som har ett stillasittande jobb och som arbetar mer än 30 timmar per vecka (det vill säga 80% eller mer av en heltid). Vi vill med detta skicka en tydlig signal att vi som arbetsgivare förväntar oss att vi som medarbetare tar hand om oss, särskilt under rådande förutsättningar och omständigheter.
Tips vid hemarbete:
- Tänk på sittställningen. Sitt helst med stöd för nacke, rygg och armar. Armbågar och knän i nittio graders vinkel. Blicken ska vara riktad så att den är en tredjedel från toppen av datorskärmen. Tänk på att inte böja nacken för mycket framåt.
- Variera dig, en stående arbetsplats kan skapas på strykbrädan eller en byrå.
- Ta ofta små pauser där du rullar axlarna bakåt.
- Se till att ljuset är lagom i rummet, utan alltför stora kontraster. Om ljus från fönstren bländar skärmen blir det lätt att man sitter snett för att se bra. Ljuset ska inte heller blända ögonen, utan helst komma bakifrån eller snett bakifrån. Prova dig fram och flytta omkring när solen rör sig.
- Titta gärna ut genom fönstret – det ger bra synergonomisk gympa.
20/20/20-regeln; titta var 20:e minut 20 feet (6 meter) bort i 20 sekunder. - Skapa bra rutiner, gärna så normala arbetstider som möjligt.
- Sätt gräns mellan arbete och fritid, i tid, i rum och mentalt. Ställ en klocka på till exempel 45 minuter. Under den tiden är det bara jobb som gäller. Om andra tankar kommer upp under den här tiden så skriv ner dem på ett papper och släpp dem. På det sättet har du avgränsat en mental plats bara för arbete.
- Rör på dig. Exempelvis daglig lunchpromenad och kalenderbokning som påminnelse om paus.
- Håll arbetsgemenskap: gemensamma digitala in-/utcheckning, digitala luncher och boka in digitala fikastunder med gruppen.
Se gärna mer på:
Homeworking essentials på Federationens lärplattform.
”Arbetsmiljö för köksbordsjobbare” enligt Suntarbetsliv.
Skärpta reserutiner
Sedan den 9 februari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndighetens att alla inkommande resenärer från utlandet till Sverige som är födda 2014 eller tidigare testar sig för covid-19 i samband med inresa och återigen testar sig efter fem dagar. Inresande ska också stanna hemma och undvika nära kontakter i sju (7) dagar.
Vad gäller för möten och andra större arrangemang?
Alla möten ska i första hand genomföras digitalt via Microsoft Teams. Vi vet dock att det finns behov att träffas fysiskt efter en lång period av att inte ha setts. Vissa enheter har nya medarbetare eller ny chef och vissa typer av möten lämpar sig helt enkelt bäst att genomföra om man får träffas. Fysiska möten ska ske restriktivt och med gott omdöme.
Om du har fysiska möten, tänk på att undvika att samla fler personer, särskilt i trånga lokaler. Regeringen har beslutat att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som huvudregel får ha max 8 deltagare. Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, idrottstävlingar, danstillställningar, marknader och mässor.
För alla övriga evenemang och sammankomster, såsom kurser och seminarier och andra evenemang, rekommenderas riskbedömning före genomförandet för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta riskreducerande åtgärder. En vägledning för riskbedömning finns på Folkhälsomyndighetens webbplats. Med stöd av riskanalysen gör vi en bedömning från fall till fall. Diskutera med din närmsta chef, som i sin tur kan konsultera HR vid behov.
Möten/mötesrum
- Vårt primära verktyg för att hålla digitala möten är Microsoft Teams. Har du behov av att dela in deltagarna i olika arbetsgrupper under mötet kan du beställa ett möte hos Servicedesk.
- Vid Teams-möten ska alla ha uppkoppling med egen skärm och kameran på. Personer som sitter i samma rum ska ha sin respektive kamera på för att få bästa möjliga kvalitet på mötet.
- Inga fysiska avdelningsmöten genomförs.
- Fysiska ledningsteamsmöten, enhetsmöten och projektmöten ska begränsas men är ok vid behov och bör förläggs till tider som inte kräver resor med kollektivtrafik under rusningstid. Viktigt också att ha respekt för de som är oroliga och under en period kanske inte vill delta i fysiska möten, och tillåta att de deltar digitalt eller avstår från fysiska möten.
- Eventuella ledningsteamsmöten och enhetsmöten i Mariahuset förläggs till dagar som avdelningen har kontorsplatser.
- I konferensrummen tar vi bort varannan stol så att rummet får ett halverat maxantal.
Jag känner mig orolig
Om du känner stor oro kring covid-19 kopplat till ditt arbete, kontakta din närmsta chef för att samtala om situationen. Du kan också få samtalsstöd genom att ringa Falck personalstöd.
Tänk på att:
- Stanna hemma när du är sjuk, även vid lindriga symtom, så att du undviker att smitta andra människor.
- Tvätta händerna med tvål och vatten ofta. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
- Undvik att röra vid ansiktet och ögon.
- Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk.
- Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
Mer information
Myndigheternas rekommendationer uppdateras kontinuerligt, dessa kan en följa här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/
https://www.krisinformation.se/
https://www.who.int/
Vi uppdaterar också löpande vår egen hemsida:
Stöd för hur du som rödakorsare kan agera i din roll och specifika råd för verksamheter som kan vara extra berörda av coronaviruset finns i artikeln Coronaviruset - stöd och råd.
Uppdaterad .