På de här sidorna finns information och vägledning kring anpassning av verksamhet efter rådande läge.
Ställa om eller starta ny verksamhet
Ställa om verksamhet
Starta ny verksamhet
Introduktion och stöd till frivilliga
Utbildningar och möten
Informationsmaterial på svenska och andra språk
Ansök om ekonomisk stöd till kretsen
Råd om kretsens ekonomi
Försäkringar
Svenska Röda Korset följer läget noggrant, stöttar sjukvården och står redo att öka våra insatser. Samtidigt är det angeläget att vi i vårt viktiga arbete upprätthåller ett normaltillstånd så långt det är möjligt. Risken för smittspridning och konsekvenserna av det kommer att fortsätta under en längre tid framöver. Läs om hur vi jobbar mot coronaviruset i Sverige och internationellt på rodakorset.se
Det är viktigt att vi håller oss uppdaterade om vad som gäller i de regioner vi är verksamma i. Regionala rekommendationer och en sammanställning av smittläget i de olika regionerna kan du hitta på krisinformation.se under Regional information om coronaviruset.
Det finns ännu mycket vi inte vet om coronaviruset och sjukdomen covid-19. Svenska Röda Korset tar därför endast fram informationsmaterial kopplat till coronaviruset av det slag som inte behöver uppdateras och ändras regelbundet. Det går däremot bra att dela information och material från andra avsändare än Svenska Röda Korset, men det är då viktigt att faktagranska och vara källkritisk innan något delas med oss som avsändare.
Här finns en lista på källor som är pålitliga att hänvisa till.
Generella råd till kretsar
- Svenska Röda Korsets verksamheter ska alltid utgå från behov. Gör i första hand en behovsundersökning innan en verksamhet startas eller ställs om.
-
Kretsstyrelsen fattar beslut om ny verksamhet eller omställning av verksamhet före uppstart.
-
Kretsstyrelsen fattar alltid beslut utifrån styrdokument och grundprinciper.
-
Undersök om verksamheter kan anpassas till rådande läge. Exempelvis kan stöd till äldre och ofrivilligt ensamma (i hemmet) ställas om till telefonsamtal.
-
Då sjukdomen covid-19 drabbar äldre och personer med bakomliggande sjukdomar hårdast, är det viktigt att vi tillsammans gör vårt bästa för att skydda dessa grupper genom att undvika spridning av smittan.
-
Var uppmärksam på att frivilliga och deltagare kan tillhöra riskgrupper.
-
Om ni i verksamheten eller på er mötesplats träffar på en person som har luftvägssymtom, feber eller hosta (även milda), ska denna person vänligt ombes att gå hem och följa Folkhälsomyndighetens råd. Som frivillig bör du inte delta i någon verksamhet om du har något av dessa symtom. Information från Folkhälsomyndigheten finns här.
-
Klargör för samtliga frivilliga att uppdrag bör pausas vid oro.
-
Om verksamheten möter personer med frågor om tillgång till vård, hänvisa till Svenska Röda Korsets vårdförmedling. Vårdförmedlingens nationella rådgivningstelefon har utökade öppettider och bemannas av sjuksköterskor som har uppdaterad information om vilka regler som gäller. De kan ge stöd och råd för bäst hantering beroende på var i landet personen befinner sig. Kontaktuppgifter till vårdförmedlingen finns här.
-
I verksamhet som möter grupper som faller utanför samhällets skyddsnät, exempelvis hemlösa, bör kontakt tas med smittskyddet i regionen och/eller kommunen för att få deras rekommendationer.
-
Gör uppdaterade riskbedömningar regelbundet eftersom situationen kan ändras. Aktuell information finns på hemsidan www.krisinformation.se.
-
Samtliga verksamheter där hantering av personuppgifter av frivilliga och besökare/deltagare sker ska hanteras i linje med GDPR. Det gäller även uppgifter som kommer från tredje part. Information om GDPR finns här.
Angående Regeringens restriktioner kring allmän sammankomst eller offentlig tillställning
- Det är viktigt att vi fortsätter att ha öppet om vi kan. Många delar av samhället har stängt och därför är det viktigt att vi fortsätter bedriva våra verksamheter i den mån det är möjligt. Det kommer innebära att vi pausar vissa, ställer om till digitala verksamheter och anpassar andra så att det går att genomföra på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
- Ställ om genom att göra en risk- och konsekvensbedömning av verksamheten utifrån de lokala förutsättningarna och behoven. Styrelsen behöver utgå från de lokala allmänna råd som gäller i respektive region. Undersök om verksamheten går att bedriva på ett smittsäkert sätt genom till exempel att ställa om till digitala träffar, vara utomhus, ge ersättning för att frivilliga använder sin bil i stället för kollektivtrafik, ha en större lokal eller ett begränsat antal deltagare.
- Vi ska följa Folkhälsomyndigheten råd. Detta gäller både interna möten och i möten med andra. Undvik att vara för många på samma gång i verksamheten eller på mötesplatsen.
- Kretsstyrelsen är ansvarig och har mandat att ta beslut kring uppstart eller omställning av verksamhet samt om en verksamhet ska pausas.
Uppdaterad .